Καλαμιές δηλώθηκαν σαν βιομηχανική ντομάτα για να βγει αποζημίωση 500 ευρώ, κρίσιμη σύσκεψη με Θεσσαλούς στη Βουλή
Οι σχετικές αναφορές που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας μετά τις τελευταίες πληρωμές για απώλειες σε ζωική και φυτική παραγωγή, δείχνουν μέχρι και αλλοιώσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ, προκειμένου να στηριχθούν απαιτήσεις για υπέρογκες αποζημιώσεις, με τις αρμόδιες αρχές να μένουν απαθείς σ’ αυτά τα φαινόμενα. Κι αυτό, την ίδια ώρα που κάποια από τα όρια (πλαφόν) που έχουν τεθεί, αδικούν κατηγορίες καλλιεργητών με δυναμικές εκμεταλλεύσεις υψηλών παραγωγικών στόχων.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας και οι δηλώσεις ζημιάς ενός αριθμού καλλιεργητών, μάλλον δείχνει να ευνοείται από το χαλαρό πλαίσιο για τον καθορισμό των αποζημιώσεων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, προκειμένου να τεκμηριωθούν στρέμματα και να δικαιολογηθούν αποζημιώσεις.
Τα στόματα άνοιξαν μετά την πίστωση των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, με τις αναφορές να θέλουν ορισμένους να εργαλειοποιούν την παράταση υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ που δόθηκε στον θεσσαλικό κάμπο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να τροποποιήσουν τις δηλώσεις τους για εξασφάλιση του «500άρικου» της βιομηχανικής ντομάτας.
Την εξακρίβωση μέσω του monitoring θα απαιτήσουν τώρα παραγωγοί από τον θεσσαλικό κάμπο, στον άκουσμα αυτής της έντονης φημολογίας η οποία αφορά σε μαγειρέματα στο ΟΣΔΕ που εξασφάλισαν επί της ουσίας σε…καλαμιές, την προκαταβολή αποζημίωσης των 500 ευρώ το στρέμμα που ανακοινώθηκε για την Λάρισα.
Αυτό που ακούγεται, θέλει την τροποποίση των δηλώσεων ΟΣΔΕ μετά τη θεομηνία, ώστε για παράδειγμα, χωράφι που είχε σπαρθεί με σιτηρά και αλωνιστεί τον Ιούνιο, να εμφανίζεται στη συνέχεια ως καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας. Άλλες περιπτώσεις, αφορούν στην τροποποίηση με τέτοιο τρόπο ώστε το βαμβάκι, το οποίο θα έπαιρνε προκαταβολή αποζημίωσης 140 ευρώ, να φαίνεται στο ΟΣΔΕ ως βιομηχανική ντομάτα. Απαντήσεις θα χρειαστεί να δοθούν και σχετικά με το πόσο ψηλά φτάνουν οι ευθύνες, σε περίπτωση που ισχύουν όσα ακούγονται, ενώ σίγουρα ευθύνες έχουν και οι μελετητές που ενορχήστρωσαν ή έστω διευκόλυναν αυτήν την υπόθεση.
Το θέμα θα θέσει ομάδα παραγωγών από τα παρακάρλια χωριά που παραμένουν πλημμυρισμένα δυο μήνες μετά την επέλαση του Daniel και του Elias σε κυβερνητικά στελέχη. Η «αποστολή» καταφθάνει το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταΐκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Η ατζέντα περιλαμβάνει όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με τους παραγωγούς από τα επτά χωριά στα οποία αναλογούν τα περισσότερα από τα 185.000 στρέμματα που έχει καταπιεί η Κάρλα να ζητούν επίσημη ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων από την Κυβέρνηση.
Ένα από τα βασικότερα θέματα, αφορά στο τι θα συμβεί τελικά με τα νερά, τα οποία πρέπει να φύγουν. Όπως μεταφέρουν στο agronews.gr, ανέμεναν δύο μήνες το πόρισμα της ολλανδικής HVH για να μάθουν τελικά πως τα λιμνάζοντα νερά είναι καλύτερο να απορροφηθούν από την υφιστάμενη σήραγγα με την ησυχία τους. Είναι κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις αγροτικές κοινότητες της Κάρλας, αφού εκτός του ότι καθιστά για τουλάχιστον δύο χρόνια τα χωράφια ακαλλιέργητα, δεν δίνει καμία εγγύηση για τυχόν επανάληψη των ακραίων φαινομένων στο μέλλον. Αίτημα τους είναι η δημιουργία νέας σήραγγας που θα κατευθύνει στο Αιγαίο τα νερά της Κάρλας.
Οι παραγωγοί που θα εκπροσωπήσουν αιτήματα από τα χωριά Καλαμάκι, Αμυγδαλιά, Καστρί, Πλατύκαμπο, Αχίλλειο, Σωτήριο και Μέλισσα, θα απαιτήσουν επιπλέον την αποκοπή αποζημίωσης για όσο καιρό τα χωράφια δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν.
Δεν είναι για επιμελείς οι αποζημιώσεις
Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά και την καταβολή των προκαταβολών την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνουν την φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, που ήθελε τη συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι να ανέρχεται σε 200 ευρώ το στρέμμα όπου τα πορίσματα δείχνουν 100% ζημιά. Αυτό σημαίνει πως οι παραγωγοί έχουν λαμβάνειν επιπλέον 60 ευρώ σε άγνωστο χρόνο. Φυσικά αυτή η προσέγγιση αδικεί κατάφορα επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πάνε για πολλά κιλά και είχαν ήδη επενδύσει αρκετά στην καλλιέργεια. Ενδεικτικά, παραγωγός που στόχευε και άρα είχε κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για αποδόσεις 550 και 600 κιλά το στρέμμα, με τις σημερινές τιμές αγοράς θα είχε τζίρο 360 ευρώ ανά στρέμμα.
Αποζημιώσεις σε αμύγδαλα και χαμένο φυτικό κεφάλαιο
Οι παραγωγοί από τα παρακάρλια θα θίξουν επίσης το θέμα με την αμυγδαλοκαλλιέργεια, η οποία έμεινε εκτός της πληρωμής προκαταβολών της περασμένης Παρασκευής. Εκτός από την ανακοίνωση ποσών αποζημίωσης, κάτι που εκκρεμεί και για το οποίο στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι θα επανέλθουν σύντομα, μέγαλο είναι το ερωτηματικό που αφορά στην αποκατάσταση οπωρώνων και εν γένει χαμένου φυτικού κεφαλαίου. Και σε αυτό το ζήτημα οι παραγωγοί θα διεκδικήσουν εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα σαφές σχέδιο δράσης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα, όπου απαιτείται, καθώς και για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για την τετραετία κατά την οποία τα δέντρα δεν θα είναι παραγωγικά.
23-11-2023 00:19κάστορας
έλεγχο για ψευδής δήλωση και οποίος <<πιαστεί>> πρόστιμο και αποκλεισμο δια βίου από κάθε μορφή επιδότησης
Απάντηση21-11-2023 20:07Αγρότης
Δυστυχώς αυτοί είμαστε. Ότι μπορούμε να αρπάξουμε. Ούτε καν απατεώνες ψιλικατζίδες. Ότι μπορούμε να πάρουμε σήμερα αύριο βλέπουμε και ας είναι εις βάρος μας για το μέλλον μας. Γι αυτό δε πρόκειται να πάμε μπροστά. Από τον πρώτο πολίτη της χώρας μέχρι τον τελευταίο ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης. Ακόμη και κάποιοι που ξεχωρίζουν με την καθημερινή τριβή γίνονται ίδιοι. Αφού αυτός και εγώ. Κορόιδο είμαι; Εκμετάλλευση οποιαδήποτε αναταραχής. Πονηριά όχι εξυπνάδα.
Απάντηση21-11-2023 14:09ΑΡΗΣ
Στο Φάληρο και στο καν καν . Να πιούμε ένα ουίσκι ωχ αμάν
Απάντηση21-11-2023 09:07sarakatsanos
Οποιος έκανε αυτό το πραγμα βρίσκεται αμέσως αφου υπάρχει το μονιτοριγκ στις 5σεπτεμβριου φαίνεται η καλλιέργεια καθαρά. Δέστε τους με χειροπαιδες διαφορετικά υπευθυνο είναι το κράτος εδώ ο λαός περναει δυσκολα οι αγρότες δεν έχουν ουτε τα αναγκαία αυτοί οι απατεώνες βρήκαν ευκαιρία να κλέψουν. αίσχος ντροπή..
Απάντηση21-11-2023 08:25ΑΓΡΟΤΗΣ
Μάλιστα αυτοί είναι η Θεσσαλοί με της τεράστιες παραγωγές που στηρίζουν την εγχώρια αγορά αγροτικων προϊόντων τελικά στην Ελλάδα μόνο στα χαρτιά παράγουμε γιαυτο δεν θέλουν να δώσουν επιδοτήση μόνο στην παραγωγή γιατί θα πάρουν πολύ λίγοι επιδοτήσεις και θα φανεί όλη η απατεωνια τόσων χρόνων και η ταχα αρμόδιοι τι ξέρουν οριζόντιο μαχαιρι σε όλους και πάμε κατά διαόλου όλοι μαζί
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)