BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Συσχετισμός του ενεργού αγρότη με τα τιμολόγια και τις ενισχύσεις του

Υπόψη των ευρωπαϊκών αρχών τέθηκε το σχέδιο της Ελλάδας για τη δηµιουργία ενός µητρώου δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων από το 2023, το οποίο θα συνδέεται µε την απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας βάσει τιµολογίων.

4_pin_23

Γιώργος Κοντονής

6
0

Αρχίζει συσχετισμός του ενεργού αγρότη  με τιμολόγια που κόβει και ενισχύσεις  που απολαμβάνει

Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι «ενεργοί γεωργοί» µε βάση τον ορισµό που θα δώσει η χώρα µας, ικανοποιώντας έτσι το αίτηµα των Βρυξελλών για στόχευση των άµεσων ενισχύσεων σε όσους πραγµατικά παράγουν χωρίς όµως να αποκλείονται οι ετεροεπαγγελµατίες. Ως εκ τούτου, όλες οι ενισχύσεις - βασική πληρωµή, συνδεδεµένες, νέο πρασίνισµα, θα περνάνε από το φίλτρο του συγκεκριµένου Μητρώου ώστε να δίνονται σε όσους µπορούν να αποδείξουν, τουλάχιστον «στα χαρτιά», αγροτική δραστηριότητα ενός επιπέδου και άνω. Βέβαια, µένει να φανεί, αν το σχέδιο αυτό της χώρας µας, θα είναι ικανό να σταµατήσει και την γνωστή υπόθεση των «µισακών» που δίνει στους ιδιοκτήτες γης το δικαίωµα να εµφανίζονται είτε ως αποκλειστικοί καλλιεργητές είτε ως συγκαλλιεργητές των κτηµάτων τους, ενώ στην ουσία νοικιάζουν τα κτήµατα σε άλλους αγρότες.

 

Σε βάθος τετραετίας λέει ο Οικονόµου η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων

Όσο έχουν ωριµάσει τα πράγµατα σε σχέση µε τον «ενεργό αγρότη», τόσο ρευστά φαίνεται να είναι στο θέµα της σύγκλισης των ενισχύσεων και την τύχη των ιστορικών δικαιωµάτων. Από τη µία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης µε δηλώσεις του σε τοπικό κανάλι της Κοµοτηνής, διαβεβαίωσε ότι σε βάθος 3ετίας-4ετίας θα υπάρξει η ολική κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων. «Με βάση µελέτες που έχουµε στα χέρια µας αυτοί που πλήττονται ή θα πληγούν από τη σύγκλιση, είναι είτε ετεροεπαγγελµατίες, είτε µεγάλοι σε ηλικία αγρότες εκεί όµως θα κάνουµε ορισµένες προσαρµογές προς όφελος του συνόλου των παραγωγών,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόµου και πρόσθεσε πως «αν συνεχίσουµε να µην πειράζουµε τίποτα, πρέπει να είµαστε και σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει και τίποτα προς το καλύτερο». Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι παίζει ακόµα το σενάριο του 85% σύγκλισης, το οποίο όµως «δεν βγαίνει» µε το φρένο µέγιστης µείωσης έως 30% στα υψηλά δικαιώµατα που ζήτησε ο κ. Λιβανός  να ισχύσει για τη νέα ΚΑΠ. «Είναι κόντρα το ένα µε το άλλο, δεν βγάζει νόηµα µαθηµατικά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να οριοθετηθεί µέγιστη µείωση 47% στα υψηλά δικαιώµατα για να ανέβουν στο επίπεδο που απαιτείται όσοι έχουν αξία δικαιωµάτων χαµηλότερη του µέσου όρου», αναφέρουν στην Agrenda οι έχοντες πολύ καλή γνώση των διαβουλεύσεων του εθνικού φακέλου της νέας ΚΑΠ.

 

Στα 113 εκατ. ευρώ και ανά περιφέρεια ενίσχυσης η αναδιανεµητική

Εξελίξεις παράλληλα υπάρχουν και στο ζήτηµα του νέου καθεστώτος της αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η χώρα µας σχεδιάζει να διαθέσει 113 εκατ. ευρώ ετησίως για αυτό το καθεστώς (6% του εθνικού φακέλου, εν αναµονή κιόλας και των τελικών αποφάσεων στις Βρυξέλλες για τη νέα ΚΑΠ). Αυτή τη στιγµή, έχουν γίνει µελέτες για την εφαρµογή αυτού του καθεστώτος χωρισµένο ανά περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκοτόπια, αροτραίες, δενδρώδεις). «Κάτοχοι µεγάλων εκτάσεων µε υψηλή αξία δικαιωµάτων θα δουν µείωση των ενισχύσεων οι οποίες θα κατευθυνθούν στις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις. Θα µπει και ένα ελάχιστο όριο στρεµµάτων», λένε οι ίδιες πηγές.

 

Ευρωπαϊκός συμβιβασμός για τρία καθεστώτα  ενισχύσεων 

Επιβολή ανώτατου ορίου επιδοτήσεων, προοδευτική μείωση των ενισχύσεων και καθεστώς αναδιανεμητικής πληρωμής θα είναι προαιρετικά για τα κράτη-μέλη ωστόσο θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τουλάχιστον ένα από τα τρία αυτά στοιχεία την ερχόμενη περίοδο. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση φαίνεται πως κατέληξαν τα ευρωπαϊκά όργανα στον τρίλογο για τη νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με ενημέρωση του Ισπανού υπουργού Γεωργίας Λουίς Πλάνας προς τους επικεφαλής των περιφερειών της χώρας. Ως εκ τούτου, εφόσον επιβεβαιωθούν και επίσημα τα λεγόμενα Πλάνας, κάθε χώρα θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον ένα από αυτά τα καθεστώτα: Είτε να επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στις άμεσες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση (π.χ έως 100.000 ευρώ), είτε να μειώσει το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε έναν γεωργό προοδευτικά από ένα ποσό και άνω. Είτε, να ενεργοποιήσει το καθεστώς αναδιανεμητικής ενίσχυσης που παρέχει ένα έξτρα ποσό στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις ετησίως το οποίο θα αφαιρείται από τις μεγαλύτερες. Φυσικά, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να επιλέξουν και τα τρία αυτά καθεστώτα ταυτόχρονα εφόσον το επιθυμούν.

 

Πανευρωπαϊκές ζυµώσεις για τον ενεργό αγρότη και τα δικαιώµατα

Φωτιές έχει ανάψει η συζήτηση και σε όλη την Ευρώπη για το νέο σύστηµα ενισχύσεων και τον ορισµό του ενεργού αγρότη, που θεωρείται ως ένα από τα πιο αµφιλεγόµενα θέµατα της νέας ΚΑΠ. Στην Ιρλανδία, έχει ξεκινήσει η κουβέντα µε αφετηρία την αντιµετώπιση των συνταξιούχων αγροτών άνω των 70 ετών που λαµβάνουν ενιαία ενίσχυση ενώ νοικιάζουν τη γη. Στη Γαλλία τώρα, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως ψάχνει τρόπους και παραθυράκια στον ευρωπαϊκό κανονισµό ώστε να οριστεί ο ενεργός αγρότης µε βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Στην Ισπανία, αποφασίστηκε να δίνεται ενίσχυση µόνο σε όσους έχουν 20-30% αγροτικό εισόδηµα επί του συνολικού.

Το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία