BACK TO
TOP
Δρώμενα

Σηκώνει αυλαία το 46ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Φεστιβάλ (DISFF) που ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου πλαισιώνεται από ένα σημαντικό γεγονός, τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ένα όραμα ετών που εδώ και μερικούς μήνες έχει γίνει πραγματικότητα με εξ αποστάσεως μαθήματα και διά ζώσης εργαστήρια στην πόλη.

22_58

8
0

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης και ο πρόεδρος Γιώργος Δεμερτζής παρουσιάζουν για τη διοργάνωση του 2023 ένα διευρυμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επτά διαγωνιστικά τμήματα, 182 ταινίες από 41 χώρες, εκ των οποίων οι 64 θα είναι ελληνικές. Θα προβληθούν σπουδαστικές ταινίες, green films και θα υπάρξουν δράσεις όπως το cinematherapy, το short film hub, το networking, και workshops.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου Κύκλωψ και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου. Ταυτόχρονα θα είναι προσβάσιμες σε όλους online, δωρεάν, μέσα από την πλατφόρμα του φεστιβάλ.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος και μέλη η Alexia Roider, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο σκηνοθέτης Μένος Δελιοτζάκης και οι σκηνοθέτιδες και σεναριογράφοι Αλεξάνδρα Ματθαίου και Ασημίνα Προέδρου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόεδρος θα είναι η βραβευμένη ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή και μέλη ο Philip Ilson, καλλιτεχνικός διευθυντής του London Short Film Festival, και η κριτικός κινηματογράφου Marie-Pauline Mollaret, επικεφαλής της επιτροπής επιλογής ταινιών μικρού μήκους στις Κάννες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, το κεντρικό πρόγραμμα συνοδεύεται από το Διεθνές Σπουδαστικό, το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Animation και το Short & Green, ενώ το Short Film Hub φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία με κεντρικό άξονα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση αποτελεί το γεγονός ότι από φέτος οι δύο ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα θα προωθούνται αυτόματα στην διαδικασία επιλογής ταινιών από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αυτό προσφέρει στο ιστορικό φεστιβάλ μια σημαντική και επιπλέον ώθηση ώστε να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

Σημειωτέον ότι το καινοτόμο και δημοφιλές πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη συνθετική ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, εντάχθηκε και φέτος στα σχολεία, ενώ ταξίδεψε εντός και εκτός συνόρων. Φέτος εγκαινιάζεται και ένα νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα, το Kiddo, με ταινίες για παιδιά και από παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο, ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους, προβολές animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά και τη δράση «LAGFF travels to Drama».

Η νοσταλγική μικρού μήκους ταινία «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - Στοχασμός» σε σκηνοθεσία και μοντάζ Γιάννη Σακαρίδη και σενάριο Βασίλη Τερζόπουλου, η οποία αποτελεί το επίσημο τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης, τιμά τα 46 χρόνια του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος. Τέσσερις χαρακτήρες στην ηλικία των 46, αντιπροσωπεύοντας τη γενιά τους, αναπολούν, συνομιλούν με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους της ζωής τους, προσδοκούν και συνεχίζουν να ονειρεύονται κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσωπικής διαδρομής, πεζοί, προσηλωμένοι σ’ έναν στοχασμό βαθιά εσωτερικό, σαν σε κινηματογραφικό πλάνο. Στους χαρακτήρες δανείζουν τη φωνή τους οι Φοίβος Δεληβοριάς, Άρης Δημοκίδης, Νάντια Κοντογεώργη και η Ντενίς Νικολάκου. Η μουσική είναι του 10χρονου συνθέτη και σολίστ πιάνου Στέλιου Κερασίδη και παραχωρείται ευγενικά από τον δημιουργό και την εταιρεία Minos EMI, Α Universal Music Company. Μια συμβολική αναφορά σε όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες ‒62 ταινίες επιλεγμένες απ’ όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ μέχρι σήμερα‒ που πραγματοποίησαν στη Δράμα τα πρώτα τους βήματα, εξελίχθηκαν, επέστρεψαν ή και πέταξαν ακόμη πιο ψηλά και πιο μακριά.
Η πλειονότητα των συμμετοχών επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τη γενιά του σήμερα και τα αδιέξοδα της σύγχρονης κοινωνίας: η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών, οι οικογενειακές σχέσεις, ιδιαίτερα η σχέση γιου-μάνας, οι φιλίες που δοκιμάζονται, η απώλεια και η διαχείριση του πένθους, οι μνήμες της παιδικής ηλικίας, τα παιδικά τραύματα, ο ρατσισμός, οι αυτοκτονίες, θάλασσες που ξεβράζουν πτώματα μεταναστών, το τράφικινγκ γυναικών, οι γυναικοκτονίες, η αστυνομική βία, ο σκοταδισμός και η θρησκοληψία, η τρομοκρατία, η φυλακή αλλά και ο γολγοθάς των νέων ηθοποιών που προσπαθούν να επιβιώσουν. Δυστυχώς, οι κωμωδίες παραμένουν λιγοστές.
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 35 ταινίες σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες, στις οποίες πρωταγωνιστούν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Κατερίνα Ζησούδη, Θάνος Τοκάκης, Άρης Τρουπάκης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Πανάγος Ιωακείμ, Ρομάννα Λόμπατς, Ευθαλία Παπακώστα, Αργύρης Πανταζάρας, Όμηρος Πουλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Έλενα Τοπαλίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Βασίλης Κουτσογιάννης, Σοφία Κόκκαλη, Χάρης Φραγκούλης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Υβόννη Μαλτέζου, Σοφία Σεϊρλή, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Τσορτέκης, Καραφίλ Σένα, Χρήστος Σουγάρης, Γιάννης Αναστασάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Σμαράγδα Σμυρναίου και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου που μόλις επέστρεψε από το Λοκάρνο με το βραβείο ερμηνείας για το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών.
Εκτός από τους νέους σκηνοθέτες που κάνουν το ντεμπούτο τους, επιστρέφουν και αρκετοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει ακόμα και τον Χρυσό Διόνυσο, όπως οι Νεριτάν Ζιντζιρία και Μανώλης Μαυρής, αλλά και σκηνοθέτες που έχουν προ πολλού περάσει στις μεγάλου μήκους, όπως οι Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Παναγιώτης Φαφούτης και Γιώργος Σερβετάς.

Φέτος κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση κινηματογραφιστές που ακολουθούν τα χνάρια των πατεράδων τους, π.χ. ο Νικόλας Κούλογλου, η Αντιγόνη Καπάκα, ο Φοίβος Ήμελλος και ο Nικ Τζ. Πελεκάνος, γιος του διάσημου συγγραφέα Τζορτζ Πελεκάνος, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο της αγγλόφωνης ταινίας του. Επίσης, γνωστοί σκηνοθέτες παίζουν ή κάνουν περάσματα ως ηθοποιοί, π.χ. ο Φώτος Λαμπρινός σε πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, ο Γιάννης Σολδάτος και ο Γιώργος Φουρτούνης, ενώ οι ηθοποιοί Αινείας Τσαμάτης και Κατερίνα Μαυρογιώργη και η σκηνοθέτις του θεάτρου Μάρθα Μπουζιούρη παρουσιάζουν την πρώτη τους κινηματογραφική δουλειά.

Σκηνοθετικό ντεμπούτο κάνει επίσης η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη, ενώ τρεις από τις προβαλλόμενες ταινίες είναι βασισμένες σε κείμενα των Γιώργου ΣκαμπαρδώνηΚωνσταντίνου Τζαμιώτη και Στάθη Τσαγκαρουσιάνου.

Καθώς το φεστιβάλ φέτος συμπληρώνει 29 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, θα προβάλει 20 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο (από τον Καναδά μέχρι την Κίνα και από την Αυστραλία μέχρι την Τανζανία). Ηead programmer του Διεθνούς Προγράμματος είναι ο Γιώργος Ζώης και συμμετέχουν και πέντε ελληνικές ταινίες, που είναι οι εξής:

«Φῶς ἐκ φωτός», με την υπογραφή του Νεριτάν Ζιντζιρία, ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και μας ταξιδεύει στη μυστικιστική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους.

«Super», του Νικόλα Κούλογλου, για έναν έρωτα με απρόσμενες πτυχές σε ένα σούπερ-μάρκετ.

«Unorthodox», του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, με (αντι)ήρωα έναν αιρετικό Πρόδρομο, ξεχασμένο από τις βυζαντινές αρχές, που προσπαθεί να επιβιώσει, κάνοντας έκκληση στην καλοσύνη αγνώστων.

Το σατιρικό stop motion animation «Ready» της Ειρήνης Βιανέλλη, που μας μυεί στον άγνωστο κόσμο της ελληνικής Βουλής και των εργαζομένων της.

«Midnight Skin» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Μανώλη Μαυρή με τη Ρομάννα Λόμπατς, που έρχεται από την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Από τις Κάννες έρχεται και το καναδέζικο «Same Old», ένα ρεαλιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, ενώ από την Μπερλινάλε το γαλλικό, αφοπλιστικά ανθρώπινο δράμα «Les chenilles» με τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου στις αποσκευές του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα ένα ευφάνταστο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Τανζανία, το «Apostles of Cinema», που μας φέρνει σε επαφή με την ιδιαίτερη κινηματογραφική κουλτούρα της χώρας, αλλά και ποιητικά ντοκιμαντέρ από την Ισπανία, όπως το αγαπημένο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ «Aqueronte», και μερικές συγκινητικές πρεμιέρες όπως το «Open House» και το «Hold on for dear life».

Στο Kiddo, το καινούργιο τμήμα του φεστιβάλ, με υπεύθυνη προγράμματος την Έλενα Μαυρίδου, συμμετέχουν 14 ταινίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και 2 ελληνικές φτιαγμένες από νέους και παιδιά. Θίγουν θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, τα κίνητρα που δίνονται στους νέους, η ζωοφιλία και το περιβάλλον. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ευελπιστούμε να ανθήσει και να εξελιχθεί, δίνοντας ώθηση στα παιδιά που διαγωνίζονται αλλά και στα παιδιά της πόλης, που θα το παρακολουθήσουν. Tην κριτική επιτροπή του απαρτίζουν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 11 έως 18 ετών.

Στο Διεθνές Αnimation, του οποίου υπεύθυνος είναι ο Σπύρος Σιάκας, θα προβληθούν 17 animation, ανάμεσά τους και 4 ελληνικά που έχουν δημιουργηθεί με ποικίλες τεχνικές και αισθητικές τάσεις, σε είδη από μυθοπλασία μέχρι πειραματικό animation και ντοκιμαντέρ. Ταινίες που εμβαθύνουν στις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας ποικίλες παραμέτρους όπως η μοναξιά, η τρίτη ηλικία και η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, αλλά και στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον

Την Παρασκευή 8/9, στις 20:00, στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, θα προβληθεί η ταινία «Womb» του Θέμου Σκανδάμη.

Το Σάββατο 9/9, στις 20:00, στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, θα παρουσιαστεί η ταινία «Διάβαση» (Αινείας Τσαμάτης - Κατερίνα Μαυρογεώργη).

Την Πέμπτη 7/9, στις 20:30, στον Πολιτιστικό χώρο Κύκλωψ θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος «Cinematherapy» για νέους από 18 έως 30 ετών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Η νέα αυτή δράση απευθύνεται για πρώτη φορά σε αυτές τις ηλικίες με σκοπό τη δημιουργία 5 μεικτών ομάδων που θα συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί διά ζώσης και ψηφιακά (zoom), θα διαρκέσει έως τις 30/12.

Αφιερώματα και δράσεις

Κυριακή 10/9, 17:00, Ολύμπια

Παρελθόν, παρόν και μέλλον – Ουκρανικές Queer Ταινίες Μικρού Μήκους. Αφιέρωμα σε ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους, παραγωγής 2022-23, από το πρώτο LGBTQIA+ φεστιβάλ κινηματογράφου της Ουκρανίας SUNNY BUNNY. Η ελληνική συμμετοχή είναι το «On this wondrous sea» («Σε αυτήν την εξαίσια θάλασσα») της Καλλιόπης Λεγάκη, ένα ντοκιμαντέρ για τη σημαντική ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια Μαρία Cyber.


Παρασκευή 8/9 / Σάββατο 9/9, 20:00

Focus on Germany. Δύο προγράμματα σε συνεργασία με τη Γερμανική Ένωση Ταινιών Μικρού Μήκους: τα AG Kurzfilm: Short Export - Made in Germany 2023 και Emerging Artists -Σύγχρονες Πειραματικές Ταινίες και Video Art Ανερχόμενων Καλλιτεχνών από τη Γερμανία.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, 20:30, Κήπος Kύκλωψ

LAGFF Travels to Drama, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Drama Τravels to Los Angeles Greek Film Festival, ήρθε η ώρα το LAGFF να ανταποδώσει την επίσκεψη. Mια μοναδική ευκαιρία για Έλληνες της διασποράς να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα.

Τρίτη 5/9, 20:30, Κήπος Κύκλωψ

La Animaciόn Iberoamericana

Δύο προγράμματα animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία σε συνεργασία με το Animasyros 2023 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Τετάρτη 6/9 20:30, Κήπος Κύκλωψ

Κινηματογραφικό εργαστήρι σκηνοθεσίας

Θα προβληθούν οι 6 μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν από κατοίκους της Δράμας στο πλαίσιο του πολύμηνου εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε φέτος στην πόλη.

Παρασκευή 8/9 18:00, Αλέξανδρος

Λογοτεχνικά αίθρια απογεύματα, σε παρουσίαση και επιμέλεια της Δραμινής ποιήτριας Πολύνας Γ. Μπανά. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Η μεταμόρφωσή της» της Αμάντας Μιχαλοπούλου και «Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Τετάρτη 6/9 18:00, Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Cin(e)περίληψη στην τάξη, εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μας φίλους σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ

Ένα βιωματικό εργαστήριο που βασίζεται στον οδηγό συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας του ΕΚΟΜΕ και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού ηλικίας 7-12 ετών.

Τρίτη 5/9, 18:30, Πολιτιστικός χώρος Kύκλωψ

Green Debate, ανοιχτή συζήτηση (στα ελληνικά) με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων του νομού Δράμας και θέμα «Άνθρωπος - Περιβάλλον - Πολιτισμός: Προκλήσεις και καλές πρακτικές» σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εισηγητές σε αυτό θα είναι οι Κώστας Βιδάκης, Γεώργιος Τσαντόπουλος, Γεώργιος Παρασκευιώτης, Παναγιώτης Μπαρδάκης. Την εκδήλωση συντονίζει η Στέλλα Ανδριοπούλου. Την ίδια ώρα και μέρα, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιήσει παιδικές βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον για παιδιά 6-12 ετών (δεν απαιτείται προεγγραφή).

Οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν το απόγευμα της Δευτέρας 11/9, 18:00, στον κινηματογράφο Ολύμπια.


Πηγή: lifo.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία