BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η υψηλή σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων στην Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων

Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν την υψηλή σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.

igrotopi

1
0

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους: το Δέλτα Έβρου, τη Λίμνη Κερκίνη, τις Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου, τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και φυσικά το Δέλτα Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το θέμα για το 2021 είναι “Υγρότοποι και νερό”.  Οι υγρότοποι είναι πηγή γλυκού νερού. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη κρίση του γλυκού νερού, που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ότι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα, από το οποίο εξαρτώνται το νερό και η ζωή γενικότερα.

Οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τις αποξηράνσεις, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές της φυσικής βλάστησης, καθώς επίσης και από την κλιματική αλλαγή.

Η εκστρατεία του 2021 υπογραμμίζει τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το νερό και οι υγρότοποι αποτελούν αδιαχώριστη συνύπαρξη ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία του πλανήτη μας.

Τι προσφέρουν οι υγρότοποι;

  • Συμβάλλουν στην αποθήκευση και βελτίωση της ποιότητας του νερού.
  • Αποτελούν κύριες πηγές ύδρευσης και άρδευσης.
  • Παράγουν αλιεύµατα.
  • Προστατεύουν από τις πλημμύρες.
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής αποτελώντας σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής.
  • Προσφέρουν στον άνθρωπο πολλές ευκαιρίες για άσκηση και αναψυχή.
  • Δημιουργούν ηπιότερο κλίμα (ηπιότερους χειμώνες και πιο δροσερά καλοκαίρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Η υδατοκαλλιέργεια είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας παραγωγής τροφίμων, ενώ μόνο η αλιεία εσωτερικών υδάτων παρείχε 12 εκατομμύρια τόνους ψαριών το 2018. Οι ορυζώνες τρέφουν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
  • Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται σε υγροτόπους για το εισόδημα τους.
  • Το 40% των ειδών του κόσμου ζουν και αναπαράγονται σε υγροτόπους. Ετησίως, περίπου 200 νέα είδη ψαριών ανακαλύφθηκαν σε υγροτόπους γλυκού νερού.
  • Οι υγρότοποι παρέχουν προστασία από πλημμύρες και καταιγίδες, με κάθε στρέμμα υγροτόπου να απορροφά έως και 1,5 εκατομμύρια γαλόνια πλημμυρικών υδάτων.
  • Οι υγρότοποι αποθηκεύουν διπλάσιο άνθρακα από τα δάση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία