
Προχωρά τεκμηρίωση ακολουθούν οι αιτήσεις ένταξης στο Μέτρο 23 των 142,8 εκατ. ευρώ, η εξαίρεση της ελιάς, το παράδειγμα Κύπρος
Οι πληροφορίες θέλουν την όλη διαδικασία να βρίσκεται στην τελευταία φάση της τεκµηρίωσης των αιτηµάτων αποζηµίωσης διάφορων καλλιεργειών που εμφανίζουν µείωση της παραγωγής άνω του 30%. Η τεκμηρίωση αυτή γίνεται από τις αρμόδιες αρές βάσει πορισµάτων του ΕΛΓΑ και των κατά τόπους ∆ΑΟΚ λόγω ακραίων φυσικών φαινοµένων κατά τη διάρκεια του 2024. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε, εντός του Μαΐου να καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι σχετικές αιτήσεις από την πλευρά των παραγωγών και να ολοκληρωθούν οι εντάξεις των δικαιούχων στο Μέτρο έως το τέλος Ιουνίου 2025, όπως ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.
Στις υποψήφιες καλλιέργειες βρίσκονται µεταξύ άλλων βαµβάκι, ηλίανθος, καλαµπόκι, καπνός, νωπά σύκα, φιστίκια, αµύγδαλα, σταφύλια. Το µόνο σίγουρο από τα παραπάνω είναι το βαµβάκι, βάσει των όσων έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, εν αναµονή και της ολοκλήρωσης της σχετικής µελέτης για το Μέτρο 23 που έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων από τις 31 Μαρτίου 2025.
Σηµειώνεται εδώ πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διαχωρισµός του ποσού αποζηµίωσης ανάµεσα σε επαγγελµατίες και µη κατ’επάγγελµα αγρότες (όπως π.χ γίνεται στα de minimis), ή ακόµη και εξολοκλήρου αποκλεισµός των µη κατ’επάγγελµα (όπως έγινε στο Μέτρο 21 για την ελιά) εφόσον «δεν βγαίνει» ο λογαριασµός. Ένα τέτοιο µονοπάτι ακολούθησε πρόσφατα η Κύπρος που αποφάσισε να ενισχύσει 11 οµάδες καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και τη δραστηριότητα της μελισσοκομίας. Να σηµειωθεί επίσης ότι στην Κύπρο, ανάµεσα στις υπό ενίσχυση καλλιέργειες βρίσκεται η ελαιοκομία, για την οποία πάντως οι εδώ αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθεί στο ελληνικό Μέτρο 23 λόγω περιορισμένων κονδυλίων. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία υπολόγισε την αποζηµίωση βάσει του ποσοστού απώλειας και του µέσου εισοδήµατος ανά καλλιέργεια, µε τα χρήµατα της εν λόγω ειδικής ενίσχυσης να πηγαίνουν µόνο σε όσους τεκµηριωµένα έχουν υποστεί απώλειες.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 1012 της Agrenda
Τα ποσά ανά καλλιέργεια στην Κύπρο είναι:
- Κεράσια, µήλα, ροδάκινα: Εκτιµώµενη ζηµιά 330 ευρώ/στρέµµα, καθορίστηκε αποζηµίωση 150 ευρώ/στρέµµα για επαγγελµατίες αγρότες και 120 ευρώ/στρέµµα για µη επαγγελµατίες.
- Καρυδιές: Εκτιµώµενη ζηµιά 177 ευρώ/στρέµµα, καθορίστηκε αποζηµίωση 85 ευρώ/στρέµµα.
- Αµυγδαλιές: Ζηµιά 49,6 ευρώ/στρέµµα, αποζηµίωση 40 ευρώ/στρέµµα.
- Ελιές: Ζηµιά 114,6 ευρώ/στρέµµα, αποζηµίωση 45 ευρώ/στρέµµα.
- Εσπεριδοειδή: Εκτιµώµενη ζηµιά 183 ευρώ/στρέµµα, καθορίστηκε αποζηµίωση 100 ευρώ/στρέµµα.
- Λαχανικά: Ζηµιά 420 ευρώ/στρέµµα, αποζηµίωση 85 ευρώ/στρέµµα
- Πατάτες: Ζηµιά 327 ευρώ/στρέµµα, καθορίστηκε αποζηµίωση 85 ευρώ/στρέµµα.
- Αµπέλια: Ζηµιά 65 ευρώ/στρέµµα και πρόταση αποζηµίωσης 50 ευρώ/στρέµµα.
Τα κύρια στοιχεία του Μέτρου 23
1) Μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο µπορεί να είναι µε βάση τον κανονισµό τα 42.000 ευρώ
2) ∆εν θα χορηγηθεί στήριξη σε καλλιέργειες που έχουν λάβει
ή προγραµµατίζεται να λάβουν ενισχύσεις de minimis.
3) Η επιδότηση θα είναι ανά στρέµµα και όχι µε κλάσεις στρεµµάτων.
4) Η αποζηµίωση θα αφορά καλλιέργειες που είχαν ζηµιά σε πάνω από 30% του παραγωγικού τους δυναµικού. Απαιτείται λοιπόν αναγνώριση και τρόπος διασταύρωσης των δικαιούχων.
5) Απαιτείται, αναγνώριση του φυσικού αιτίου και του τοµέα που επλήγη από
το συγκεκριµένο καταστροφικό αίτιο από 1 Ιανουαρίου 2024 και έπειτα. Αιτιολόγηση ότι το αίτιο της καταστροφής δεν µπορούσε να είχε προβλεφθεί από τους πληγέντες γεωργούς, ούτε να περιοριστεί/εξαλειφθεί.
6) Οι αιτήσεις στήριξης θα πρέπει να έχουν εγκριθεί έως 30 Ιουνίου 2025.