BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Θέση στα Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς ψάχνει η Ελλάδα

Προωθείται η ένταξη στο πρόγραμμα GIAHS του ΟΗΕ αγροτικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας που χρήζουν διαφύλαξης και προστασίας.

53315776340_27dd369b26_k

8
0

Eντός του 2024 θα καταρτιστεί από τη χώρα μας η λίστα των αγροτικών περιοχών που συγκεντρώνουν στοιχεία βιοποικιλότητας και παράδοσης προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη τους στα Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς του FAO. Το ζήτημα αυτό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα δεσμεύθηκε να προωθήσει κατά την πρόσφατη συνάντηση του στη Ρώμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης με το Γενικό Διευθυντή του FAO Qu Donguy.  Ο γενικός στόχος του Προγράμματος GIAHS του FAO είναι ο εντοπισμός και διαφύλαξη αγροτικών οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, της παραδοσιακής γνώσης και του πολιτισμού συγκεκριμένων αγροτικών περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως GIAHS, μέσω ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, που επιδιώκει να ενισχύσει τη βιωσιμότητά τους και τα οφέλη σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στην κοινωνικο - οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Για την ώρα οι πιο πρόσφατες προσθήκες στα Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), όπως αυτές ορίστηκαν επίσημα στην διάρκεια συνεδρίασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας GIAHS που έλαβε χώρα στη Ρώμη από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου είναι: ένα σύστημα βοσκοτόπων στην Ανδόρα, το γάλα σανού στην Αυστρία, οι περιοχές καλλιέργειας κάστανων, λευκού τζίντζερ και βατόμουρου στην Κίνα, πλημμυρικοί κήποι και μια περιοχή καλλιέργειας καρυδιών στο Ιράν και μια αποκλειστικά από γυναίκες πρακτική αλιείας (υποβρύχιο ψάρεμα) στη Δημοκρατία της Κορέας. Με τις νεότερες προσθήκες στον παγκόσμιο κατάλογο συστημάτων γεωργικής κληρονομιάς, το παγκόσμιο δίκτυο γεωργικής κληρονομιάς του FAO αποτελείται πλέον από 86 συστήματα σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος τα κριτήρια επιλογής ορίζουν ότι οι τοποθεσίες πρέπει να είναι παγκόσμιας σημασίας, να έχουν αξία ως δημόσιο αγαθό, να υποστηρίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και του βιοτικού επιπέδου, τη γεωργοβιοποικιλότητα, τα συστήματα βιώσιμης γνώσης. και πρακτικές, κοινωνικές αξίες και πολιτισμός καθώς και εξαιρετικά τοπία.

«Τώρα πάνω από 20 χρόνια ισχυρό, το GIAHS έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικό μοντέλο για την επίδειξη μακροχρόνιων πρακτικών για να καταστήσει τα συστήματα αγροδιατροφής πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία