BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Ρουσφετάκι...μυρίζει η κατάργηση του ορίου των 4 στρεμμάτων για δικαιώματα, ελάχιστες οι αλλαγές στη βασική

Έκπληξη προκαλεί η διαγραφή της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της ΥΑ για τον καθορισµό των όρων στήριξης από τις άµεσες ενισχύσεις, γεγονός που επιτρέπει πλέον και σε εκµεταλλεύσεις που βρίσκονται κάτω από το όριο των τεσσάρων στρεµµάτων να ενεργοποιούν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης.

16-17_58

Γιώργος Κοντονής

2181
0

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το τροποποιητικό ΦΕΚ 4572/Β’/2024 προβλέπεται η διαγραφή της παραπάνω παραγράφου που προέβλεπε ότι:

«4. Το ελάχιστο µέγεθος ανά εκµετάλλευση, για την οποία µπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, ορίζεται στα 0,4 εκτάρια. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρµόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκµετάλλευσης βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους µε εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη».

Προφανώς η παραπάνω πρόβλεψη δεν αφορά επαγγελµατίες αγρότες, παρά µόνο όσους έχουν στην κατοχή τους κάποιον ξεχασµένο ή ερασιτεχνικό ελαιώνα, και... από του πουθενά µπορούν πλέον να διεκδικήσουν τη θέση τους στις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Πόσες είναι αυτές για 4 στρέµµατα:

  • Βασική ενίσχυση 28 ευρώ (µέση αξία δικαιώµατος στις δενδρώδεις εκτάσεις).
  • Εξισωτική ενίσχυση 12 ευρώ το στρέµµα για τις ορεινές περιοχές.
  • Eco-schemes ύψους περίπου 35 ευρώ το στρέµµα µε βάση τα ενδεικτικά ποσά ορισµένων δράσεων της κΑΠ που δεν ελέγχονται και δεν συνδέονται µε τιµολόγια (ζιζανιοκτονία µηχανική, πολλαπλά κλαδέµµατα κ.λπ).

Σύνολο λοιπόν ένα µέγιστο ποσό της τάξεως των 300 ευρώ ανά εκµετάλλευση αν µιλάµε για έκταση τεσσάρων στρεµµάτων. Φυσικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγµατα και όλη η διαδικασία (ΟΣ∆Ε, σύµβουλοι κ.λπ) απαιτεί και αυτή έξοδα που δύσκολα θα µπει κάποιος στον κόπο να το ψάξει ειδικά όταν µιλάµε για τέτοιες εκτάσεις. Ωστόσο µπορεί να δηµιουργήσει µία νέα... αγορά για µελετητικά γραφεία που θα το δουν πιο ζεστά.

Μικρή αναθεώρηση στα ποσά βασικής

Κατά τα άλλα στη σχετική τροποποιητική αναθεωρούνται και τα ποσά βασικής ενίσχυσης µε µικρές διακυµάνσεις, µε βάση τουλάχιστον τα όσα προέκυψαν από τις πληρωµές του 2023. Συγκεκριµένα η ΥΑ αναφέρει:

«5. Εκτιµάται ότι οι µέσοι όροι της αξίας των δικαιωµάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την ΑΠ των αροτραίων καλλιεργειών ανέρχονται σε 230,85 ευρώ ανά εκτάριο (σ.σ 10 στρέµµατα ανά εκτάριο), για την ΑΠ των µονίµων καλλιεργειών σε 282,71 ευρώ ανά εκτάριο και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52 ευρώ ανά εκτάριο. Για την αποφυγή απώλειας χρηµατοδότησης από ενδεχόµενη υπο-απορρό- φηση άλλων παρεµβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράµµατα, τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύµανση κατά ±25% της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων».

Απόθεμα για πρώην ειδικά δικαιώματα

Στην τροποποιητική απόφαση προβλέπεται η χορήγηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα για κτηνοτρόφους που την περασµένη προγραµµατική περίοδο κατείχαν ειδικά δικαιώµατα, δηλαδή λάµβαναν επιδοτήσεις χωρίς επιλέξιµη γη. Με βάση την απόφαση λοιπόν,  δικαιώµατα ενίσχυσης θα µπορούν να αποκτήσουν στην αγρονοµική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωµάτων ενίσχυσης

από το απόθεµα στην ΕΑΕ.

αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιµες εκτάσεις βοσκοτόπων ή µε ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιµες δηµόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες µε το µέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

Όταν το απόθεµα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωµάτων ενίσχυσης στη συγκεκριµένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρµόζεται γραµµική µείωση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα µοναδιαία αξία δικαιωµάτων να κυµαίνεται µεταξύ -15% και +15% της µέσης µοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων (σ.σ 16 ευρώ/στρέµµα), όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία