BACK TO
TOP
Πολιτισμός

H αξιοποίηση των κρυμμένων θησαυρών του Τατοΐου

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν ήξερε αν υπήρχαν και σε ποια κατάσταση οι περίφημες βασιλικές άμαξες που ανήκαν στον βασιλιά Γεώργιο Α’ και είχαν αγοραστεί από τον βασιλικό οίκο.

tatoi-stoxos-to-2023-na-exoun-teleiosei-oi-ergasies-sto-proin-basiliko-ktima

3
0
Οι "χαμένες" βασιλικές άμαξες στο Τατόι εντοπίστηκαν από την Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής, με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας με τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα το 1962.
Όπως ενημερώνει το Σωματείο Φίλοι Κτήματος Τατοΐου, βρέθηκαν τουλάχισταν 4 βασιλικές άμαξες που "μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση". Σύμφωνα με τον σύλλογο, "στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση", τονίζοντας ότι με την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται η δημιουργία Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων στο Τατόι.

Οι αγορές και οι μετατροπές στα πολυτελή αντικείμενα

Η άμαξα με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α' περί το 1871, ενώ αρχικά ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην δούκα του Μπορντό, γνωστό και ως Ερρίκο Ε' των νομιμοφρόνων. Η άμαξα τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας.

Χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών. Λογικά ανάμεσα στις 4 άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας.



Οι άμαξες του Τατοΐου και η συναρπαστική ιστορία τους

Όπως γράφει ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος στην Καθημερινή, οι βασιλικές άμαξες παραγγέλθηκαν στους διάσημους αμαξοποιούς Binder στο Παρίσι (1820-1914) και ήταν οι άμαξες της πομπής εισόδου του Ερρίκου Ε΄ στην πρωτεύουσά του.

Ο επίδοξος βασιλιάς της Γαλλίας, κόμης του Chambord (1820-1883), εγγονός του Καρόλου Ι΄, ζούσε εξόριστος στην Αυστρία. Αρνήθηκε να δεχθεί την τρίχρωμη γαλλική σημαία, ενώ οι Γάλλοι στράφηκαν στη δημοκρατία με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επιστροφή της μοναρχίας στη Γαλλία.

Οι άμαξες που είχαν αγοραστεί, οκτώ σε σύνολο, παρέμειναν αχρησιμοποίητες.

Η μεν βασιλική, μεγαλύτερη και πιο στολισμένη από τις άλλες, μεταφέρθηκε στον πύργο του Chambord, όπου εκτίθεται και σήμερα. Οι λοιπές ετέθησαν προς πώληση.

"Ευρισκόμενος στο Παρίσι, ο Γεώργιος Α΄ αγόρασε μία από αυτές και την έφερε στην Ελλάδα για να χρησιμεύσει ως επίσημη άμαξα τελετών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τελετή ενηλικίωσης του διαδόχου Κωνσταντίνου, το 1886, και εν συνεχεία στον γάμο του Κωνσταντίνου με τη Σοφία της Πρωσίας το 1889, στον γάμο του βασιλόπαιδος Γεωργίου με τη Μαρία Βοναπάρτη το 1907, στον γάμο του διαδόχου Παύλου με τη Φρειδερίκη του Αννοβέρου το 1938 και στον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος των Αστουριών το 1962. Στον Μεσοπόλεμο η άμαξα ήταν ένα από τα κύρια εκθέματα του "Μουσείου Γεωργίου Α΄", που λειτουργούσε σε αίθουσες του ισογείου στη βόρεια πτέρυγα της Βουλής.

Αγνοώ αν μεταξύ των αμαξών που βρέθηκαν είναι το λαντό που χρησιμοποιήθηκε από το βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου και Αννας- Μαρίας στον γάμο τους, το 1964. Και η άμαξα αυτή αρχικώς ήταν κλειστή. Εκλήθη τότε στο Τατόι –επρόκειτο σχεδόν για απαγωγή– ο Πρεβεζάνος καλλιτέχνης και διακοσμητής Λέανδρος Σπαρτιώτης για να την κόψει και να τη μετατρέψει σε ανοικτή.

Τα λεπτομερή σχέδια των φάσεων της μετατροπής φυλάσσονται από τον ίδιο στο αρχείο του στον Αγιο Θωμά, έξω από την Πρέβεζα. Κατά δήλωσή του στον γράφοντα, τα θέτει στη διάθεση του μουσείου οχημάτων στο Τατόι, μόλις αυτό δημιουργηθεί" γράφει ο κ. Σταματόπουλος.

πηγή: the toc 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία