
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ιστορία των ελληνικών καλλιγραφικών γραμματοσειρών και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το χειρόγραφο.
Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν παλιά εργαλεία όπως κάλαμο, φτερό και κονδυλοφόρο για να γράψουν σε αντίστοιχες γραμματοσειρές. Θα γνωρίσουν τις δυσκολίες του γραφέα χειρογράφων και θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μοντέρνες τεχνικές για να δημιουργήσουν δικά τους καλλιγραφημένα χειρόγραφα.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου και θα περιλαμβάνει παρουσίαση των εργαλείων, τεχνικών, υλικών και ειδών γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τη μετα-επιγραφική εποχή (1ος μΧ αιώνας) έως την εμφάνιση της τυπογραφίας, εκμάθηση αντιπροσωπευτικών γραφών και γραφή με τα αντίστοιχα εργαλεία (κάλαμος-φτερό-κονδυλοφόρος) καθώς και εξοικείωση με τεχνικές καλλιγραφίας για καθημερινή χρήση.
Οι συναντήσεις του εργαστηρίου έχει οριστεί να γίνονται κάθε Τρίτη στις εξής ημερομηνίες: 15/1, 22/1 και 29/1 (ώρες 17:00-19:00).
Η συμμετοχή στο εργαστήριο και η διάθεση των υλικών είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο τηλ. 210 34 18 070 (Δευτ.-Παρ. ώρες: 9:00-17:00)
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14
ΤΚ: 17778, Ταύρος
τηλ: 210 34 18 051
www.piop.gr