Το μεγάλο πρόβλημα, την περίοδο που διανύουμε, εντοπίζεται κυρίως στις καλλιέργειες του καλαμποκιού και του ηλίανθου, οι οποίες τείνουν να πλησιάσουν στην έναρξη της συγκομιδής τους και προσελκύουν τους αγριόχοιρους και τους ημίαιμους χοίρους, που ψάχνουν τροφή.
«Μεγάλα κοπάδια με γουρούνια, μόλις πέσει το σκοτάδι, μετά τις 10-11 το βράδυ, κατεβαίνουν από τα βουνά και αλλοίμονο στο κτήμα που θα επιλέξουν να μπουν. Δεν μένει τίποτε όρθιο», ανέφερε, με αγανάκτηση, στην Agrenda ο αγρότης Γιώργος Καραγκιοζόπουλος από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, προσθέτοντας πως τα κρούσματα έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας μεγάλες ζημίες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
«Βγαίνουμε τις νύχτες και παραφυλάμε, αλλά πού να πας πρωτοπάμε, δεν είναι ένα το χωράφι. Από την άλλη, έχουμε εγκαταστήσει κανόνια ήχου, αλλά και αυτά τα έχουν συνηθίσει και δεν φοβούνται καθόλου», επισήμανε ο συνομιλητής μας. Ζήτησε δε, να γίνει κάτι άμεσα από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, διότι «η συγκομιδή του ηλίανθου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 5 Αυγούστου, ενώ και στο καλαμπόκι οι μηχανές θα μπουν σε περίπου 10 – 15 ημέρες και υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την παραγωγή την τελευταία ώρα».
Ο ίδιος μας ανέφερε πως οι αγωνίες των παραγωγών έχουν μεταφερθεί στο Δασαρχείο της Βέροιας, από το οποίο έλαβαν την απάντηση πως η υπηρεσία δεν είναι σε θέση να βγάλει ομάδα δίωξης των αγριόχοιρων και τους παρότρυναν να πιέσουν να πάρουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του φορέα.
«Θέλουμε να δοθεί άμεσα εντολή στα κατά τόπους δασαρχεία, γιατί το πρόβλημα με τις επιδρομές των αγριόχοιρων στα χωράφια αφορά όλη την ελληνική ύπαιθρο, για να δημιουργηθούν ομάδες κρούσης και μαζί με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους να στήσουν παγάνες, ώστε να κλείσουν τα περάσματα των ζώων από τα βουνά προς τον κάμπο και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Καραγκιοζόπουλος και θύμισε πως ήδη από το 2018 «υπάρχει υπουργική απόφαση, με βάση το άρθρο 259 του δασικού κώδικα, που ορίζει σειρά από στοχευμένα μέτρα για τη δίωξη του είδους, τα οποία έφεραν αποτελέσματα τότε και κάλλιστα θα μπορούσαν να τα ενεργοποιήσουν και τώρα, προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα για τις καλλιέργειές μας».