BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Έως 19 Ιουλίου εξόφληση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ σε Θεσσαλούς λόγω Daniel

Για βελτιωμένο πακέτο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τους Θεσσαλούς αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο πληροφορίες του Agronews, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν στη διοίκηση του Οργανισμού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα γραφεία του Οργανισμού την 1η Ιουλίου.

19-iouliou-apozhmiwseis-elga

Γιάννης Πανάγος

7734
23

Μέχρι Παρασκευή 19 Ιουλίου η εξόφληση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους Θεσσαλούς λόγω  Daniel, στο 100% της  ασφαλιστικής αξίας

Οι βελτιώσεις που πρόκειται να γίνουν στα ποσά των αποζημιώσεων, είναι και η αιτία της καθυστέρησης που καταγράφεται στις αντίστοιχες πληρωμές, οι οποίες, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές του Οργανισμού Ασφάλισης Αγροτικής Παραγωγής διαβεβαιώνουν ότι μετά τις νέες οδηγίες του υπουργού, οι αποζημιώσεις θα κινηθούν στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, χωρίς καμιά παρακράτηση, όταν είναι γνωστό ότι με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η παρακράτηση υπερβαίνει το 26%.

Προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται και η εικόνα θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία των πιστώσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί επίσης, ότι παρά την καθυστέρηση που έχει υπάρξει, η διαδικασία εξόφλησης σ’ αυτή τη φάση θα αφορά το 70% των δικαιούχων αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να περιμένει την επόμενη παρτίδα.   

Λίγες μέρες ακόμη υπομονή φαίνεται πως πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφοι από τον Daniel, καθώς η εξόφληση με 60 εκατ. ευρώ στο 70% των πορισμάτων έχει καθυστερήσει, με τις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών να είναι έντονες ώστε να συμφωνηθούν τελικώς τα ποσά με τα οποία θα εξοφληθούν οι παραγωγοί στη Θεσσαλία.   

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ που πραγματοποιείται 9 Ιουλίου, θα ασχοληθεί με την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel και την τελική λίστα με τα ποσά που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες. 

Όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας ο κ. Τσιάρας, το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ  στα μέσα της εβδομάδας επρόκειτο να  οριστικοποιηθεί το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω Daniel. Προέβλεψε μάλιστα μια «θετική» διόρθωση στα ποσά, σε μια προσπάθεια να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες της περιοχής. Εννοώ ότι θα πάρουν αποζημιώσεις σε αυτό το ύψος που πραγματικά θα τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ότι η ελληνική πολιτεία είναι δίπλα τους, δήλωσε ο κ. Τσιάρας. Ότι καταβάλλονται αποζημιώσεις με βάση την αξία του προϊόντος, με βάση το ασφαλιστικό ύψος του ΕΛΓΑ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Καθυστερημένη 20 ημέρες η εξόφληση από τον ΕΛΓΑ

Το ρεπορτάζ της προηγούμενης βδομάδας, ήθελε την παρέκκλιση σχεδόν 20 ημερών από το αρχικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών να οφείλεται κυρίως στο ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος των ενισχύσεων σε κρίσιμες καλλιέργειες για τη Θεσσαλία, όπως το βαµβάκι. Οι αρμόδιοι του φορέα ενημέρωναν τηλεφωνικά τους αγρότες που καλούσαν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι πως η εξόφληση των χρημάτων θα γίνει μετά τις 15 Ιουλίου. 

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός εξήγησε σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου πως «είναι προτιμότερη μια ολιγοήμερη καθυστέρηση για να υπάρξει σωστή και δίκαιη αποζημίωση, παρά μια εξόφληση που πιθανόν να δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας».

Ελήφθη το μήνυμα των Ευρωεκλογών

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με τους αγρότες με στόχο την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει αναγνωσθεί και γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε, τόνισε, οι αγρότες έχουν πεισθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση που βρίσκεται στο πλευρό τους και όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα γίνεται παρέμβαση.

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2024 08:53Βαγιος

Εμείς που η παραγωγή μας ήταν στην αποθήκη και τα τρακτέρ μας τα πετάξαμε μαζί με όλα μας τα εργαλεία δεν πιανομαστε στις αποζημιώσεις? Δεν ήμαστε αγρότες εμείς?εντάξει πήραμε 2000 ευρώ και μας έχετε χεσμενους....εύχομαι μην έχω φύγει μετανάστης έως τις επόμενες εκλογές και θα σας περιμένω στο χωριουδάκι μου από κάθε φορά που έρχεστε να μαζέψετε ψήφους...

Απάντηση

12-07-2024 19:16Σωτήρης

Ούτε τότε θα τα βάλουν...... εδώ θα είμαστε και θα βρίζουμε πάλι!!!!Εγώ Πάντος ξαναγύρισα στην παλιά μου δουλειά και ας κάνουν ότι θέλουν.Αι στο καλό βαρέθηκα με τους.... άντε μη λερωσω το στόμα μου πάλι

Απάντηση

12-07-2024 16:58Κάθαρση

Κάποιος με γνώσεις νομικών να τούς πάει σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί εδω και οι εισαγγελείς δικοί τους είναι διεφθαρμένοι δεν πρόκειται να τους καλέσει κανένας

Απάντηση

12-07-2024 09:32Akis

Απάντηση στα αιτήματα του κοσμου για παράταση στην εξόφληση ΕΛΓΑ πουθενά.Χωρια ότι προσπαθούν να εξαφανίσουν τα άρθρα που μιλάει γι'αυτό το θέμα.Ειστε απατεώνες δοσίλογοι και επικίνδυνοι.

Απάντηση

11-07-2024 22:53Δημητρης

Αφού βρίσκεται καλά κάνετε,και καλά αυτά τα γελαδια που σας ψηφησαν,εμείς οι υπόλοιποι τι λούκι τραβάμε και ως πότε.

Απάντηση

11-07-2024 22:06Κτηνοτροφος

Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα οποίος ξέρει και μπορεί κλέβει κάνει εκατομμύρια και δεν τον πειράζει κανένας η υπόλοιποι ελπίζουμε σε κάποιο θαύμα μήπως μας λυπηθουν και μας πετάξουν κανένα 50ευρω και θα βγει η κυβέρνηση των άριστων να πει ποσα εκατομμύρια μοίρασε στους αγρότες και όλα καλά για το κράτος Αθηνών Κρήτης

Απάντηση

11-07-2024 21:12Αιμίλιος

Από Μάιο 2023 ζημιά σε κεράσια στην Πιερία άλλοι πληρώθηκαν άλλοι όχι τη γίνεται, τη περιμένετε εκεί στο κράτος των Αθηνών;Πέρα από την πάρτη σας και τα κοματοσκυλα, σας ενδιαφέρει καθόλου η αγροτική παραγωγή και αν μπορεί να σταθεί σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον ;

Απάντηση

11-07-2024 19:08ΘΕΟΔΩΣΗΣ

Μας κοροιδευετε? Εχουμε φτασει σε απελπισια!!! Δεν εχουμε να γεμισουμε το ψυγειο μας και μας κυνηγανε οι υποχρεωσεις.!! Εχουμε φτασει στο χειλος του γκρεμου!!

Απάντηση

11-07-2024 17:49NIKOS

Στο ΦΕΚ στο οποίο αναφέρονταν οι περιοχές που είχαν πληγεί από τον Daniel και θα αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ, υπήρχαν και άλλοι νομοί εκτός Θεσσαλίας. Περιλάμβανε και την Μεσσηνία και μάλιστα είχαμε κάνει αιτήσεις ζημιάς, πληρώνοντας και τα ανάλογα εκτιμητικά τέλη στον ΕΛΓΑ, για τα σύκα. Μέχρι τον Μάρτιο στο 1540 αναφερόταν πως η δήλωση ζημιάς ήταν στο στάδιο επεξεργασίας. Από αρχές Απριλίου σου λέει το 1540 πως δεν υπάρχουν δηλώσεις ζημιάς. Θα ασχοληθεί κανείς υπεύθυνος από την Μεσσηνία, όπως βουλευτές κυρίως της κυβέρνησης, Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, Συκική με το θέμα ή απλά μας έβαλαν να κάνουμε αιτήσεις για πληρώσουμε τα εκτιμητικά και να ενισχύσουμε τα ταμεία του ΕΛΓΑ?

Απάντηση

11-07-2024 16:38S

Ντροπή!!!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία