BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Γιορτές κρασιού στο Μουσείο Οίνου της Σάμου

Οι «γιορτές κρασιού» στη Σάμο, οι οποίες συνδιοργανώνονται από το Δήμο Ανατολικής Σάμου και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό του νησιού, αποτελούν στην ουσία τη γιορτή της σαμιακής αμπελουργικής παράδοσης, που ταξιδεύει ανά τους αιώνες.

σταφυλοδοχος_Παγωνδα_55-60

21
0

Και φέτος, ξεκινούν από τον εμβληματικό χώρο του «Μουσείου Οίνου» του Ε.Ο.Σ Σάμου, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, σε μια γιορτή ανοικτή σε όλους τους κατοίκους μα και τους επισκέπτες του νησιού. Ζωντανή μουσική, κεράσματα με τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής και άφθονο σαμιώτικο μοσχάτο κρασί να ρέει στα ποτήρια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ξεχωριστή εκδήλωση «σπονδή στο μοσχάτο».

Οι γιορτές κρασιού στη Σάμο, πλαισιώνονται από τους φορείς αυτοδιοίκησης, τον αμπελοοινικό κόσμο του νησιού και την προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων των αμπελοχωριών του νησιού, να αναδείξουν την μεγάλη πολιτισμική παρακαταθήκη γενιών και γενιών καλλιεργητών που έχουν δώσει με τον κόπο και την εργατικότητά τους, διεθνή καταξίωση στο σαμιώτικο κρασί.

Φέτος, συμπληρώνονται 90 συναπτά έτη από την ίδρυση του Συνεταιρισμού της Σάμου, το 1934. Η κοινωνική και οικονομική ανάγκη των αμπελουργών του νησιού, τους ώθησε να προβούν σε αυτήν την πρωτοπόρα ίδρυση Συνεταιρισμού που έδωσε λύση στο πρόβλημα των μικρών και πολυτεμαχισμένων κλήρων οι οποίοι απαρτίζουν τον αμπελώνα της Σάμου, μέσω της συνένωσης και της από κοινού διαχείρισης της παραγωγής των μοσχάτων σταφυλιών του νησιού. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Ε.Ο.Σ Σάμου αποτελεί το θεματοφύλακα του μοναδικού σαμιακού αμπελώνα, καθώς συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των 1.400 παραγωγών-μελών του.

Η καλλιέργεια σε αναβαθμίδες ξηρολιθιάς, ο αμπελώνας που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει ως τα 1100 μέτρα υψόμετρο , ο μοναδικός στον κόσμο συνδυασμός νησιωτικού και ορεινού ανάγλυφου δημιουργούν ένα φυσικό οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από ανθρωπογενή παρέμβαση αλλά βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι αμπελουργοί του νησιού αξιοποιώντας παραδόσεις αιώνων συντηρούν αυτόν τον αμπελώνα και ο Συνεταιρισμός ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας μέσα από την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος του νησιού, ολιστική αξιοποίηση των υποπροϊόντων της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας, επαναχρησιμοποίηση νερού, δημιουργία νέων προϊόντων με προηγμένες τεχνικές οινοποίησης κ.α, με στόχο το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι γιορτές κρασιού στο Δήμο Ανατολικής Σάμου δεν περιορίζονται μόνο με εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του νησιού, αλλά κάθε χρόνο περιλαμβάνουν και τιμούν πολλά από τα χωριά και τις κωμοπόλεις:

  • 15/7 Ηραίον
  • 17/7 Βουρλιώτες
  • 19/7 Μυτιληνιοί
  • 20/7 Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου στην κεντρική πλατεία της Σάμου
  • 21/7 Αναπαράσταση του τρύγου και των εθίμων αμπελοκαλλιέργειας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία