
Όπως εξήγησε, η υπογραφή και δηµοσίευση της σχετικής ΚΥΑ είναι θέµα ηµερών. Το αρχικό πλάνο ήταν να βγει η απόφαση πριν το Πάσχα, όµως κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις έφεραν πίσω το χρονοδιάγραµµα. Μετά τις αναγκαίες υπογραφές θα τρέξουν κανονικά οι προκαταβολές, αφού τα πορίσµατα από τον ΕΛΓΑ είναι έτοιµα. Οι µη κατ’ επάγγελµα αγρότες θα λάβουν τα µισά χρήµατα σε σχέση µε τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, κοινώς µισή προκαταβολή και µισή εξόφληση.
Αναλυτικά, για απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο λόγω πυρκαγιών 2023 και πληµµύρες Θεσσαλίας τον Σεπτέµβριο 2023, προβλέπεται η επιχορήγηση να διαµορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Σύµφωνα µε παλαιά ενηµέρωση (13 Φεβρουαρίου 2024) του πρώην αρµόδιου υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, «η εν λόγω επιχορήγηση αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού µέσου παραγωγής, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αποκατάστασή του». Η πρόταση αυτή δεν αποσαφηνίζει αν η λήψη των χρηµάτων θα ισοδυναµεί και µε υποχρέωση αντικατάστασης του φυτικού κεφαλαίου.
Εικάζεται, πως η προκαταβολή που θα δοθεί θα αφορούν την ζηµία από την καταστροφή στο δέντρο καθώς επίσης και την απώλεια εισοδήµατος που προέκυψε έκτοτε. Για την λήψη της, λογικά δεν θα υπάρχει απαίτηση επανασύστασης φυτικού κεφαλαίου. Μένει να φανεί τι θα γίνει µε όσους θελήσουν να ξαναφυτεύσουν δέντρα ή το έχουν ήδη κάνει έκτοτε. Είτε δηλαδή η εξόφληση της «επιχορήγησης» θα προϋποθέτει την ανασύσταση, είτε θα τρέξει ένα δεύτερο, επενδυτικού χαρακτήρα (υπο)πρόγραµµα για την επανεγκατάσταση της καλλιέργειας ή την γεωγραφική µεταφορά της σε άλλο αγροτεµάχιο.
Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη έχει ως ακολούθως:
Κόκκαλης σε Τσιάρα: Επιτέλους, πότε θα αποζημιώσετε δενδρώδεις καλλιέργειες και αγρούς από τα φερτά υλικά του «Daniel»;
Εξηγήσεις για το πότε επιτέλους θα εκδοθούν οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ώστε να αποζημιωθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και σε αγρούς που επλήγησαν από φερτά υλικά, ζητά με επίκαιρη ερώτηση ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Σε λίγους μήνες θα συμπληρωθούνε δύο (2) έτη από τις καταστροφικές πλημμύρες του DANIEL και ELIAS στην Θεσσαλία. Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει υποστεί ολοκληρωτικές ζημιές, τόσο στο φυτικό, όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Υπάρχουν όμως δύο (2) κατηγορίες ζημιών για τις οποίες η παραγωγή δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ (1€).
Η πρώτη αφορά τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Ν. Λαρίσης και η δεύτερη στην αποζημίωση των χωραφιών, λόγω φερτών υλικών από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τις σχετικές –βάσιμες- πληροφορίες η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί (καθώς και η σχετική ψηφιακή αρχειοθέτηση) εντούτοις, δυστυχώς, για τους παραγωγούς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ.
Κατόπιν τούτου ερωτάσθε: Δεδομένης της τραγικής καθυστέρησης, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φυτικού κεφαλαίου στις δενδρώδεις καλλιέργειες και της αποζημίωσης των χωραφιών, λόγω φερτών υλικών με την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ;»