BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πιστώθηκε η πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων Daniel, μέχρι 201 ευρώ βαμβάκι

Προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιουλίου η πίστωση αποζημιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ λόγω Daniel σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Εύβοια με τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι να κλιμακώνονται ανάλογα και με την ασφαλιστική κλάση για την οποία είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους.

argoun-pliromes-vamvaki

Γιάννης Πανάγος

27517
99

Πιστώθηκε η πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων λόγω Daniel,  μέχρι 201 ευρώ το βαμβάκι 

Χωρίς να εκφράζονται ιδιαίτερα παράπονα για τα επίπεδα των αποζημιώσεων από τους αγρότες που είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των παραγωγών που δεν πληρώθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλος και δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές οι οποίες καθυστέρησαν την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων αποζημίωσης.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Πέμπτη μεσημέρι και ώρα 12 η πληρωμή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ  λόγω Daniel, βαμβάκι με 201 ευρώ η Λάρισα, 180 ευρώ η Καρδίτσα

Για το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιουλίου προγραμματίζεται τελικά η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων της δεύτερης δόσης της αποζημίωσης για τις καταστροφές που έγιναν στη φυτική παραγωγή λόγω της πλημμύρας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Οι τελευταίες πληροφορίες -που επιβεβαιώθηκαν επίσημα μεσημέρι Τετάρτης- θέλουν το ποσό να είναι τελικά αυξημένο στα 70 εκατ. ευρώ (αντί 60 εκατ. ευρώ αρχικά) και να καλύπτει στο σύνολο των ώριμων εκτιμήσεων ζημιάς σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Εύβοια.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα και αφού ξεπεράστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α.

Αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλειας μελισσοσμηνών και κυψελών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες επλήγησαν.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Πέμπτη 25η Ιουλίου και ώρα 12:00 μ.μ.

Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο  καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000€.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000€, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία".

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

ΟΡΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝDANIEL - ELIAS

ΟΡΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛ.Γ.Α.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

0%

15%

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

1

0,88

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

100%

80%

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ

70.000 €

ΕΞΟΦΛΗΣΗ Ε.Α.Ε. ΔΚΕ

2023

2021,2022,2023

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΖΗΜΙΑΣ

20%

20%

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Αργότερα και χωρίς περισσότερα ο ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, ούτε σήμερα η πληρωμή, 201 ευρώ το βαμβάκι

Με το χειρότερο σενάριο εκτυλίσσεται το σίριαλ των αποζημιώσεων σε ότι αφορά στη δεύτερη δόση για τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς, ούτε σήμερα (Τετάρτη 24 Ιουλίου) προβλέπεται να γίνει η σχετική πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Μαζί με την καθυστέρηση που έχει υπάρξει στη σχετική πληρωμή, πάει στράφι και η πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% η αποζημίωση που θα εισέπρατταν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί.

Ασφαλείς πληρφορίες του  Agronews θέλουν την τελική αποζημίωση να επανέρχεται στα μέχρι πρότινος σχέδια του ΕΛΓΑ και να περιορίζεται σε 201 ευρώ το στρέμμα για τους νομούς Λάρισας και Τρικάλων, σε 185 ευρώ για τη Μαγνησία και σε 180 ευρώ για την Καρδίτσα. Το τι έφταιξε γι’ αυτή την οπισθοχώρηση, θα το δείξει ο χρόνος.

Να αναφερθεί εδώ ότι εδώ και δύο εβδομάδες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, διαβεβαιώνει το δίκτυο ψηφοφόρων του στο νομό ότι η αποζημίωση που θα δοθεί για το βαμβάκι θα είναι 225 ευρώ το στρέμμα. Με την ίδια σιγουριά, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η πληρωμή θα είχε γίνει από την περασμένη εβδομάδα.

Το μόνο καλό νέο σε όλο αυτό είναι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας που αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική πίστωση, στη λίστα των δικαιούχων θα έχουν προστεθεί και ονόματα παραγωγών από τους Νομούς Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Να αναφερθεί ωστόσο ότι δεν θα συμπεριληφθούν και αυτή τη φορά στην «παρτίδα» με τις αποζημιώσεις λόγω περισσότεροι από το 1/3 των δικαιούχων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων με τις εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου στις 17 Ιουλίου ανέφερε τα εξής:

«Την 24η Ιουλίου η εξόφληση του ΕΛΓΑ για Daniel και Elias 60 εκατ. € επί πλέον για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής για τις ζημιές στη Θεσσαλία

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν

στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων».

Σχόλια (99)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2024 14:34Κώστας

Οι κτηνοτρόφοι πότε θα λάβουν αποζημιώσεις από Daniel?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-07-2024 10:55@19@

ΑΔΑ: ΨΒΚΗ4653ΠΓ-0ΝΚ - Eπιχορήγηση του ΕΛ.Γ.Α. με το ποσό των 15.816.000,00 ευρώ από τον Ε.Φ.1029-501-0000000, Α.Λ.Ε. 2310802068. Με υπογραφή Τσιάρα.Τα έχουν φάει τα χρήματα τέλος και τώρα μαζεύουν ότι βρουν μπας και δώσουν κανένα ψιχουλο

Απάντηση

26-07-2024 10:35Και τα βουνά έχουν καημους

Όσοι πηραμε κερματα η τίποτα έτσι ήταν το πορισμα του εκτιμητη. Τέρμα τον ΕΛΓΑ ασφάλεια σε ιδιωτική εταιρεία ότι θέλει ο καθένας όπως τα ΙΧ. Εδώ άλλοι πληρωνουν κ άλλοι εισπρτουν καθε τόσο. Τέρμα οι λαμογιες κ τα βιζματα των πολιτικων. Περιοχές έχουν ξεζουμισει τον ΕΛΓΑ κ αλλοι αγναντευουν. Ασφάλεια προαιρετικη. Γεια σου περδικουλα,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

26-07-2024 09:27Κωνσταντινος

Όταν αποφασίζουν τα...... "ΜΠΛΟΚΑ" και οι ..."ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΔΕΣ" .....που τα παίρνουν από παντού και το παίζουν "λαγοί" .....αυτά και άλλα θα λέμε από εδώ και από τα πληκτρολόγια και καλά να πάθουμε!!! ΚΑΤΙ ΠΙΟ ..... ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΌ;;; μπορούμε να κάνουμε;;; οι συνδικαλιστάδες απ' έξω!!! Δεν πάει άλλο..... Στο κάτω - κάτω ας αφήσουν το καθένα να ασφαλίσει την περισουσία του όπου θέλει και ΟΧΙ υποχρεωτικά στον μπου@@@λο ΕΛΓΑ...!! Α Γ Α Ν Α Κ Τ Η Σ Η !!!!!

Απάντηση

26-07-2024 01:44ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΞΗΡΑΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΠΛΗΜΥΡΑΣ.{DANIEL KAI ELIAS}. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ν A ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ? Η{DIAZ} ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ?ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

26-07-2024 00:12Σοφία κ

Μόνο βαμβάκι και καλαμπόκι θα αποζημιώθει οι άλλοι δεν έχουν ανάγκη ντομάτα πατάτες κρεμμύδια κλπ. τίποτα ντροπή. Οελγα όμως είναι πληρωμένος γι αυτές τι καλλιέργειες.

Απάντηση

25-07-2024 23:37Αστραχάν

Οι πιο άθλιοι ever!! Απατεώνες ολκής! Έλεος!!Λίγη τσίπα δεν υπάρχει?Ο Λυκουρέτζος θα πρέπει να κρυφτεί, να μην ξαναβγεί στα κανάλια και αντί για πρόεδρος Ελγα, καλύτερα να πάει στο χωριουδάκι του να ψήνει καφέδες,πιο καλά θα τα καταφέρει! Κυβέρνηση άθλιων που δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδάρων άχυρο! Αλλά δεν φταίνε αυτοί , φταίμε εμείς που δεν τους παίρνουμε με τα παλούκια!Μπάχαλο παντού!Όταν ξανάρθουν να πάτε να σας χτυπήσουν την πλάτη και όλα οκ!

Απάντηση

25-07-2024 22:22@19@

Λέει το άρθρο ότι πιστώθηκε η πρώτη παρτίδα.Αρα τι θέλει να πει ο ποιητής?Πόσες παρτίδες θα έχει μια γ@μημενη πληρωμή?Τι ρεζίλι είναι αυτό ρε

Απάντηση

25-07-2024 21:52Νικος

Η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Περιμένουμε σχεδον έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρουμε αποζημίωση, που εχουμε καταστραφει ολοσχερως, για 70 εκατομμύρια που ειναι αστειο ποσο για το κρατος, και δεν εχουν καν να τα πληρώσουν. Τα έχουν φάει όλα οι απατεωνες, πάμε για χρεοκοπία ξανά ως χώρα. Και γιατί 201 ευρώ η Λάρισα και χαμηλότερα οι άλλες περιοχές? Γιατί αυτή η διάκριση? Ας γινόταν η αποζημίωση με βάση τον μέσο όρο της στρεμματικης αποδοσης σε κιλα των 3 τελευταίων ετών και ενιαία τιμή για όλες τις περιοχές. Αλλά είπαμε, είναι απατεώνες και μαγειρεύουν τις αποζημιώσεις για να πάρουν ψήφους, λες και είμαστε στη δεκαετία του 1950.

Απάντηση

25-07-2024 21:07Akis

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το άρθρο και θέλω να κάνω μια ερώτηση προς όλους τους συναδέλφους:Υπάρχει κανένας που να πληρώθηκε σωστά την αποζημίωση που δικαιούται?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία