Η κατανομή των 89 εκατ. ευρώ που αντλούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια, μέσω του Μέτρου 22 του ΠΑΑ, γίνεται ως γνωστόν με βάσει κλάσεις που κατατάσσουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως προς το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ για μονάδες με 101 αιγοπρόβατα και πάνω, καθώς και αγελαδοτροφικές μονάδες με περισσότερα από 15 βοοειδή, υπάρχει απαίτηση εμφάνισης τζίρου άνω των 2.000 ευρώ.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα, ξεκίνησε με μια καθυστέρηση πέντε περίπου ημερών και ως εκ τούτου δόθηκε η παράταση ως τις 10 του μήνα, ωστόσο αρκετοί κτηνοτρόφοι και οι σύμβουλου τους καθυστέρησαν την έναρξη διαμόρφωσης των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα, ελλείψει των αναγκαίων οδηγιών. Τα επόμενα 24ωρα, αναμένεται η οριστικοποίηση του πρώτου βασικού όγκου αιτήσεων ενίσχυσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές ως προς την διαδικασία.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση - διευκρίνιση προς τα μέλη της, τους κτηνοτρόφους σχετικά με την επιλογή των στοιχείων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στα πλαίσια του Μέτρου 22.
Α. Για το Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας.
Με βάση την πρόσκληση 3540/15.12.2022 πρέπει:
«Να έχουν αναλάβει την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης και τις υποχρεώσεις του «πρασινίσματος», όπως έχουν επιλεχθεί κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, χωρίς διαπίστωση ευρημάτων, σε συνέχεια των προβλεπόμενων ελέγχων».
Επομένως όσοι υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ το 2021 και έλαβαν ενίσχυση για το πρασίνισμα επιλέγουν την 4η περίπτωση
Β. Για το Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
Με βάση την πρόσκληση 3540/15.12.2022, πρέπει να επιλέξουν ανάλογα με την κατηγορία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ως ακόλουθα:
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µια εκµετάλλευση µε 101 έως 150 αιγοπρόβατα, τυγχάνει ενίσχυσης 800 ευρώ, εφόσον βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή 920 ευρώ αν βρίσκεται στη νησιωτική. Για τον τοµέα της αιγοπροβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυµαίνεται από 100 ευρώ έως και 5.480 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκµετάλλευση, ανάλογα µε την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκµετάλλευσης, βάσει του αριθµού των ενήλικων ζώων που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται µετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συµπεριλαµβανόµενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.