Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το Ταλίν είναι η παλαιότερη πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης, ενώ το ιστορικό του κέντρο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Σε αυτό το ιστορικό κέντρο βρίσκεται και η πιο γνωστή χριστουγεννιάτικη αγορά του. Στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης ξύλινα σπιτάκια περιμένουν τους επισκέπτες ώστε να διαλέξουν από ζεστό κρασί με μπαχαρικά, γλυκές και αλμυρές κρέπες, μπισκότα gingerbread, έως μαγνητάκια, αναμνηστικά και στολίδια.
Η αγορά μπορεί να είναι μικρή, όμως δεν υστερεί σε τίποτα και ειδικά στο πόσο γραφική είναι. Στη στρογγυλή πλατεία έξω από το δημαρχείο της πόλης, που περιβάλλεται από πολύχρωμα σπίτια με τριγωνικές στέγες, τα ξύλινα σπιτάκια έχουν μία συγκεκριμένη φορά και στο τέλος καταλήγουν σε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η Παλιά Πόλη βρίσκεται μέσα στα τείχη του Ταλίν και εκεί φαίνεται πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Γραφικά στενά, που όλα τους οδηγούν στην πλατεία του δημαρχείου, μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά και ιδιαίτερα εστιατόρια και καφέ. Έξω από τα τείχη, η σύγχρονη ζωή έχει κάνει το δικό της catch-up και υπάρχουν παντού εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γνωστά brands και ό,τι περιμένει κανείς από μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Από το λιμάνι μπορείτε να πάρετε τα πλοία που πάνε μονοήμερες εκδρομές σε κοντινές πόλεις, όπως το Ελσίνκι της Φινλανδίας, ένα πολύ δημοφιλές δρομολόγιο, αλλά σίγουρα όχι για τους χειμερινούς μήνες.
Το παλαιότερο φαρμακείο
Λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του Ταλίν βρίσκεται το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης. Το Raeapteek άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1422 και σήμερα λειτουργεί και ως μουσείο, με εκθέματα που αφορούν μεσαιωνικές συνταγές, γιατροσόφια παλαιότερων ετών, βότανα, ενώ είχε και ένα φημισμένο αμυγδαλωτό που λεγόταν πως θεραπεύει τις «ραγισμένες καρδιές».
Βέβαια, αν υποθέσουμε πως η σοκολάτα είναι «γιατρικό» για κάθε χωρισμό, τότε ίσως οι Εσθονοί ήξεραν κάτι ήδη από το 1422! Όσο για το όνομά του; Σημαίνει «φαρμακείο δημαρχείου» και από το παράθυρό του μπορείς να δεις την κεντρική πλατεία.
Το παλαιότερο καφέ
Φυσικά, δεν μπορούσα να μην επισκεφτώ και το παλαιότερο καφέ του Ταλίν, το Café Maiasmokk, που λειτουργεί από το 1864. Ωστόσο, όπως γίνεται σε κάθε ιστορικής σημασίας καφέ/εστιατόριο, πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να βρεις θέση. Καφές, ζεστή σοκολάτα και γλυκά είναι αυτά που θα ζεστάνουν την ψυχούλα σου μετά το περπάτημα στο κρύο της Βαλτικής.
Καλύτερα να αποφύγετε τις «ώρες αιχμής» και να είστε προετοιμασμένοι πως με το που φάτε και πιείτε, πιθανότατα θα πρέπει να σηκωθείτε ώστε να κάτσουν οι επόμενοι. Έξω από την Παλιά Πόλη θα βρείτε πολλά αξιοθέατα και πάρκα, όμως τη γραφικότητα ετούτη δεν θα τη συναντήσετε πουθενά εκτός των τειχών.
Η θερμοκρασία
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας είναι πως ο καιρός στο Ταλίν είναι σίγουρα κρύος. Ισοθερμικά και παλτά –πληθυντικός− ήταν στη βαλίτσα μου και πάλι δεν στάθηκαν αρκετά για να ζεστάνουν ένα κορίτσι που φτάνει εκεί από μεσογειακή χώρα. Το Ταλίν είναι ένας προορισμός ιδανικός για ένα mini break, δηλαδή για ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο, εκτός και αν αποφασίσετε να κάνετε τουρ και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής.
Τα πολύχρωμα σπίτια της πλατείας θα αποτελέσουν το ιδανικότερο φόντο για τις φωτογραφίες σας, ενώ οι κρέπες σοκολάτας και το ζεστό κρασί με μπαχαρικά και φλούδες πορτοκαλιού, που είναι συνώνυμο των Χριστουγέννων, θα κάνουν την επίσκεψη στις χριστουγεννιάτικες αγορές μια ξεχωριστή εμπειρία. Σκουφάκια, γάντια και ζεστό κρασί στο χέρι. Υπάρχει κάτι πιο χριστουγεννιάτικο;