BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Ο αλιευτικός τουρισμός κρατά ζωντανές τις τοπικές κοινότητες

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στον αλιευτικό τουρισμό, μια δραστηριότητα που εκτός από τη διάνοιξη νέων οριζόντων στον ελληνικό τουρισμό, μπορεί να προσφέρει επί πλέον εισόδημα στους Έλληνες αλιείς και να κρατήσει ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που αναπτύσσεται, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο Συνέδριο για τον Αλιευτικό τουρισμό, που οργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής και η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ.

3123211

4
0

Όπως τόνισε ο Υπουργός, πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει προοπτική και μέλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, λόγω του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι πρέπει να υπάρξουν συνέργειες με άλλα υπουργεία για την προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για προβολή της χώρας μας ως προορισμός για Αλιευτικό Τουρισμό, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί πάντα με σεβασμό στη βιώσιμη ανάπτυξη. Κι επισήμανε ότι «ο αλιευτικός τουρισμός συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας».

«Για τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερα χαρούμενος διαπιστώνω ότι, το “ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ Περιφερειακής Ενότητας ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ” και η Αναπτυξιακή Καβάλας σε συνεργασία με άλλες 16 Ομάδες Τοπικής Δράσης από όλη την Ελλάδα κατάφεραν μέσα από τη συστηματική τους δουλειά να ενεργοποιήσουν τον Αλιευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα», είπε ο ΥπΑΑΤ και υπενθύμισε ότι μέσω του ΕΠΑΛΘ στηρίχθηκαν ανάλογες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αναγέννηση της αλιείας, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του έμψυχου αλιευτικού δυναμικού και «δίνουν κίνητρο για την προσέλκυση των νέων στον αλιευτικό τομέα, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι ευκολότερες και με καλύτερες αποδοχές».

«Η ενίσχυση του Αλιευτικού Τουρισμού», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «αποτελεί προτεραιότητα και για το ΥΠΑΑΤ, αφού τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιό μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ρυθμίσεις σχετικά με την άσκηση δραστηριοτήτων αλιευτικού τουρισμού από φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν τα βοηθητικά σκάφη των μονάδων για τη μεταφορά επισκεπτών/τουριστών στις εγκαταστάσεις τους.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και της μετάβασης στη “Γαλάζια Οικονομία” αποτελεί άλλωστε μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και φυσικά του ΥΠΑΑΤ».

Βασικός μοχλός προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2027, είναι το Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» 2021 – 2027 με 519.637.180 ευρώ Δημοσία Δαπάνη.

Βασικός στόχος του νέου Προγράμματος αλλά και του ΥΠΑΑΤ είναι ο εκσυγχρονισμός των σκαφών, η αντικατάσταση των αλιευτικών εργαλείων και η υποστήριξη σε επίπεδο υποδομών με στόχο την διευκόλυνση της αλιευτικής εργασίας. 

Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι παρ’ όλα τα θετικά που προανέφερα, ο αλιευτικός τουρισμός παραμένει ακόμα και σήμερα μια ανεξερεύνητη ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία, όμως που μπορεί να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται, κάτι που έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια».

Τέλος, ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι θα επανέλθει το Μητρώο Ερασιτεχνών Αλιέων. Η διάταξη  θα νομοθετηθεί στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εκ μέρους του υπουργείου στη Βουλή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία