BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Κομβικές συμφωνίες με επίκεντρο τη βιοποικιλότητα στην 16η διάσκεψη του ΟΗΕ

Η 16η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα – COP16 – ξεκινά τη Δευτέρα (21/10) στην Κολομβία με τις δεσμεύσεις του κόσμου να σταματήσει την καταστροφή της φύσης από την ανθρωπότητα να τίθενται σε δοκιμασία.

COP15-Copenhague-2019-Foto-UNFCCC

22
0

Με βάση τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην περσινή διάσκεψη, οι σχεδόν 200 συμμετέχουσες χώρες πρέπει τώρα να καθορίσουν ένα κοινό πλαίσιο για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή να θέσουν το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών υπό ελάχιστη προστασία έως το 2030.

Οι δεσμεύσεις του κόσμου να σταματήσει την καταστροφή της φύσης από την ανθρωπότητα θα δοκιμαστούν όταν η 16η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα ανοίξει τη Δευτέρα (21/10) στην Κολομβία. Η COP16, που πραγματοποιείται στην πόλη Κάλι έως την 1η Νοεμβρίου, είναι η πρώτη συνάντηση της διεθνούς κοινότητας μετά την υιοθέτηση, πριν από δύο χρόνια, ενός πρωτοφανούς οδικού χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής στην πράξη ενέχει τον κίνδυνο να μην κινηθεί αρκετά γρήγορα, ώστε να σταματήσει η καταστροφή της Γης, των ωκεανών και των ειδών μέχρι την ημερομηνία-στόχο του 2030.



Κάθε δύο χρόνια, ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την κατάσταση της ζωής στη Γη, διαπραγματευόμενοι συμφωνίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διακοπή της καταστροφής της φύσης. Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωποι 196 χωρών συγκεντρώνονται στην πόλη Κάλι της Κολομβίας για τη 16η Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών του ΟΗΕ (COP16).

Είναι η πρώτη συνάντηση με επίκεντρο τη βιοποικιλότητα από το 2022, όταν οι κυβερνήσεις συνήψαν μια ιστορική συμφωνία για να σταματήσει η καταστροφή των οικοσυστημάτων. Επιστήμονες, κοινότητες αυτοχθόνων, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και υπουργοί περιβάλλοντος από σχεδόν 200 χώρες θα συζητήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων και θα διαπραγματευτούν τον τρόπο παρακολούθησης τους.

Τρία θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της COP16: νέες επενδύσεις, ανακατεύθυνση των επιβλαβών επιδοτήσεων και καταμερισμός των οφελών από τη χρήση των DSI.

Χρηματοδότηση και επιβλαβείς επιδοτήσεις

Η επίτευξη των στόχων τους για τη βιοποικιλότητα θα απαιτήσει από τις χώρες να επενδύσουν σημαντικά. Στο πλαίσιο του ΠΠΒ, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να κινητοποιήσουν 184 δισ. ευρώ ετησίως για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Στην Κολομβία, οι χώρες θα συζητήσουν πώς θα το επιτύχουν αυτό στην πράξη, δήλωσε στη Euractiv η γραμματεία της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD).

Πριν από το 2030, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ένας άλλος ενδιάμεσος στόχος: 18 δισ. ευρώ έως το 2025, τα οποία προορίζονται για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 23% από την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό και τα μέρη ενδέχεται να μην συμφωνήσουν στη διαδικασία, σύμφωνα με τη γραμματεία της CBD.

Ένας άλλος στόχος του ΠΠΒ που συζητείται στοχεύει στη μείωση και επαναχρησιμοποίηση 460 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιβλαβείς επιδοτήσεις ετησίως. Επί του παρόντος, τα περιβαλλοντικά επιβλαβή κίνητρα αποτιμώνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην COP16, οι κυβερνήσεις θα βρουν πιθανούς τρόπους να ανακατευθύνουν αυτές τις επιβλαβείς επιδοτήσεις προς δράσεις με θετικό αντίκτυπο στη φύση.

Επιμερισμός των οφελών

Ένα αμφιλεγόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι οι ψηφιακές πληροφορίες ακολουθίας (DSI) για τους γενετικούς πόρους. Οι DSI είναι οι γενετικές αλληλουχίες της βιοποικιλότητας σε βάσεις δεδομένων, στις οποίες βασίζονται όλο και περισσότερο οι εταιρείες του φαρμακευτικού και του γεωργικού τομέα.

Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο δίκαιης κατανομής της πρόσβασης και των οφελών.

Εάν οι χώρες επιλύσουν τις διαφορές τους, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οφελών από την αξιοποίηση των DSI.

«Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφάλιζε ότι τα οφέλη από τη χρήση των DSI […] μοιράζονται με τις χώρες προέλευσης των γενετικών πόρων και ότι τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν μπορούν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των στόχων του ΠΠΒ», αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την απώλεια της βιοποικιλότητας να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, διακυβεύονται πολλά σε αυτή τη COP, με φόντο το θέμα «Ειρήνη με τη φύση». Μένει να δούμε αν οι χώρες μπορούν να προχωρήσουν πέρα από τα ωραία λόγια σε συγκεκριμένες δράσεις.

Πηγή: Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία