BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Διαφορές εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις αποκλίσεις στις πιστώσεις για Daniel

Χωρίς επίσημη ανακοίνωση για το τι πληρώθηκε, τι όχι και πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα στους Θεσσαλούς αγρότες για τις ζημιές που προκάλεσε ο κατακλυσμός του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρά μόνο με ένα αόριστο non paper, απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις οργισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών για τις «σκόρπιες» πληρωμές που έγιναν την περασμένη Πέμπτη.

21_0029_20230914dji_0248_sooc1694689378-1

Γιάννης Πανάγος

6102
16

Πιο συγκεκριμένα, σε άτυπη ενημέρωση… σχετικά με αναγραφόμενα για λάθη στις πληρωμές του ΕΛΓΑ αναφέρονται τα ακόλουθα: 

"Οι διαφορές οι οποίες εντοπίζονται στις εκκαθαρίσεις οφείλονται στα ποσοστά ζημιάς τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ παραγωγών  στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
Επίσης οφείλονται στην επιλογή των παραγωγών να δηλώσουν ότι η παραγωγή τους, σε σχέση με τα στρέμματα, θα είναι μειωμένη κατά 20%, άρα πληρώνουν και μειωμένη κατά 20% εισφορά αλλά και κατά 20% μειωμένη αποζημίωση (αφού έχουν κατά δήλωσή τους 20% μειωμένη παραγωγή).

Αν υπάρχουν λάθη, οι δικαιούχοι αγρότες το αναφέρουν και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις αναφορές τους.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ επιδιώκουν εκκαθαρίσεις με ακρίβεια και δικαιοσύνη και θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ενστάσεως που θα υποβληθεί".

Παρατίθενται μάλιστα και οι ακόλουθοι πίνακες:


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Να αναρτηθούν άμεσα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ φωνάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά τα χάλια της Πέμπτης

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο μεγαλώνει η αγανάκτηση μεταξύ των δικαιούχων αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκάλεσε ο κατακλυσμός του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία. Τόσο οι αγρότες που πληρώθηκαν, όσο και όσοι έμειναν απλήρωτοι, εκφράζουν την οργή τους για τον τρόπο που έχουν χειρισθεί το θέμα οι αρμόδιες αρχές και κυρίως ο ΕΛΓΑ.

Η κακή ποιότητα των πληρωμών και η ακόμη χειρότερη των εκτιμήσεων ζημιάς που είχε προηγηθεί, αρχίζουν να κάνουν κατανοητούς και τους λόγους για τους οποίους, έστω και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, προσπάθησε να διορθώσει τα αδιόρθωτα, χωρίς βέβαια να το καταφέρει.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρώτα απ’ όλα ένας πολύ μεγάλος αριθμός των πληγέντων από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου αγροτών, δεν έχει πληρωθεί καθόλου τη δεύτερη δόση που πιστώθηκε στις 25 Ιουλίου (δηλαδή χθες).

Ένας σημαντικός αριθμός αγροτών έχουν δει στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται κάτι αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό που περίμεναν, άρα κάποια κτήματα έχουν μείνει εκτός διαδικασίας.  

Ακόμα, πολλοί είναι οι αγρότες που πληρώθηκαν για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, ωστόσο, η αποζημίωση που προκύπτει είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που περίμεναν, τουλάχιστον με βάση τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αρχών.  

Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων των λίγων κατά βάση αγροτών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν εισπράξει σημαντικά μεγάλα ποσά, είτε γιατί η εκτίμηση που έγινε στην περίπτωσή τους ήταν απλόχερη, ειδικά σε κάποιες καλλιέργειες, είτε γιατί, εισέπραξαν αποζημίωση ακόμα και για προϊόντα τα οποία είχαν συγκομίσει. Και επειδή στα αγροτικά καφενεία, τίποτα δεν μένει στο τέλος κρυφό, η αποκαλύψεις που έρχονται ώρα με την ώρα για τις περιπτώσεις εκείνων που ευνοήθηκαν εξόφθαλμα, απλώς μεγαλώνουν την οργή των υπολοίπων.

Δεν είναι τυχαίο πάντως και το γεγονός ότι 24ώρες μετά την πίστωση των 70 εκατ. ευρώ, όπως προανήγγειλαν οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ και του υπουργείου, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ενημέρωση για το τι πληρώθηκε, τι δεν πληρώθηκε και πότε αυτό πρόκειται να πληρωθεί. Το σημαντικότερο όλων, δεν έχουν αναρτηθεί, όπως γίνεται συνήθως, οι λίστες με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για την εξατομίκευση των ζημιών. Είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει άμεσα για να ξέρει ό κόσμος τι εισέπραξε και για ποιο προϊόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζει κανείς επίσημα που φθάνει η αποζημίωση για κάθε καλλιέργεια και σε ποιο βαθμό έχουν ληφθεί υπόψη οι ασφαλιστικές κλάσεις με βάση τη δήλωση και το ασφάλιστρο που πληρώνει κάθε αγρότης. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ κινείται τόσο νωχελικά και χωρίς να δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Πολλά έχουν να κάνουν με την «ειδική διαχείριση» που επιχείρησε να ακολουθήσει στα θέματα του κάμπου μετά τις πλημμύρες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Φαίνεται πως ο σημερινός υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ήρθε αργά για να μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος ζητάει διαφάνεια. Ακόμα κι αν τα χρήματα είναι λιγότερα απ’ αυτά που υπόσχονταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, οι αγρότες πρέπει να ξέρουν τι έγινε τελικά και που θα καταλήξει η υπόθεση.

Δε γίνεται 11 μήνες μετά να μην έχουν βγει τα πορίσματα στη Λάρισα

Τα προβλήματα και τις αντιδράσεις αγροτών στο Θεσσαλικό κάμπο που είτε δεν είδαν στις 25 Ιουλίου καθόλου το χρώμα του χρήματος ή έλαβαν μικρότερα ποσά από όσα περίμεναν, αναδεικνύουν με ρεπορτάζ τους και τοπικά μέσα.

Αναλυτικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Φαλάνη, τη Γιάννουλη, το Κουλούρι, τον Πλατύκαμπο, τη Γλαύκη, τη Γυρτώνη, τον Αμπελώνα  και άλλα χωριά των δήμων Κιλελέρ, και Τεμπών, ενώ πάντα παραμένει το αίτημα των αποζημιώσεων στο δήμο Αγιάς.

Στην περιοχή των Φαρσάλων φαίνεται οι αντιδράσεις να είναι μικρότερες όπως και στις άλλες περιφερειακές ενότητες, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία.

Όπως λένε τα τοπικά μέσα στη Θεσσαλία, ασφαλώς και οι αγρότες στη Λάρισα είναι περισσότεροι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ στο τοπικό υποκατάστημα, καθώς είχαν ενισχυθεί και με έκτακτους, να μην έχουν ολοκληρώσει τα πορίσματα 11 σχεδόν μήνες μετά τη θεομηνία. Από την άλλη το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν ενισχύθηκε με επιπλέον κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εξόφληση της αποζημίωσης και στους κτηνοτρόφους , αλλά και στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, εγείρει ένα θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας μιας και διαμηνυόταν προς κάθε κατεύθυνση ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι έχουν διασφαλιστεί οι πιστώσεις ώστε οι αγρότες να εξοφληθούν  στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν από τις θεομηνίες του περασμένου φθινοπώρου.

Δεν αποκλείονται μπλόκα μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν όσοι παραγωγοί δεν έλαβαν αποζημιώσεις, μαζί με τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, αλλά και τους κτηνοτρόφους θα πρέπει να αναμένουν την επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ που μπορεί να γίνει τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβρη για να αποζημιωθούν, την ίδια περίοδο που τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν και μαζί έρχονται και οι αυξημένοι λογαριασμοί για τα ποτίσματα. 

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στον κάμπο της Λάρισας με τους αγρότες να ετοιμάζονται για μπλόκα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες μορφές κινητοποίησης.

Για το λόγο αυτό συγκαλείται σύσκεψη τη Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ στον Πλατύκαμπο με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΝΛ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ:

«Η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει σύσκεψη την Δευτέρα 29 Ιουλίου και ώρα 9 το βράδυ στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.

Θα συζητήσουμε τα οξυμμένα προβλήματα που έχουμε,  τις πληρωμές-κοροιδία απο τον ΕΛΓΑ παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης,  το γεγονός οτι ολόκληρες περιοχές του Νομού παραμένουν εκτός αποζημιώσεων,  και θα σχεδιάσουμε άμεσα προγραμματισμό δράσης.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ».

Επιχορήγηση 16 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ από το υπουργείο

Στην απόφαση να επιχορηγήσει με επιπλέον 16 εκατ. ευρώ προχώρησε στις 16 Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει:

"Επιχορηγούμε τον ΕΛ.Γ.Α. με το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων οκτακοσίων εβδομήντα έξι χιλιάδων ευρώ (15.816.000,00 €) σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε.Φ.1029-501-0000000, Α.Λ.E 231 080 2068 «Επιχορήγηση στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων» για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για το έτος 2024".



 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2024 00:04Στεργιου Ευάγγελος

Μητσοτάκη είσαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει ξήλωμα όλοι τους αν δεν μπορείς φεύγεις και εσύ ο κόσμος υποφέρει δεν το καταλαβαίνεις υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης της υπαίθρου.Η πλημμύρες είναι ότι πιο σοβαρό έχει συμβεί εδώ και 150 χρόνια στη Θεσσαλία δεν μπορείς να τις εκμηδενίζει με τους άχρηστους συνεργάτες σου γιατί δεν το κατέχουν οι άνθρωποι πως να το κάνουμε. Δεν αποζημιώθηκε ούτε φυτικό κεφάλαιο όπως έπρεπε ούτε εγγιο κεφάλαιο υπάρχουν θαμμένα χωριά σπίτια κατεστραμενα χωράφια διαλειμενα και ασπαρτα η χρονιά περασαι και δεν βαριέσαι.Δεν είναι έτσι κύριε Μητσοτάκη έλεγες δεν κατατέθηκαν φάκελοι και όμως κύριε Μητσοτάκη και φάκελοι γίναμε αλλά βρίσκονται στις ΔΑΟΚ και ελεγμενει και παραμένουν στα συρταρια.Αν δεν το κατάλαβες ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθει γιατί αργά ή γρήγορα θα πέσει πολύ φάπα δεν θα βγενεται από τα σπίτια σας και αφήστε τις γιορτές της Δημοκρατίας και τα φρου φρου και αρωματα η ύπαιθρο θέλει μεγάλη στήριξη αυτή τη στιγμή την δύσκολη. Οι γιατροί δεν κάνουν για το υπουργείο δεν εχεται συμβουλους γεωπόνους να σας ενημερώσουν αν όχι αποτυχαται και πάλι.ΟΠΕΚΕΠΕ ανύπαρκτος δηλώσεις ΟΣΔΕ ποτέ του χρόνου να δούμε πότε θα πληρώσετε πάλι φάπα.ΕΛΓΑ ξήλωμα ανασύσταση από την αρχή να φύγουν οι κηφηνες δεν δουλεύει κάνεις για τον αγρότη μόνο κοιτάζουν να τον ξεζουμιζουν με τις απαράδεκτες εισφορές για να περνουνε τους παχυλούς μισθούς.Απαραδεκτο.Αυτα τα λίγα .

Απάντηση

26-07-2024 21:31Αστραχάν

100% ζημιά, δεν παρέδωσα τπτ, 120% ασφάλιστρο πληρωμένο μου βάλανε 15 ευρώ το στρέμμα λιγότερα, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά, σύμφωνα με τον τύπο πληρωμής του Ελγα και απαλλαγή από τους κόφτες, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους!!!Τα σαίνια που έβγαλαν για εκτιμήσεις να τα στείλουν από κει που ήρθαν, ο Λυκουρέτζος να πάει σπίτι του, γιατί αν έχει τσίπα πρέπει να παραιτηθεί και να καθήσει σπίτι του ως ακατάλληλος, μαζί και το λαμόγιο πρώην του ΥΠΑΑΤ που μας χόρτασαν ψέματα!!!Άθλια αντιμετώπιση πλημμυρωπαθων ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα!!! Άθλια καταγραφή και ανάμνηση της συμπεριφοράς τους στην ιστορία της πολιτικής ζωής της χώρας.Αισχος!! Ντρέπεται και η ντροπή!!!

Απάντηση

26-07-2024 20:22Δημητρίου Γεώργιος

Αλήτες δεν αργεί η εξαφάνιση σας ο κόσμος υποφέρει κλέφτες

Απάντηση

26-07-2024 18:35Βαγγέλης

Από τέλος Ιουλίου που είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης ότι θα πληρωθούν οι καταστροφές από τη πλημμύρα πήγαμε τέλος Ιουλίου με τον ελγα να μη ξέρει τι πληρώνει και δεν έχουν αναρτηθεί ο τρόπος κάποιος φταίει να ξηλωθεί όλη η διοίκηση και αυτοί που κάναν το λάθος να φύγουν δεν μπορεί να μη έχει κανείς ευθύνη ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ διαφάνεια θελουμε αν δεν μπορείς ΦΥΓΕ να σωθούμε

Απάντηση

26-07-2024 18:02Βασίλης Γιαννακόπουλος

Να αναρτηθούν παντού τα πορίσματα γιατί έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις υπουργόν της Φθιώτιδας στον έλγα για μερικους παραγωγούς

Απάντηση

26-07-2024 17:11Έλλη

Απίστευτο φιάσκο!! κάστανα Πηλίου με ολοσχερή ζημιά σε φυτική παραγωγή και εγγειο κεφάλαιο δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ!! αδιαφάνεια και προχειρότητα!αισχος!

Απάντηση

26-07-2024 16:31Αγρότης Αγιάς

Να παραιτηθούν τώρα από το υπουργείο Γεωργίας.Ντροπη τους τα γαϊδούρια.....ο κόσμος πεινάει ρε ξεφτυλες ....έλα κελλα για ψήφο να σε πάρουν με τα μήλα στο κεφάλι

Απάντηση

26-07-2024 16:09FontasT

Τρία χωράφια με βαμβάκι που δηλώνονται από πατέρα και γιό,και την ίδια ασφαλιστική αξία,στον Γιο 60 ευρώ στον Πατέρα 2,9ευρω.Αντε βγάλε άκρη, πήρα στον ελγσ και μου είπαν να περιμένω τα πορίσματα στον δήμο.

Απάντηση

26-07-2024 15:54Kostas P.

Εμένα εθνική δεν φάνηκαν ακόμα, κάποιος να είναι στο ίδιο στάδιο με εμένα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-07-2024 15:53Αlex

Ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να κλείσει τον ΕΛΓΑ και να στείλει στο διάολο όλους τους γεωπόνους και εκτιμητές. Αμέσως μετά να αποσύρει από την προεδρία τον Φωστήρα κ. Λυκουρεντζο που απέτυχε παταγωδώς στο έργο του. Χιλιάδες αγρότες δεν πληρώθηκαν καθόλου τις αποζημιώσεις παρά τις βαρυγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία