Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην τελετή είναι ιδιαίτερα μικρός: σχεδόν 200 άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα υπάρξουν ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες. Τους πολίτες υποκαθιστούν 191.500 αμερικανικές σημαίες, συμβολίζοντας τον αμερικανικό λαό και την μη φυσική του παρουσία στην ιστορική αυτή στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία ζωντανά εκατομμύρια Αμερικανοί και όχι μόνο.
Παρουσιαστής της τελετής είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς. Θα υπάρξει η παραδοσιακή επιθεώρηση του αγήματος από το νέο πρόεδρο, αλλά όχι η παρέλαση στη λεωφόρο Πενσιλβάνια προς τον Λευκό Οίκο. Τα αμερικανικά Μίντια ανέφεραν ότι θα γίνει «εικονική παρέλαση».
Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ και Ντέμι Λοβάτο είναι μόνο κάποιοι από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες που θα τιμήσουν το νέο πρόεδρο. Μεγάλος απών; Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται ήδη στο θέρετρό του στην Φλόριντα. Πάντως, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτών του έχουν οργανώσει μία διαδικτυακή ορκωμοσία για εκείνον, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.
Την στιγμή της ορκωμοσίας, ο Λευκός Οίκος θα βρίσκεται σε μία αναστάτωση. Το ζεύγος Τραμπ θα τον έχει εγκαταλείψει από νωρίς το πρωί και συνεργεία καθαρισμού θα πραγματοποιούν γενική απολύμανση. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ειδικά εξαιτίας της πανδημίας που είχε πλήξει στο πρόσφατο παρελθόν τον Λευκό Οίκο. Μία τέτοια επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για 55.000 τ.μ. Τα πολυμελή συνεργεία θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο πέντε ώρες.
Μπάιντεν και Χάρις σε μια τελετή-φόρο τιμής στους 400.000 νεκρούς της πανδημίας
Το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τίμησαν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.
Η συγκινητική τελετή ήταν η η πρώτη ομοσπονδιακή εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενός ηγέτη που έχει κατηγορηθεί σφοδρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 400.000 θανάτους.
Η επιμνημόσυνη τελετή διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Μνημείο του Λίνκολν. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και οι καμπάνες στον εθνικό καθεδρικό ναό ήχησαν 400 φορές σε ένα συμβολικό φόρο τιμής στους νεκρούς της Covid-19.
Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ύψιστη προτεραιότητα της προεδρίας του. «Για να είναι δυνατή η επούλωση, πρέπει να θυμόμαστε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμάται κανείς, όμως αυτή είναι η διαδικασία της επούλωσης από την οποία πρέπει να περάσουμε ως έθνος», δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγή: protothema.gr