BACK TO
TOP
Δρώμενα

Μελισσοκομικό Κέντρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Η εκπαίδευση σε ότι αφορά τη μέλισσα και το βιολογικό κύκλο της, τη χρησιμότητά της στο περιβάλλον και τα υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας προϊόντα της, είναι ο βασικός στόχος του Μελισσοκομικού Κέντρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-07-04_155010_4

3
0

Σε μία σεμνή τελετή και παρουσία τόσο των Εφόρων της Σχολής, όσο και των εκπροσώπων των δωρητών του Κέντρου: «Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ» και «USDA-ARS (υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ)», αναπτύχθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του. Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του διαδραμάτισε ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος (τάξη 1969) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πασχάλης Χαριζάνης.

Το εκπαιδευτικό αγρόκτημα, οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ, οι σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ της ΑΓΣ, οι επισκέπτες μαθητές άλλων σχολείων καθώς και οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης, θα λαμβάνουν γνώση πάνω στα ζητήματα της μελισσοκομίας, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.



Στο Μελισσοκομικό Κέντρο αναπτύσσονται 15 μελίσσια, υπάρχει χώρος τέλεσης μελισσοκομικών εργασιών και περιστοιχίζεται σε ακτίνα αρκετών μέτρων από μελισσόκηπο που περιλαμβάνει όλα τα μελισσοκομικά είδη της χλωρίδας (δένδρα, θάμνους, πόες) που απαντώνται στην Ελληνική ύπαιθρο. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τη μέλισσα και τη μελισσοκομία αλλά και για τα ιδιαίτερα φυτά που περιλαμβάνει ο μελισσόκηπος. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο έχει αποκτήσει κωδικό μελισσοπαραγωγού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μέλι που θα συλλέγεται, θα συσκευάζεται και θα διατίθεται προς πώληση από το campus store της ΑΓΣ, με τα έσοδα να ενισχύουν το ιστορικό Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος.

Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα και για την προώθηση των ζητημάτων της μελισσοκομίας, εξέφρασαν προς την Αμερικανική γεωργική Σχολή οι: Γιώργος Πίττας, Αλεξάνδρα Χαζάπη Πίττα και Παναγιώτης Πίττας, οι οποίοι εκπροσώπησαν στην τελετή την «Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ».



«Το Μελισσοκομικό Κέντρο αποτελείται από τον κύριο και τον βοηθητικό χώρο. Έχει δυνατότητα εκπαίδευσης μέχρι 25 άτομα κάθε φορά. Ο κύριος χώρος εκτάσεως πέντε στρεμμάτων περιλαμβάνει το υπόστεγο μήκους 30 μέτρων με περίπου 15 μελίσσια, υπόστεγο 15 μέτρων με πάγκους για την πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων και κιόσκι πέντε μέτρων όπου θα εκτίθενται πληροφορίες για όλους τους τομείς της μελισσοκομίας. Δίπλα στο υπόστεγο σε μία αποθήκη θα φυλάσσεται – προστατεύεται όλο το εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμός. Ο υπόλοιπος χώρος είναι φυτεμένος με όλα τα γνωστά μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδος σε μια αρχιτεκτονική διαρρύθμιση με πλήρεις πληροφορίες για κάθε φυτό. Ο δεύτερος χώρος (17 στρεμμάτων) περιλαμβάνει ένα υπόστεγο και μελισσοκομείο με τα πολλά μελίσσια για σεμινάρια σε εξειδικευμένους μελισσοκομικούς χειρισμούς, παραγωγή βασιλισσών, παραγωγή προϊόντων κυψέλης, αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών κ. α.. Ο δεύτερος χώρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της όλης εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Χαριζάνης.

«Η ίδρυση του Κέντρου Μελισσοκομίας στην ΑΓΣ προβλέπεται να διευρύνει τις δυνατότητες εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της εντομολογίας αλλά και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών – ελκύοντας με αυτόν τον τρόπο νέα ταλέντα στον τομέα της αγροτικής έρευνας. Τα εργαστήρια μας είναι συνδεδεμένα με τη γνώση, την καινοτομία, αλλά και την εκπαίδευση την επόμενης γενιάς μελλοντικών ερευνητών και για αυτό το λόγο χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δραστηριοποιούμαστε στο campus της ΑΓΣ – ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης Εντόμων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο Perrotis College της ΑΓΣ, Δρ. Αλεξάνδρα Χασκοπούλου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία