BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εκκρεμούν πιστώσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ για το φυτικό κεφάλαιο Ντάνιελ, de minimis σε μήλα-πυρηνόκαρπα και ενισχύσεις ζωοτροφών

Μία σειρά από εκκρεμότητες (De Minimis, Κρατική Αρωγή και ΚΟΕ) που αθροίζουν σε ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ καλούνται να κλείσουν άμεσα εντός Μαρτίου οι συναρμόδιες αρχές στα Υπουργεία, δίχως μέσα σε αυτές να προσμετράται η ενίσχυση ζωοτροφών, σε δύο στάδια, για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.

apozhmioseis

Γιάννης Ρούπας

1579
1

Μπορεί η προσοχή του αγροτικού κόσμου αυτό το καιρό να είναι κυρίως στραμμένη στις ημερομηνίες εξόφλησης των άμεσων ενισχύσεων οικονομικού έτους 2024 καθώς και τις όποιες έκτακτες ενισχύσεις για το ίδιο έτος, ωστόσο επικρατεί ανησυχία σε υποσύνολα όπως οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι στα νησιά για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή Μέτρων όπως η «Αμάλθεια» (εξαγγελία 2022), καθώς και αγροτών στη Θεσσαλία που έχασαν παραγωγικά δέντρα από τα απόνερα των πλημμυρών του Φθινοπώρου 2023, η οποία πλέον αποκτά τα χαρακτηριστικά εκνευρισμού.

Επίσης, εκκρεμεί η πληρωμή των 11,2  εκατ. ευρώ για το πακέτο de minimis, ύψους 11.165.000 ευρώ σε παραγωγούς νωπών σύκων, φιστικιών, της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής καθώς και μήλων και κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel, ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Αυγούστου 2024. Το σχετικό πακέτο έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τις αρχές του μήνα (Β’, 286). Επιπροσθέτως, πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε πως θα  δοθεί οριζόντια ενίσχυση, η οποία θα αθροίζει σε 2,1-2,2 εκατ. ευρώ, στους μηλοπαραγωγούς της Ημαθίας, οι οποίοι έγραψαν ζημίες από καιρικές συνθήκες τόσο το 2023 όσο και το 2024, αγγίζοντας περίπου 10.000 στρέμματα.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1006 της Agrenda

 

Με κλίμακες η αποζημίωση στα παραμορφωμένα φρούτα

Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να γίνει ορθή καταγραφή, να κλειδώσουν τα ποσά ενίσχυσης και να μπουν οι υπογραφές από τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως φαίνεται πως πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ώστε να αποζημιωθούν οι 1.800 καλλιεργητές 27.000 περίπου στρεμμάτων που έχουν χτυπηθεί τα τελευταία 4 χρόνια από τη μυστηριώδη ασθένεια που βγάζει «εκτός» παραγωγικά πυρηνόκαρπα σε Λάρισα, Πέλλα, Φλώρινα και Ημαθία. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη χορήγηση της ενίσχυσης θα ισχύσει μια κλιμάκωση, η οποία θα σχετίζεται με το ποσοστό ζημίας που έχει καταγραφεί. Υπό αυτό το πρίσμα, για παράδειγμα όσοι έχουν ζημιά άνω του 70% θα λάβουν το ανώτατο ποσό που θα προβλεφθεί (ίσως πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα) και αντιστοίχως, για πιο μικρές απώλειες παραγωγής, θα μειώνεται και το ποσό της ενίσχυσης.

Σε λίγο καιρό θα κλείσει τριετία η εξαγγελία για την «Αμάλθεια»

«Στην μυθολογία, το κέρατο της Αμάλθειας συμβολίζει την αφθονία, την ανθρώπινη ευημερία. Απ’ την άλλη, οι αρμόδιοι στα υπουργεία είπαν θα μας δώσουν κάτι για την επιβάρυνση ζωοτροφών το 2022, κάναμε δηλώσεις το 2023 και ακόμη δεν έχουμε λάβει τίποτα», εξήγησε πριν λίγες μέρες στο Agronews κτηνοτρόφος από την Κρήτη, ο οποίος με 450 αιγοπρόβατα, περιμένει να λάβει αυτά τα 800 ευρώ  που βάσει εξαγγελιών του αναλογούν. Πριν ενάμιση μήνα, από την Κρήτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξςη Κώστας Τσιάρας είχε εξαγγείλει την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως η «Αμάλθεια» ήταν ένα έκτακτο μέτρο ενίσχυσης για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης  τότε των τιμών ζωοτροφών. Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη

  • 1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
  • 101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
  • 201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
  • 301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
  • 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά

  • 1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
  • 101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
  • 201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
  • 301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
  • 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

 

De Minimis 2 ευρώ το αιγοπρόβατο ως ενίσχυση ζωοτροφών

Ακόμη περιμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι ανά την επικράτεια την πίστωση της ενίσχυσης ζωοτροφών λόγω υποχρεωτικού εγκλεισµού των αιγοπροβάτων για ένα µήνα εξαιτίας της πανώλης/ευλογιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, βάσει όσων είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ραδιοφωνική εκποµπή το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, µετά το πέρας της συνάντησης µε την 21µελή επιτροπή της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων.

«Θα δώσουµε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα», είπε συγκεκριµένα ο Κώστας Τσιάρας, προαναγγέλλοντας δε πως οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί την επόµενη εβδοµάδα -δηλαδή µέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Τώρα, για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων είχε διακοπεί για πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα (µέχρι και 5 µήνες), ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθµιση και προσαρµοσµένα µέτρα στήριξης. Παράλληλα, υπενθύµισε ότι «ήδη δίνουµε 250 ευρώ για κάθε θανατωθέν ζώο» και ότι θα εφαρµοστεί «ένα αντίστοιχο µέτρο του 5.2 για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου».

Υπενθυµίζεται πως η πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, ειδικά σε ιδιαίτερα πληγωµένες περιφέρειες όπως η ΑΜ-Θ, ζητούσαν από καιρό η ενίσχυση ζωοτροφών να είναι στοχευµένη στις περιοχές που έχουν υποστεί πραγµατική ζηµιά οι κτηνοτρόφοι και όχι οριζοντίως σε όλη τη χώρα. Σηµειοτέον, ως πλάνο ενίσχυσης που πραγµατικά θα διευκόλυνε τους κτηνοτρόφους, η πλευρά των κτηνοτρόφων ΑΜΘ είχε προτείνει άµεσα 50 ευρώ το ζώο, και ενίσχυση ζωοτροφών 1,5 ευρώ το αµνοερίφιο ανά µέρα εγκλεισµού.

Μάρτιο η προκαταβολή 50% στα δενδρώδη λόγω πλημμυρών 2023

Πριν τελειώσει ο Μάρτιος φαίνεται πως δρομολογείται επίσης η πίστωση της προκαταβολής 50% με 1.225 ευρώ το στρέμμα για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω πλημμυρών 2023 στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των φακέλων που έχουν υποβληθεί και εξετάζονται εκτιμάται πως ανέρχεται σε 17.000.

Η αποζημίωση αφορά όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση καθώς και τα αμπελοειδή σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, βάσει του πλαισίου που ανακοινώθηκε στις 2 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αποζημίωσης για απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής διαμορφώνεται κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Τα πρώτα ποσά που θα πληρωθούν ως αποζημίωση εικάζεται ότι αφορούν την ζημία από την καταστροφή στο δέντρο καθώς επίσης και την απώλεια εισοδήματος που προέκυψε έκτοτε. Δεν αναμένεται να υπάρξει απαίτηση επανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία