BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τέλη Σεπτεμβρίου κλείνει με 40 εκατ. ο κύκλος των αποζημιώσεων για Daniel

Για την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα από Τετάρτη 25 μέχρι το αργότερο Δευτέρα 30 του μήνα, τοποθετούν τόσο με επίσημες δηλώσεις όσο και με διαρροές οι ιθύνοντες από ΕΛΓΑ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την τελική εξόφληση των πορισμάτων για τους πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφους του περασμένου Σεπτέμβρη.

apozhmioseis_site-2024

Γιάννης Ρούπας

1540
1

Μέχρι να βγει ο  Σεπτέμβριος  κλείνει με 40 εκατ. ο κύκλος  αποζημιώσεων για τον Daniel

Την συγκεκριμένη δέσμευση έχει αναλάβει ήδη από 1η Αυγούστου ο υπουργός Κώστας Τσιάρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα με την δυναμική παρουσία πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.  Σε δηλώσεις του τότε ο υπουργός είχε αναγνωρίσει πως υπάρχει ένα ποσοστό αγροτών, μόνο στην Π.Ε. Λάρισας, που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις, εκτός από τις προκαταβολές, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda


Όσον αφορά το ποσό που έχει μέχρι στιγμής πιστωθεί από τον ΕΛΓΑ για την ανακούφιση πλημμυροπαθών του περασμένου Σεπτεμβρίου, βάσει υπουργικών δηλώσεων ανέρχεται γύρω στα 270 εκατ. ευρώ και σε 33.000 πληγέντες, ενώ οι συντηρητικές προβλέψεις του Οργανισμού Ασφάλισης στον προϋπολογισμό του αφορούν σε δαπάνες 310 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μένει να πιστωθούν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τα μέσα της Άνοιξης, τόσο με ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και δια στόματος πρωθυπουργού, είχε ειπωθεί πως οι εκκρεμότητες με τα υπόλοιπα Daniel ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ. Έκτοτε έχουν πιστωθεί 70 εκατ. ευρώ στις 25 Ιουλίου, κάτι που μαθηματικά επιβεβαιώνει πως οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν ακόμη να λάβουν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. 

Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν καταβληθεί έναντι αποζημιώσεων έχουν ως ακολούθως:

  • 17 Νοεμβρίου 2023: 107,5 εκατ. ευρώ σε 24.000 πληγέντες φυτικής παραγωγής και 16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 πληγέντες ζωικής παραγωγής
  • 23 Δεκεμβρίου 2023: 26,2 εκατ. ευρώ σε 6.000 πληγέντες φυτικής παραγωγής
  • 13 Μαρτίου 2024: 1,3 εκατ. ευρώ (διορθωτική πληρωμή) 
  • 23 Απριλίου 2024: 38,5 εκατ. ευρώ σε 6.412 δικαιούχους
  • 25 Ιουλίου 2024: 70 εκατ. ευρώ σε 8.847 δικαιούχους φυτικής παραγωγής
  • ΣΥΝΟΛΟ: 260 εκατ. ευρώ

Ο ακριβής αριθμός των πορισμάτων που δεν έχει πληρωθεί στη Π.Ε. Λάρισας εκτιμάται χονδρικά στο 30%, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας να ανεβάζει το νούμερο αυτό στο 38%, ενώ οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες (σ.σ. 30 Ιουνίου δια στόματος πρωθυπουργού) αλλά και το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και όλοι οι κτηνοτρόφοι, έχει προκαλέσει δυσφορία στους δικαιούχους. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από το πέρασμα Daniel και Elias, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, έχει δηλώσει ότι παρουσιάστηκε σημαντικός αριθμός ενστάσεων ενστάσεις και γι’ αυτό σημειώνονται καθυστερήσεις.

Ακόμα απλήρωτα τα ακτινίδια στη Λάρισα

Την εκκρεµότητα που υπάρχει σχετικά µε το ύψος της αποζηµίωσης ανά στρέµµα για το φυτικό κεφάλαιο στα ακτινίδια, που αφορά τις περσινές πληµµύρες του Daniel, έθεσε µεταξύ άλλων ο βουλευτής Ν∆ Λαρίσης Μάξιµος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, σε πρόσφατη συνάντησή τους. Ο βουλευτής τόνισε το βαρύ κλίµα και τη δυσφορία που που έχει προκληθεί σε αρκετούς δικαιούχους, οι οποίοι έµειναν απλήρωτοι σε διάφορες περιοχές του νοµού και ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία µε την Αρωγή για να διευθετηθεί το θέµα και να ολοκληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι έλεγχοι για το φυτικό κεφάλαιο στα ακτινίδια στα παράλια του νοµού. Επιπλέον ζήτησε η επόµενη πληρωµή από τον ΕΛΓΑ να γίνει το συντοµότερο δυνατόν, εξοφλώντας πρώτα αυτούς που δεν πληρώθηκαν.

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για εισφορά ΕΛΓΑ 2023

Να σημειωθεί παράλληλα, πως 12 Αυγούστου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την εξόφληση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς έτους 2023 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες έχουν εξοφλήσει στον ΕΛ.Γ.Α. την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά έτους 2022. Με αυτό τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζεται πως δεν θα μείνουν εκτός πληρωμών ξανά όσοι δεν είχαν καταβάλλει την εισφορά. 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία