BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Με δυναμική και προοπτικές ο Αλιευτικός Τουρισμός

Στην ανάδειξη της δυναµικής του αλιευτικού τουρισµού, ως εναλλακτική δραστηριότητα για τους επαγγελµατίες αλιείς, που συµβάλλει παράλληλα στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, στοχεύει το ∆ιαπεριφερειακό Έργο «Αλιευτικός Τουρισµός», οι δράσεις και τα αποτελέσµατα του οποίου θα παρουσιαστούν στο ανοικτό Συνέδριο ολοκλήρωση του έργου, που θα διεξαχθεί στις 5 ∆εκεµβρίου και διοργανώνει το ∆ίκτυο Συνεργασίας ∆ήµων ΠΕ Νήσων Αττικής.

50_33

Γιώργος Κοντονής

17
0

Στο Συνέδριο τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις προοπτικές του συνδυασµού του δίπτυχου τουρισµός και αλιεία, τόσο µέσα από επιστηµονική τεκµηρίωση, όσο και ως εργαλείο πολιτικής των αρµόδιων αρχών, τη δικτύωση των αλιέων σε όλες τις αλιευτικές περιοχές της χώρας και την εξαγωγή συµπερασµάτων και προτάσεων από τους εµπλεκόµενους στη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισµού. Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» του Κέντρου Πολιτισµού Ελληνικός Κόσµος, στον Ταύρο και ώρα 9:45-16.00 (ώρα προσέλευσης 09:00 – 09:45).

Ο «Αλιευτικός Τουρισµός» είναι ένα διαπεριφερειακό έργο για το οποίο συνεργάστηκαν 18 Οµάδες Τοπικής ∆ράσης Αλιείας, για την ενεργοποίηση του Αλιευτικού Τουρισµού στην Ελλάδα, ο οποίος για ποικίλες αιτίες παραµένει σε εµβρυακό στάδιο, ενώ στη χώρα µε την ακτογραµµή των 15 χιλ. χλµ δραστηριοποιείται µεγάλος αριθµός παράκτιων αλιέων. Η Επικεφαλής Εταιρεία, Αναπτυξιακή Καβάλας, συντόνισε αποτελεσµατικά το έργο για τις 18 ΟΤ∆Α, επιτυγχάνοντας την ολοκλήρωσή του, µέσα στα χρονικά όρια της προγραµµατικής περιόδου 2014 - 2020.

∆ράσεις που ολοκληρώθηκαν

Στις δράσεις που ολοκληρώθηκαν στα πλαίσια του έργου συµπεριλαµβάνονται οι εξής:

  1. Ενηµέρωση της αλιευτικής κοινότητας µε δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, σε αριθµό περισσότερων από 500 αλιείς, για τα πλεονεκτήµατα, τις απαιτούµενες διαδικασίες και τον τρόπο διεξαγωγής του αλιευτικού τουρισµού. ∆ιεξήχθη µεγάλος αριθµός επισκέψεων, κυρίως στα αλιευτικά καταφύγια, µε σκοπό την εξασφάλιση της ενεργούς συµµετοχής των αλιέων στο έργο.
  2. Επίσκεψη επίδειξης Καλής Πρακτικής εκπροσώπων αλιευτικής κοινότητας στην Σαρδηνία, µε την υποστήριξη από τις ΟΤ∆ Βόρειας Σαρδηνίας (FLAG North Sardegna), στην Ιταλία, µε αντιπροσωπεία 100 περίπου ατόµων, εκ των οποίων 57 αλιείς για τη δικτύωση των αλιέων αλιείς από τις 18 περιοχές.
  3. Παραγωγή και προώθηση οπτικοακουστικού υλικού, µε στόχο την προώθηση του αλιευτικού τουρισµού στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας θαλάσσιες διαδροµές µε καταγραφές επάνω στα αλιευτικά σκάφη. Συνολικά κινηµατογραφήθηκαν 63 διαδροµές στις 18 συνεργαζόµενες περιοχές, από τις οποίες προέκυψαν 63 spot 3’ καθώς και πλήθος φωτογραφιών.
  4. Κατασκευή ιστοσελίδας www.pescatourism.gr, όπου αναρτήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό µε διαδραστικούς χάρτες περιήγησης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην αλιευτική εµπειρία των 18 συνεργαζόµενων περιοχών και να βρει στοιχεία επικοινωνίας µε τους κατά τόπους αλιείς που δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τουρισµό.
  5. Βιωµατικές εκπαιδευτικές δράσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εµπειριών µε τους αλιείς, µέσω των επισκέψεων από την µία περιοχή στην άλλη. Οργανώθηκαν συναντήσεις στο Λεωνίδιο και στην περιοχή του Τολού, στην Μήλο, στην Ολυµπία και στην Κεφαλλονιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, καθώς και µία τοπική εκδήλωση στην Αχαΐα επιδιώκοντας τη δικτύωση µεταξύ των αλιέων και την εµψύχωση αυτών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία