Η στροφή όμως στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα στο βαθμό που πραγματοποιείται σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο με ανθρώπους που δεν είχαν στο παρελθόν εμπειρία από γεωργικές εργασίες να «σηκώνουν τα μανίκια» και να «πέφτουν με τα μούτρα» στη γεωργική παραγωγή. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα στην Περιφέρεια της Ηπείρου και στο Νομό Ηλείας. Πριν ξεκινήσει πάντως κάποιος την ενασχόληση του επαγγελματικά καλό είναι να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να δηλωθεί ως κατά επάγγελμα αγρότης.
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σύνθετη. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να εμφανιστεί στο αγροτικό δυναμικό για το έτος 2012:
1. Καταρχήν πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποια αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα τα οποία και θα καλλιεργηθούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2011 – 2012).
2. Πρέπει τον καιρό που θα γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τα αγροτεμάχια αυτά να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Φέτος υπάρχουν πληροφορίες πως το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη, ίσως κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
3. Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.
4. Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.
5.Τέλος στη φορολογική δήλωση που θα κάνει του χρόνου πρέπει να δηλώσει γεωργικό εισόδημα τουλάχιστον στο 35% του συνολικού εισοδήματος.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κάποιος-α προχωρήσει και ενταχθεί στο αγροτικό δυναμικό, μπορεί να αιτηθεί ένταξης στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό. Χάνει όμως το δικαίωμα (κατά πάσα πιθανότητα) να ενταχθεί σε πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», αν και όποτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα βγει. Χρειάζεται επίσης προσοχή στη σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων για το πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν την επιδότηση-ενίσχυση του Νέου Γεωργού. Καλό είναι να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι και να συμβουλεύονται γεωπόνους ή αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Τι να καλλιεργήσει κάποιος σε λίγα στρέμματα για να ζήσει την οικογένεια του;
Η απάντηση με πολύ λίγα λόγια είναι «μάλλον κηπευτικά». Υπάρχουν και πολλές άλλες καινοτόμες καλλιέργειες που ακούγονται θετικές ειδήσεις ως προς την ανταπόκριση τους από την αγορά, αλλά από την άλλη πλευρά όταν το αντικείμενο είναι η επιβίωση καλό είναι να αποφεύγονται τα πειράματα. Βέβαια η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα σύνθετο ζήτημα, στο οποίο σίγουρα θα βοηθούσε η υλοποίηση μιας έρευνας αγοράς.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην Ήπειρο όπως αποδεικνύεται καθημερινά. Η πλειοψηφία των εν λόγω ατόμων αποφασίζουν να μετακομίσουν από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να εκμεταλλευτούν τις οικογενειακές τους περιουσίες είτε για να ασχοληθούν με το γεωργικό τομέα είτε επενδύοντας στην κτηνοτροφία και στην πτηνοτροφία. Η κεντρική γνώμη που τους χαρακτηρίζει είναι ότι η ανάγκη των ανθρώπων για ποιοτική διατροφή δε θα επηρεαστεί παρά την οικονομική κρίση. Η συγκεκριμένη επιστροφή όμως στα πάτρια εδάφη για όλο και περισσότερο νέο κόσμο δεν έχει τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς.
Οι πόλεις που δέχονται τους πρώην κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η Πρέβεζα και η Άρτα και η τάση αυτή παρατηρείται πολύ πιο έντονα στα πεδινά της Ηπείρου. Το κύμα της επαναδραστηριοποίησης των νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα φαίνεται να επηρεάζει σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών αυτών και τους ντόπιους που δεν επιδείκνυαν μεγάλη γεωργική ενασχόληση τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως η εν λόγω επιστροφή πρέπει να λάβει χώρα οργανωμένα για να έχει διάρκεια και να ωφεληθεί η αγροτική δραστηριότητα της χώρας.
ΗΛΕΙΑ
Το ενδιαφέρον για την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα στο νομό της Ηλείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θοδωρή Βασιλόπουλο εμφανίζονται μαζικά άνθρωποι κάθε ηλικίας στα γραφεία της Ένωσης ώστε να ενημερωθούν για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσουν ώστε να δηλωθούν ως κατά επάγγελμα αγρότες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων κατάγονται από την Ηλεία και επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μέσα από την οικονομική κρίση που διανύουμε. Οι νέοι καλλιεργητές όπως μας ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων. Τα μέλη της πρώτης ομάδας διαθέτουν γνώση των αγροτικών εργασιών από τους γονείς τους και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και στις αγροτικές εργασίες. Η δεύτερη ομάδα δε διαθέτει προηγούμενη εμπειρία αλλά αποτελείται κυρίως από μορφωμένους ανθρώπους που για να καλύψουν την απειρία τους είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και διασταυρώνουν απόψεις γύρω από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν. Και οι δύο κατηγορίες πάντως σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο «έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά», πολλοί δε έχουν οργανωθεί ομαδικά τις περισσότερες φορές κατά οικογένειες και έχουν χωρίσει τις εργασίες προκειμένου να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Βασιλόπουλος συστήνει στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της Ηλείας και να μην πειραματιστούν τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο με νέες καλλιέργειες. Στην Ηλεία οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα τις καλλιέργειες καρπουζιού, πατάτας, κορινθιακής σταφίδας, φράουλας, κρεμμυδιών και κηπευτικών. Το κλειδί στην υπόθεση σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλόπουλο είναι κατά το αρχικό στάδιο η καλλιέργεια να μην είναι μεγάλη και η έμφαση να δοθεί στη διάθεση του προϊόντος. Οι νέοι παραγωγοί για να επιτύχουν στο εγχείρημα τους πρέπει να πουλήσουν οι ίδιοι το προϊόν τους σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ αλλά και πόρτα-πόρτα ή σε εξαγωγές και να μεταδώσουν το μήνυμα ότι είναι ποιοτικό τυποποιώντας το παράλληλα μόνοι τους.
08-10-2015 18:39Ανδρέας ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Είμαι 54 χρόνων. Μπορώ να γίνω επαγγελματίας αγρότης ή υπάρχει ηλικιακό όριο;
Απάντηση10-02-2015 09:45Σιμος
καλημερα απο πιερια..ειμαι χωματουργοσ τα τελευταια 10 χρονια αλλα δεν εχω την δουλεια που θα ηθελα..αποφασισα να ασχοληθω με τα αγροτικα ςστε να μπορω να ζησω την οικογενεια μου..εχω λιγα στρεμματα αλλα μπορω να νοικιασω απο φιλουσ..τι χρειαζετε για να γινω αγροτης.?
Απάντηση07-06-2013 21:25SPARIDHS BALSAMHS
eimai 33 xrnwn kai thelw na gyno neos agroths exw 10 stremata sta sabbalia hleias parakalw enimerosteme apo poy na arxusw
Απάντηση15-03-2012 23:29Θανάσης
Καλησπέρα σας. Έχω σπουδάσει Η/Υ και διατηρώ επιχείρηση Η/Υ. Δεν μπορώ να πω ότι πάει πολύ καλά ... σκέφτομαι λοιπόν να εκμεταλλευτώ κάποια Γη που έχω και να συμπληρώσω το εισόδημά μου. Μπορώ; Τι ταμείο θα έχω, ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ; Δυστυχώς εδώ που ρωτάω (σε χωριό της Εύβοιας) δεν ξέρουν να με πληροφορήσουν. Μπορείτε να με καθοδηγήσετε που πρέπει να απευθυνθώ και πως να κινηθώ έγκαιρα; Σας ευχαριστώ πολύ!
Απάντηση03-02-2012 19:36ΠΑΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ενω εχω στην κατοχη μου 15 στρεματα δεντρων και δηλονω εγροτικο εισοδημα 1800ε λογω μικρισ ηλικιασ των δεντρων δεν με δεχτηκαν στον ΟΓΑ ΤΙνα κανω?
Απάντηση27-01-2012 13:32thodoris
ti blakies lete sto kosmo re
Απάντηση