BACK TO
TOP
Κοινωνία

Φτωχέ μου παραγωγέ, ακριβή μου σοκολάτα

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα – οι δύο χώρες που κατέχουν τα σκήπτρα στην παραγωγή κακάου στον κόσμο – επιχείρησαν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από λίγες μέρες με τη βιομηχανία σοκολάτας, σχετικά με την εισαγωγή νέας κατώτατης τιμής (floor price) για τις εξαγωγές τους. Οι δύο γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής έκαναν γνωστό τον Ιούνιο ότι είναι διατεθειμένες να καθορίσουν ελάχιστη τιμή της τάξης των 2.600 δολαρίων τον τόνο (free-on-board, FOB) που οφείλουν να καταβάλουν οι εταιρείες σοκολάτας από τη σεζόν 2020/21 εάν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο εμπόρευμά τους που ξεπερνά το 60% της παγκόσμιας διαθεσιμότητας.

acocoaproducersghanaivorycoast

10
0

Εκπρόσωποι των δύο χωρών που ασχολούνται με τη ρύθμιση ζητημάτων εμπορίας κακάου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της βιομηχανίας στην πόλη Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού για να συζητήσουν τις σχετικές λεπτομέρειες.

Ανάμεσα στις εταιρείες που παρευρέθηκαν περιλαμβάνονταν σύμφωνα με δημοσίευμα του reuters.com, οι Hershey, Mars, Blommer Chocolate, Cemoi, SucDen, Mondelez International, Touton, Barry Callebaut, Cargill, Olam International και Ecom Trading.


οι κορυφαίες εταιρείες επεξεργασίας κακάου σε εκατομμύρια τόνους 

Όπως μεταφέρεται, η πρόταση για πλαφόν στην κατώτερη τιμή αποσκοπεί στην ανακούφιση του αγροτικού πληθυσμού από τη φτώχεια που απειλεί το μέλλον της καλλιέργειας στη Δυτική Αφρική, καθώς οι νέοι άνθρωποι εμφανίζονται να αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που συνεπάγεται εξοντωτική εργασία με πολύ μικρό αντίκρυσμα.

Η εταιρεία Mars ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία. «Στηρίζουμε κυβερνητικές ενέργειες που επεμβαίνουν στην κατεύθυνση του να εξασφαλίσουν υψηλότερο αντίτιμο για τις εξαγωγές, που θα συνεπάγεται βιώσιμη αύξηση στην τιμή που πληρώνεται ο αγρότης» είπε στο reuters.com ο John Ament, διεθνής αντιπρόεδρος για το κακάο στη Μars.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο χώρες εξήγησαν ότι θα δημιουργήσουν μία Διαφορική Εξίσωση Επαρκούς Εισοδήματος (Living Income Differential) που θα προσδιορίζεται στα συμβόλαια εξαγωγών στα 400 δολάρια τον τόνο, και θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι τιμές στην αγορά πέσουν κάτω από τα 2.600 δολάρια τον τόνο.


οι τιμές του κακάου σε λίρες/τόνο τα έτη 2015-2019


Ο αντιπρόεδρος της Γκάνα, Mahamudu Bawumia δήλωσε ενθουσιασμένος με τη δημιουργία του «Copec», ανάλογου με τον οργανισμό Opec για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, κάποιοι παριστάμενοι από πλευράς των εταιρειών επικοινώνησαν ότι δε συμφωνούν απολύτως με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι τοποθετεί όλο το ρίσκο σε εκείνες στην περίπτωση σημαντικής πτώσης στις τιμές.

«Από τον μηχανισμό που μας πρότειναν η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού λείπει ακόμη η σαφήνεια και η συγκεκριμενοποίηση σε ό,τι αφορά την ικανοποιητική εφαρμογή του, οπότε θα χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις» παρατήρησε ένας εκπρόσωπος εταιρείας που ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Και δεύτερο διοικητικό στέλεχος συντάχθηκε με αυτή την οπτική.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Joseph Boahen Aidoo, διευθύνων σύμβουλος του ρυθμιστικού φορέα για το κακάο στη Γκάνα, Cocobod σχολίασε ότι «Οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να δεχθούν, αφού μιλάμε για ελεύθερη αγορά. Εάν δεν θέλουν να πληρώσουν την τιμή που προτείνουμε, μπορούν να απευθυνθούν αλλού.»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ανέβηκαν κατά 5% στο Λονδίνο στις 1.876 λίρες (2.352 δολάρια) ο τόνος και κατά 4% στη Νέα Υόρκη στα 2.497 δολάρια από τότε που οι δύο χώρες έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους, μετέδωσαν οι Financial Times.


Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Εκουαδόρ, Νιγηρία - οι τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάου / FT

Η προσπάθεια για ορισμό κατώτατης τιμής στις εξαγωγές δεν είναι η πρώτη με γνώμονα την καταπολέμηση της αγροτικής φτώχειας: προγράμματα πιστοποίησης από τρίτα μέρη (third-party certification schemes), σχήματα εταιρικής βιωσιμότητας και εγγυημένες μίνιμουμ τιμές από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών είχαν επίσης ως στόχο να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών.

Παρόλα αυτά, σε διεθνή έρευνα για το δίκαιο εμπόριο πέρυσι που επικαλείται το reuters.com αποτυπώθηκε ότι μόνο στο 12% των νοικοκυριών με καλλιεργητές κακάου στην Ακτή Ελεφαντοστού, κέρδιζε ο ένας 2.50 δολάρια την ημέρα, που υπολογίζεται ότι αποτελεί εισόδημα ακριβώς στο όριο της διαβίωσης.

Επενδυτές με τους οποίους μίλησαν οι Financial Times, περιμένουν ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να φανεί πώς θα δουλέψει το νέο σύστημα αφού οι προπωλήσεις των δύο χωρών για τη σοδειά του 2020/21 ουσιαστικά δεν ξεκινούν πριν το φθινόπωρο.

«Oι συνέπειες είναι σχετικά σαφείς: υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές» υποστήριξε ο Jonathan Parkman, χρηματιστής της Marex Spectron με έδρα την Αγγλία. Στο παρελθόν, παρατήρησε ο ίδιος, η κατανάλωση της σοκολάτας είχε πέσει όταν η τιμή του κακάο κινούταν στα 3.000 δολάρια ο τόνος.

Σχετικά με την προσφορά, οι υψηλότερες τιμές του κακάο εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή σε Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα αλλά και σε παραγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα για ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη των πωλήσεων σοκολάτας για τους παραγωγούς έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων ειδικών σε θέματα ανάπτυξης και ΜΚΟ για χρόνια, σημειώνει ο υπεύθυνος προγράμματος για την Ακτή Ελεφαντοστού στην Παγκόσμια Τράπεζα, Jacques Morisset προσθέτοντας ότι στις χώρες που παράγουν κακάο αντιστοιχεί παραδοσιακά το 12-13% από την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας, η οποία ξεπερνά τα εκατό δις δολάρια.

Ο Leonard Mbulle-Nziege, αναλυτής σε συμβουλευτική εταιρεία για το ρίσκο στην αγορά στην Αφρική εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσφατη απόφαση συνδέεται και με την προσπάθεια να κερδηθεί η υποστήριξη των αγροτών με το βλέμμα στις εκλογές του χρόνου σε Γκάνα και Ακτή Ελεφαντού.



Πηγή: reuters.com, ft.com / φωτο εξωφύλλου: africanews.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία