BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Από φρούτο σε πρωταγωνιστή υλικό για προϊόντα βιώσιμης μόδας ο ανανάς

Πολύτιμο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το περίβλημά του ανανά, αφού τα φύλλα του και ο φλοιός του αξιοποιούνται για τη δημιουργία βιώσιμου υλικού για την κατασκευή ρούχων και υποδημάτων και αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

106906661-1625494132312-Drying_fibres_Photo_by_Jacob_Meantz

20
0

Ο ανανάς, το τροπικό φρούτο που πλέον βρίσκεται παντού, κάποτε αποτελούσε σύμβολο πολυτέλειας και ένδειξη πλούτου. Καθώς η εισαγωγή του στην Ευρώπη από την νότιο Αμερική ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, το λαχταριστό φρούτο θεωρείτο τόσο πολύτιμο που πολύ συχνά κυριαρχούσε στα τραπέζια των ευκατάστατων μελών της κοινωνίας, αλλά χωρίς να καταναλωθεί: Αρκούσε οι συνδαιτυμόνες να το… θαυμάζουν. 

Πολύτιμο, όμως, είναι και το περίβλημά του, αφού τα φύλλα του και ο φλοιός του αξιοποιούνται για τη δημιουργία βιώσιμου υλικού για την κατασκευή ρούχων και υποδημάτων. Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα ανανά για την κατασκευή υφάσματος που χρησιμεύει για τη δημιουργία του παραδοσιακού ενδύματος Barong tagalog, με τους πρώτους κατοίκους να το φορούν πριν από την ισπανική αποικιοκρατία αν και οι περισσότερες αναφορές τοποθετούνται χρονικά κατά την πρώιμη αποικιακή περίοδο. Από την ίνα, Piña, που προκύπτει έπειτα από ειδική επεξεργασία, πέρα από ρούχα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και ταπετσαρίες.



Παπούτσια από ανανά

Σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα του φρούτου με τον ίδιο τρόπο, μία νεοφυής επιχείρηση στην Κένυα επιχειρεί να κατασκευάσει υποδήματα δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε ανέργους να απασχοληθούν επαγγελματικά. Την ίδια ώρα, περιορίζεται η απελευθέρωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την αποσύνθεση των φύλλων και του φλοιού του φρούτου.

Σύμφωνα με την εταιρία Pine Kazi η παγκόσμια βιομηχανία ανανά παράγει 766 εκατ. τόνους αποβλήτων ετησίως, ενώ μόνο στην Κένυα παράγονται 80.000 τόνοι κάθε μήνα. Από αυτούς απελευθερώνονται 1,8 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Όπως επισημαίνουν οι ιδρυτές της εταιρίας, στόχος τους ήταν να αντιμετωπιστεί δημιουργικά η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι συνέπειες στην υγεία, επομένως έδωσαν πνοή στο εγχείρημα με τη συνεργασία ανέργων που μετατρέπουν τα απορρίμματα από ανανά σε φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών πρωτοβουλιών για βιώσιμη μόδα.


Ρούχα, παπούτσια και έπιπλα

Ανάλογη είναι η προσπάθεια της Ισπανίδας σχεδιάστριας Κάρμεν Ιχόζα, η οποία έπειτα από έρευνα ανάπτυξε το Piñatex®, ένα φυσικό υλικό κατασκευασμένο από ίνες φύλλων ανανά που καλλιεργούνται στις Φιλιππίνες. Η Ιχόζα, αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Royal College of Art του Ηνωμένου Βασιλείου, ίδρυσε την Ananas Anam με στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά υπεύθυνης εταιρίας.

Χάρη στην επεξεργασία των φύλλων ανανά προκύπτει ένα εναλλακτικό, βιώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αξεσουάρ, υποδημάτων ακόμα και επίπλων. Η Ιχόζα, η οποία για χρόνια σχεδίαζε δερμάτινα είδη, εστίασε στις δυνατότητες του… ανανά, ο οποίος βρίσκεται σε αφθονία στις Φιλιππίνες.

Πηγή: newmoney

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία