Από την Ιρλανδία, ο Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος παραδέχτηκε ότι ήδη ακριβαίνουν τα νοίκια και ψάχνει να βρει λύση στο πρόβλημα, με «όπλο» τους χάρτες του 2011. Όπως θα διαβάσετε, αυτό έχει προβληματίσει τους αγρότες σε πολλές χώρες, που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν δικαιώματα καλλιεργώντας περισσότερα χωράφια.
Μεγαλύτερη επιδότηση στα κτηνοτροφικά φυτά σε σχέση με τα σιτηρά, με ζητούμενο την ενίσχυση της παραγωγής ζωοτροφών, παρέχει το νέο πενταετές πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, όπως θα ενημερωθείτε από τον ειδικό τετρασέλιδο φάκελο που δημοσιεύει σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda.Το κατώτερο ποσό επιδότησης, 25 ευρώ το στρέμμα, αναλογεί στις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, όσπρια) και το υψηλότερο στα αμπέλια και τον κρόκο, 90 ευρώ το στρέμμα. Ο προϋπολογισμός είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ, οπότε εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, αλλά προηγούνται, με βάση τη βαθμολογία, όσοι είναι ήδη πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές. Η προθεσμία για τις αιτήσεις στη φυτική παραγωγή λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ είναι έτοιμη και η προκήρυξη για τη ζωική παραγωγή με προθεσμία τη 19η Μαρτίου.
Ενημερωθείτε αποκλειστικά από την Agrenda του Σαββάτου για τις εξελίξεις στην αγορά των γαλακτοκομικών. Με κατεύθυνση την πιο αυστηρή ταυτοποίηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης δραστηριοποιείται ο νέος φορέας ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που οργανώθηκε για το θέμα αυτό στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) την περασμένη Δευτέρα, στις αποδείξεις αγοράς που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων θα επιδιωχθεί εκ νέου να αναγράφεται το είδος και η προέλευση του κρέατος για να ελέγχεται η ταυτότητά του.
Εν τα μεταξύ, με βάση το αποκλειστικό ρεπορτάζ της σαββατιάτικης εφημερίδας, γύρω στα 25 ευρώ το στρέμμα μπορούν να περιμένουν από φέτος οι τευτλοκαλλιεργητές που θα ενταχθούν στο πενταετές πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο πρόκειται να εφαρμοσθεί, με βάση τον σχεδιασμό στον οποίο καταλήγουν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) με τις ευλογίες του ΥΠΑΑΤ. Όπως θα διαβάσετε στην Agrenda, στο κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τον προγραμματισμό του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπολογίζεται περί τα 20 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία 2012-2016, δηλαδή 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Η απλή αριθμητική λέει ότι η φιλοδοξία των αρμοδίων αρχών εξαντλείται στην καλλιέργεια 160.000 στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα το χρόνο, για τα οποία θα προβλέπεται ποιοτικό πριμ 25 ευρώ το στρέμμα.
Ακόμα, μόνο σε αυτό το τεύχος της Agrenda, μάθετε για τους δύο νέους πυρήνες οργανωμένων πατατοπαραγωγών που συγκροτούνται στο Κάτω Νευροκόπι και στην Ηλεία, με πρωταρχικό σκοπό να κερδίσουν από την καλύτερη διαπραγμάτευση των τιμών των εφοδίων τους και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η φετινή κρίση στις τιμές της πατάτας και οι αδιάθετοι τόνοι στις αποθήκες και στα χωράφια, οδηγούν τους καλλιεργητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επαφίενται πια στις προθέσεις των τυποποιητών και των εμπόρων. Το ποτήρι ξεχείλισε τα τελευταία χρόνια με τις ελληνοποιήσεις και το «βάψιμο» με κοκκινόχωμα…
Επίσης, σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας διαβάστε αποκλειστική συνέντευξη του Μανώλη Γαβαλά, λίγο πριν αφήσει το τιμόνι της Ένωσης Ηρακλείου. Παλιότερα, η Ελαιουργική έκανε 17.000 τόνους λάδι και η Ελαΐς μόνο 7, τονίζει στην Agrenda ο βετεράνος συνεταιριστής, Μανώλης Γαβαλάς, μετά από 35 χρόνια έντονης παρουσίας στα συνεταιριστικά πράγματα. Τα πρόσωπα που «έφραξαν» το δρόμο στην Ελαιουργική είναι γνωστά, δηλώνει με νόημα, έτοιμος αυτή τη φορά για τη μητέρα των μαχών.
Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:
Ανάπτυξη
■ Αρώνια, αυτή η άγνωστη που ήρθε για να μας κάνει να την αγαπήσουμε πολύ σελ. 12
■ Είκοσι πέντε στο χέρι και παίρνει κι άλλο για την Ολοκληρωμένη στα τεύτλα σελ. 15
■ Ένα μοναδικό κοκτέιλ λιπάσματος από κατσίγαρο, τυρόγαλο και στέμφυλα σελ. 16, 41
■ Ψάχνει να βρει το δίκιο της στις Ομάδες Παραγωγών η ελληνική πατάτα σελ. 44-45
■ Λαμία και Αγρίνιο φαίνεται να σηκώνουν πρώτοι ψηλά τη σημαία της στέβιας σελ. 20, 37
Οικονομία
■ Αντέχει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και κάνει την έκπληξη στην Ευρώπη σελ. 26, 31
■ Ο τρελός γάιδαρος που έγινε μπίρα έφτιαξε το... σπιτικό του στη Σαντορίνη σελ. 40
■ Πνοή επιχειρηματικότητας, η μεγάλη ανάγκη των γυναικείων συνεταιρισμών σελ. 38
■ Το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται, μπρος βήμα ταχύ να το προϋπαντήσουμε... σελ. 18
■ Συνέντευξη: Ο Μανώλης Γαβαλάς ανοίγει όλα τα χαρτιά του στην Agrenda σελ. 34
Πολιτισμός
■ Στις ατραπούς της μυθολογίας ο Όλυμπος δίνει ζωή στους δώδεκα θεούς του σελ. 33
■ Κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής γεωργίας οι συνεταιριστικές οργανώσεις σελ. 9
■ Θέλω να δηλωθώ κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνω; σελ. 51
■ Πλαστά φυτοπροστατευτικά προϊόντα απειλούν τους αγρότες και τη σοδειά τους σελ. 10
■ Γαύρος και ταραμάς μεν, αλλά όχι πια για ένα ταπεινό φτωχαδάκι χωρίς παρά σελ. 43
Editorial
Όσο δύσκολο είναι να χτίσει κανείς μια παραγωγική μονάδα ή μια παραγωγική διαδικασία, τόσο εύκολο είναι να την γκρεμίσει!
Ο λόγος μια ακόμα φορά για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου τους τελευταίους μήνες και με αφορμή το νέο νόμο 4015/2011, τα πράγματα παίρνουν πλέον το δρόμο τους. Οι παραγωγικές οργανώσεις των αγροτών, ανεξαρτήτως σχήματος και μορφής ή θα διαμορφώσουν όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ή θα οδηγηθούν άμεσα σε εκκαθάριση. Ήδη οι αγροτικός κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στις Ενώσεις που «καρκινοβατούσαν» εδώ και χρόνια χωρίς παραγωγικό προσανατολισμό και με μόνη σανίδα σωτηρίας το ΟΣΔΕ.
Άλλωστε, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος τίποτα δεν είναι όπως πριν. Το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικό για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.
Συνεταιρισμός σημαίνει διαπραγματευτική δύναμη για το προϊόν και συμμετοχή του παραγωγού στη υπεραξία του προϊόντος.
Όπως μας θύμισε με την τελευταία συνέντευξή του ως πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου ο αμφιλεγόμενος για πολλούς συνεταιριστής Μανώλης Γαβαλάς, όταν η Ελαιουργική τυποποιούσε 17.000 τόνους ελαιόλαδο η Ελαίδα τυποποιούσε μόλις 7.000 τόνους. Ποιοι ωφελήθηκαν άραγε από τη διάλυση της Ελαιουργικής;
Agrenda