
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Οργανισμός Ασφαλίσεων προγραμματίζει να προχωρήσει σε μία τρίτη κατά σειρά πληρωμή εντός 2025, μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου. Αυτές τις μέρες οι αρμόδιοι συγκεντρώνουν τους πίνακες με τα έτοιμα πορίσματα από όλη την χώρα. Για την ώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της πληρωμής, ωστόσο έγινε γνωστό ότι θα αφορά κυρίως «αδικημένες» Περιφερειακές Ενότητες, όπως αυτή της Ημαθίας, στην οποία έχουν εξοφληθεί μικρό μόνο μέρος των πορισμάτων φυτικής κατά τις τελευταίες δύο παρτίδες ΕΛΓΑ (31 Ιανουαρίου και 4 Μαρτίου).
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1010 της Agrenda
Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ είναι από καιρό έτοιμος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και λογικά εντός Απριλίου την πληρωμή του έναντι 50% για τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων του 2023. Το μόνο που απομένει για να εκκινήσει η όλη διαδικασία είναι η υπογραφή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κωσταντίνου Κατσαφάδου, στην αναλυτική ΚΥΑ, για να μπουν σε διαδικασία πληρωμής τα πρώτα έναντι από 1.225 έως 1.750 ευρώ το στρέμμα μέσω ΕΛΓΑ, ανάλογα τον τύπο φύτευσης.
Τώρα, μπορεί το όλο θεσμικό πλαίσιο να μην έχει ακόμη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ωστόσο ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας έχει από καιρό (αρχές Οκτωβρίου 2024) επίσημα ανακοινώσει τόσο τα ποσά, όσο και την πρόθεση καταβολής έναντι αποζημίωσης στους Θεσσαλούς πληγέντες. Ο αριθμός των φακέλων που έχουν υποβληθεί και εξετάζονται εκτιμάται πως ανέρχεται σε 18.000.
Αναλυτικά, το πλαφόν αποζημίωσης (δηλαδή το 100%) για απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής αναμένεται να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:
α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,
β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,
γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και
δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.
Τα πρώτα ποσά που θα πληρωθούν εικάζεται ότι αφορούν την ζημία από την καταστροφή στο δέντρο καθώς επίσης και την απώλεια εισοδήματος που προέκυψε έκτοτε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λογικά δεν θα υπάρχει απαίτηση επανασύστασης φυτικού κεφαλαίου. Μένει να φανεί τι θα γίνει με όσους θελήσουν να ξαναφυτεύσουν δέντρα. Αναμένεται να υπάρξει ένα δεύτερο και επενδυτικού χαρακτήρα (υπο)πρόγραμμα που θα παρέχει κίνητρα για την επανεγκατάσταση της καλλιέργειας ή την γεωγραφική μεταφορά της σε άλλο αγροτεμάχιο.