BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στην εκπνοή του έτους νέες δεσμεύσεις για τα 100 εκατ. της εξισωτικής 2015

Σε αγώνα δρόµου επιδόθηκαν τις τελευταίες ώρες του χρόνου τόσο οι επιτελείς της Βάθη όσο και οι αρµόδιοι των πληρωµών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να πιστωθούν τα χρήµατα για την προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2015, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως την Πέµπτη 31 ∆εκεµβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Στην εκπνοή του έτους νέες δεσμεύσεις για τα 100 εκατ. της εξισωτικής 2015

4
4

Ως φαίνεται, γίνονται τιτάνιες προσπάθειες να µην «ακυρωθούν» οι επανειληµµένες δεσµεύσεις του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου για πληρωµή της προκαταβολής της εξισωτικής τους 2015 ως το τέλος του έτους, αλλά και να αµβλυνθούν οι ήδη έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου για τις κουτσουρεµένες -όπως τις αποκαλούν οι ίδιοι- πληρωµές τόσο της ενιαίας ενίσχυσης όσο και των παλιών εξισωτικών που προηγήθηκαν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, οι πληροφορίες έλεγαν ότι «έτρεχαν» οι απαραίτητες διαδικασίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου το «πολυπόθητο» στικάκι να βρίσκεται στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέµπτη 31 ∆εκεµβρίου, για να ξεκινήσει η πίστωση των λογαριασµών. Το αυτό επιβεβαιώνει και δελτίο τύπου του υπουργείου, µε το οποίο ανακοινώνεται πως «στις 31 ∆εκεµβρίου πληρώνονται άλλα  100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2015». Ωστόσο, ενδέχεται τα χρήµατα να µην προλάβουν να «φανούν» στους λογαριασµούς των παραγωγών από την Πέµπτη, που σηµαίνει ότι το πιο ασφαλές σενάριο είναι να µπορούν να εκταµιευτούν από τα γκισέ των τραπεζών την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, δηλαδή τη ∆ευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Σηµειωτέον ότι µε δύο τροποποιητικές αποφάσεις, που δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια στις 30 ∆εκεµβρίου, οι πιστώσεις που δεσµεύτηκαν από το Π∆Ε για την προκαταβολή της εξισωτικής του 2015 ανέρχονται για το µέτρο 212 «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών µε µειονεκτήµατα εκτός των ορεινών περιοχών» στα 31.837.432,62 ευρώ και για το Μέτρο 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά µειονεκτήµατα» στα 68.780.150,42 ευρώ (ήτοι 100 εκατ. ευρώ, όσα αναφέρονται και στην ανακοίνωση του υπουργείου).

Ένα σκηνικό, που θυµίζει ακριβώς την περσινή διαδικασία, οπότε και πιστώθηκαν υπόλοιπα της εξισωτικής του 2013 (περίπου 5 εκατ. ευρώ σε 4.482 δικαιούχους) και η προκαταβολή της εξισωτικής του 2014 (44,04 εκατ. ευρώ σε 53.956 δικαιούχους), µε την ίδια λογική την παραµονή της πρωτοχρονιάς, αλλά τα χρήµατα ήταν διαθέσιµα για ανάληψη από τα ΑΤΜ από αργά το βράδυ της Παρασκευής 2ας Ιανουαρίου (που ήταν η επόµενη εργάσιµη).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου

Αύριο ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει στους αγρότες των ορεινών περιοχών της χώρας άλλα  100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 και άλλα 100 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Αλιείας. Δηλαδή συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

«Όπως είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο της χρονιάς κλείνουμε και όλες τις παλιές εκκρεμότητες και οφειλές που ταλαιπωρούσαν τους αγρότες ακόμα και από το 2008.

Συνολικά οι πληρωμές του Δεκέμβρη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φτάνοντας κοντά στα 1,7 δις. ευρώ. Αν, δε, προσθέσουμε και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΓΑ που πληρώνονται αυτές τις μέρες, τότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2 δις. ευρώ.

Έτσι, κλείνει ένας κύκλος νοικοκυρέματος των πληρωμών και ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα για τον αγρότη, για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: 

Το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων πρωτοβουλιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρωτοβουλιών:

  • για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Ξεκινάμε με την «κάρτα του αγρότη».
  • για την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΠΑλ συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δις. ευρώ.
  • για τη διευκόλυνση της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
  • για τη στήριξη των νέων αγροτών.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας τους αγρότες και τους φορείς τους. Όπως κι εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δουλειά μας ότι είμαστε δίπλα τους με ένα διπλό στόχο: Την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια.

Χρόνια πολλά σε όλους!»

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-01-2016 12:53Καρκανης Γιωργος

Που ειναι τα χρηματα της βιολογικης του 2013 και 2014 ρε ψευτες?Πως κλεινουν οι εκρεμοτητες Αρχη χευτες. . . .

Απάντηση

01-01-2016 12:58Ιωαννιδης Στυλιανος

Ουτε μαραθωνοδρομοι να ητανε με τοσους αγωνες δρομου,μας δουλευεται μηπως?Ειχανε μηνες μπροστα τους οι ανικανοι και επρεπε να ερθει οι τελευταια μερα του χρονου.ΕΛΛΑΣ το μεγαλειο σου.

Απάντηση

31-12-2015 17:58ΑΣΚ

ΨΕΥΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΒΙΟΛΟΓΟΚΑ 2013, 2014,2015 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ???????????????????????????????????????????

Απάντηση

30-12-2015 17:45Λαζαρος

Μας κοροιδευουν καταμουτρα.αν και λιγο χρονο στην κυβερνηση στα ψεματα ειναι καθηγητες . Αν στο πανεπιστημιο αθηνων υπηρχε εδρα ψευτολογιας θα την επαιρναν με την αξια τους. Με τις εξισωτικες τα μπαλωσαν με την βιολογικη γεωργια την βιολογικη κτηνοτροφια και την αμειψησπορα με ξηρικες καλλιεργειες πρωην καπνοπαραγωγων των ετων2013 και 2014 και αφηνουμε το 2015 που ειναι απληρωτα μουγκα στη στρουγκα. Καλη τους χρονια κου του χρονου σπιτια σας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία