BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Φύλακες του εδάφους και σύμμαχοι της υγείας τα όσπρια

Από τα γνωστά φασόλια, φακές, ρεβίθια και μπιζέλια μέχρι τα λιγότερο γνωστά είδη, τα όσπρια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα πάντα, από την υγεία του εδάφους μέχρι την καθημερινή μας διατροφή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων γιορτάζεται διεθνώς κάθε 10η Φεβρουαρίου με στόχο την αναγνώριση της σημασίας των οσπρίων ως παγκόσμια τροφή.

AdobeStock_41953715-1

27
0

Μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα

Σύμφωνα με το FAO, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τρόποι με τους οποίους τα όσπρια τρέφουν τα εδάφη και τα εδάφη, αντίστοιχα, τρέφουν εμάς. Αρχικά, τα όσπρια προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το έδαφος. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υγιή εδάφη συμβάλλουν στην καλλιέργεια υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων. Τα όσπρια βελτιώνουν επίσης και την υγεία του εδάφους παρέχοντας και κινητοποιώντας θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και μικροθρεπτικά συστατικά. Τα όσπρια παίρνουν πάνω από το 60% του αζώτου τους από τον αέρα. Αυτό το άζωτο στη συνέχεια τροφοδοτείται στο έδαφος και επιτρέπει σε αυτά τα όσπρια να μοιραστούν αυτό το άζωτο με τις κοντινές καλλιέργειες, μειώνοντας ουσιαστικά την ανάγκη για χημικά λιπάσματα. Ο FAO σημειώνει ότι αυτή η μοναδική ικανότητα των οσπρίων ονομάζεται βιολογική δέσμευση ατμοσφαιρικού αζώτου. Ο φώσφορος είναι ένα άλλο πολύ απαραίτητο αλλά συχνά στερούμενο θρεπτικό συστατικό στα εδάφη, ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας και τη βοήθεια των φυτών στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ο φώσφορος συχνά υπάρχει μόνο σε μικρές ποσότητες και επομένως, οι αγρότες προσθέτουν ορυκτά λιπάσματα για να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια. Τα όσπρια έχουν τη φυσική ικανότητα να κινητοποιούν τον φώσφορο και μικροθρεπτικά συστατικά στα εδάφη,
τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε υγιέστερες και μεγαλύτερες αποδόσεις των καλλιεργειών.

Διατήρηση της βιοποικιλότητας του εδάφους

Τα εδάφη φιλοξενούν το 50% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας: διαφορετικοί ζωντανοί οργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και εκτελούν βασικές υπηρεσίες όπως ο κύκλος των θρεπτικών ουσιών, η δέσμευση άνθρακα του εδάφους και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Μια υγιής βιοποικιλότητα του εδάφους οδηγεί όχι μόνο σε μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά επίσης ενισχύει την ικανότητα του οικοσυστήματος να καταστέλλει ασθένειες. Εδώ μπαίνουν στο «παιχνίδι» και τα όσπρια, καθώς βοηθούν στην αύξηση της ποσότητας και της ποικιλομορφίας της μικροπανίδας στο έδαφος. Έτσι, υπάρχει περισσότερη ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και ρύθμιση της οργανικής ύλης του εδάφους.

Ενίσχυση της δομής του εδάφους

Η παραγωγή οσπρίων βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, ένα από τα οποία είναι η αύξηση του χώρου πόρων και συνοχής στα εδάφη, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα συγκράτησης νερού. Επιπλέον, λόγω του βαθύ ριζικού συστήματος και της μεγαλύτερης περιόδου ανάπτυξης των οσπρίων, η δομή του εδάφους βελτιώνεται αποτελεσματικά.

Προσαρμογή στην κλιματική κρίση

Τα όσπρια, με την ικανότητά τους να κινητοποιούν βασικά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, μπορούν να συμβάλουν επίσης στη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυξάνουν την ανάπτυξη των ριζών, ενισχύοντας τη δέσμευση άνθρακα και συμβάλλοντας στο μετριασμό της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, καθώς το «θερμικό στρες» έχει επηρεάσει σημαντικά τις καλλιέργειες, οι ποικιλίες οσπρίων μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες όπου το νερό είναι λιγότερο διαθέσιμο. Τα όσπρια και τα εδάφη ως δυναμικό δίδυμο διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην παροχή θρεπτικής τροφής, στην ενίσχυση της αγροβιοποικιλότητας, στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση των μέσων διαβίωσης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία