BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πιέσεις αγροτών να γίνει άμεσα η δεύτερη πληρωμή από ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία

Συνεχίζεται στη Θεσσαλία η αναμπουμπούλα μεταξύ των παραγωγών με αφορμή την τελευταία πληρωμή αποζημιώσεων του ΕΛΤΑ για τις καταστροφές του Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κλίμα αναστάτωσης στις τάξεις των ασφαλισμένων αγροτών μετέφερε στο υπουργείο και ο Βουλευτής Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλος, επιβεβαιώνοντας την αρθρογραφία του Agronews επί του θέματος. «Έθεσα στον νέο υπουργό τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού και πρωτίστως το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές πλημμύρες του Daniel.

pieseis-agrotwn-na-ginei-h-plhrwmh-amesa

3768
8

Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων σε σχέση με τις εξαγγελίες, αλλά και το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και οι κτηνοτρόφοι, έχει προκαλέσει δυσφορία στους δικαιούχους. Γι αυτό και ζήτησα η επόμενη πληρωμή από τον ΕΛΓΑ να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εξοφλώντας πρώτα αυτούς που δεν πληρώθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό για την ειλικρινή συζήτηση και τη βούληση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που βρήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda

 

Δέσμευση για “δεύτερο πρόγραμμα” 

Ο κυβερνητικός βουλευτής, αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες στις πληρωμές που έγιναν στα παρακάρλια για τις περιπτώσεις με λάθη, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του εξαγγελθέντος δεύτερου προγράμματος για τα χωράφια στον νομό που δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι γίνεται καταγραφή με αντικειμενική εκτίμηση (δορυφόρο) των αγροτεμαχίων που μετά τον Daniel δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, προκειμένου να προγραμματιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους. Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση υλοποίησης της εξαγγελίας του «δεύτερου προγράμματος», που η απελθούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε λησμονήσει.

Έλεγχος και αποζημίωση για πανώλη

Εκτενής συζήτηση έγινε για το φλέγον ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα, τα επείγοντα μέτρα της πολιτείας για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τον περιορισμό της νόσου. Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικότερων ελέγχων στις εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της κτηνοτροφίας για τον νομό και την ανάγκη για αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος ζημιάς, προκειμένου να είναι εφικτή η ανασύσταση των κοπαδιών.

Ακτινίδια, αμπέλια και κάστανα

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε ακόμη στον υπουργό την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα για το φυτικό κεφάλαιο στα ακτινίδια. Ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία με την Αρωγή για να διευθετηθεί το θέμα και να ολοκληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι έλεγχοι για το φυτικό κεφάλαιο στα ακτινίδια στα παράλια του νομού.

Επιπροσθέτως, έθεσε το ζήτημα της «ακαρπίας» στα αμπέλια, λόγω των σοβαρών μολύνσεων με περονόσπορο πέρυσι, ενώ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην καστανοπαραγωγή του νομού, η οποία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από την φαιά σήψη και τη σφήκα της καστανιάς, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους.  

Ειδικά δικαιώματα κτηνοτρόφων

Τέλος, ο έμπειρος κοινοβουλευτικός ενημέρωσε τον υπουργό για τους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για το 2023. Όπως διευκρίνισε, η αλλαγή της ΚΑΠ από το 2023 καταργεί τα ειδικά δικαιώματα στην κτηνοτροφία και τα μετατρέπει σε εκτατικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημέρωση τι μέλλει γενέσθαι και ζητούν αφενός άμεσες ενέργειες για να πληρωθούν ότι δικαιούνται για το 2023, αλλά και μέριμνα για σταδιακή και όχι κατακόρυφη μείωση της αξίας των δικαιωμάτων τους. 



Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

29-07-2024 15:50Λευτέρης

Καλησπέρα είμαι από της 19 Ιουλίου στα τηλέφωνα με τον ελγα, τον γραμματέα του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, τον γραμματέα του πρωθυπουργού και τον γραμματέα του διευθυντή ΕΛΓΑ κανένας δεν ήξερε πότε θα γίνουν οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις του Daniel συν την υποτιθέμενη αρωγή γιατί κάποιοι από εμάς τους αγρότες δεν μπορούν να μπουν καθόλου στα χωράφια τους λόγο μπαζών η άλλων ειδών.... Θα πω για εμένα όμως είμαι άνθρωπος αγρότης 28 χρονών δεν είμαι ούτε σκλάβος ούτε ζώο για άλλους... Έχουν έρθει για έλεγχο αρκετό καιρό πριν και για την φυτική παραγωγή και δέντρα και μπάζα όλοι μου είπαν δεν με πείθεις ότι τους έλεγα δεν το πίστευαν μου είπαν κιόλας το τοπ όλων έβγαλες καμία φωτογραφία η βίντεο την ώρα που γίνανε... Και τους απάντησα ρε παιδιά είστε σοβαροί με τι θα έβγαζα φωτογραφίες με ελικόπτερο; Ήταν ποτάμι δεν υπήρχε χωράφι εκείνη την ώρα και τι θα σκεφτόμουν εγώ εκείνη την ώρα να καλέσω ελικόπτερο να βγάλω φωτογραφίες... Έβλεπα τους κόπους μου τον χρόνο και τα χρήματα που έβαλα να εξαφανίζονται σε μια στιγμή αυτό θα σκεφτόμουν εγώ εκείνη την ώρα; Να βγάλω φωτογραφίες;... Τέλος πάντων μιλάω με τα συγκεκριμένα γραφεία που ανέφερα ποιο πάνω και στις 24 του μήνα είπαν θα μπουν περιμένω περιμένω τίποτα... Ξανά καλώ και μου είπαν είναι θέμα τράπεζας πέρασε μια μέρα ξαναπήρα είπα τα στοιχεία μου και λέω θέλω να δείτε αν είμαι μέσα στις αποζημιώσεις και μου απάντησαν ότι όχι κύριε μου δεν είσαστε με ένα υφακι κανένας μα κανένας ούτε υποκατάστημα ούτε γραμματείς δεν ήξερε τίποτα για το αν θα μπούνε τα χρήματα.... Εγώ πείτε μου τώρα τι να κάνω που ούτε χωράφι έχω ούτε χρήματα να το ξανά κάνω χωράφι ούτε χρήματα να βγάλω την μέρα μου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-07-2024 14:09Νικος

Καλησπέρα. Γράφω μόνο και μόνο για τους 2-3 ανθρώπους που θα διαβάσουν το μύνημα μου. ΠΩΣ είναι δυνατόν, από την στιγμή που σας πνίξανε κανονικά στη Θεσσαλία,μεταξύ άλλων και συνάδελφοι μου κτηνοτρόφοι, με δυνατές μονάδες, να τσαμπουνανε μετά από ένα χρόνο για αποζημίωση β δόσηςςς. Πώς είναι δυνατόν ρε παιδιά ,σκεφτείτε έναν συνάδελφο που είχε 100 γελαδες αξίας 1500-2000 ευρώ η μία μην λέω και λιγα και τις βρήκε ένα πρωινό στα υπόστεγα από πάνω και τις μετέφερε όσες έζησαν και δεν πνίγηκαν με ΒΆΡΚΑ.. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ ΡΕ ΜΟΥΝΌΠΑΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΛΈΤΕ ΜΕΤΆ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΌΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΑ 700ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΎΝΟΛΟ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΤΟ ΖΩΟ , ΤΗΝ Β ΔΟΣΗ ΔΗΛΑΔΗ 350Η ΠΡΩΤΗ+350 Η ΔΕΎΤΕΡΗ. ΟΙ ΜΟΝΆΔΕΣ ΑΥΤΈΣ ΕΞΑΦΑΝΊΣΤΗΚΑΝ . ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΘΆΝΕΙ ΕΣΑΣ ΣΤΟ ΕΛΓΑ ΟΤΙ ΑΓΑΠΆΤΕ ΡΕ ΑΡΧΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΙΛΆΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΡΌΤΗΣ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΉ ΔΕΝ ΕΠΛΉΓΗΣΑ ΚΑΝ.

Απάντηση

29-07-2024 14:08ΘΕΟΔΩΣΗΣ

Ακομα δεν πηρα ουτε την πρωτη δοση αποζημιωσης και αλλη πηραν την 2η.Ο φακελλος μου ειναι υπο-επεξεργασια..Με ρωτησατε ομως αν εχω να ζησω?? Τα καθημερινα μας σαν οικογενεια? Και με τι λεφτα θα προχωρησω να καλλεργησω τα φρουτα της χρονιας? Τα λιπασματα και τα φαρμακα πως θα τα πληρωσω? Τα εσοδα απο περυσι ήταν μηδεν λογω Daniele. ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ σαν οικογενεια που δεν μπορουμε να ζησουμε τα παιδια μας!!!Ποιος νοιαζεται ομως?? Μονο οταν θα ερθουν οι εκλογες θα μας θυμηθειτε και θα μας υποσχεθειτε "πολλα". Αραγε ειναι ενημερωμενος ο πρωθυπουργος για την πραγματική οικονομικη αθλιοτητα των αγροτων και για το πολυ χαμηλο βιωτικο επιπεδο που εχουμε αναγκαστει να ζουμε???? Εσας τα παιδια σας χαμογελάνε, όμως τα δικά μας -μικρα μεγαλα- βλέπουν την απογοητευση μας και δακρυζουν τα ματακια τους που δεν μπορουν να αποκτησουν την καθημερινοτητα των άλλων παιδιων!!! ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-07-2024 12:51Κτηνοτροφος

Τελικά έχει πρωθυπουργό αυτή η χώρα μάλλον ακυβέρνητο καράβι είναι κουμάντο κάνουν διάφοροι ανάλογα με τα συμφέροντα τους ο πρωθυπουργός απλά υπάρχει

Απάντηση

29-07-2024 12:06Γιάννης Πουρναρας

Ανάθεμα την ώρα που επέλεξα να γίνω αγρότης αυτής της χώρας. Και ακόμη πιο ανάθεμα που είμαι συνεπείς στις υποχρεώσεις μου.

Απάντηση

29-07-2024 11:57Sotirios

Με τις αποζημιώσεις του 2023 τι γίνεται..?Θα πληρωθούν επιτέλους🤔

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία