BACK TO
TOP
Κοινωνία

Πυρκαγιές - πλημμύρες η νέα κανονικότητα που δοκιμάζει τους αγρότες

Η κλιματική αλλαγή πλέον δεν πρέπει να ξαφνιάζει, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες συνθέτουν τη νέα κανονικότητα, προσφέροντας άφθονη ρητορική στους ηγέτες.

47_17

Μαρία Γιουρουκέλη

0
0

«Έτσι φαίνεται ο κόσµος µε µια µικρή µόνο κλιµατική κρίση: Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο, 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πληµµύρες, οι κάτοικοι περιµένουν τη βοήθεια που τους υποσχέθηκαν για την ανοικοδόµηση των χωριών τους και διερωτώνται ταυτόχρονα τι νόηµα έχει όλο αυτό. Λόγω της κλιµατικής αλλαγής, ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, γίνονται πιο συχνά και ακόµη και αν η Γερµανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν θέλει να µιλήσει για µια τάση, καταγράφει αύξηση αυτών των φαινοµένων εδώ και είκοσι χρόνια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα υποφέρει από κύµα καύσωνα, το θερµόµετρο εκεί δείχνει περισσότερους από 40 βαθµούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ηµέρας, θερµοκρασίες που είναι πολύ υψηλές για το ανθρώπινο σώµα […] εν τω µεταξύ, µαζικές δασικές πυρκαγιές µαίνονται στην Τουρκία, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ολόκληρα χωριά µετατρέπονται σε στάχτη. Και στις ΗΠΑ, τα δάση καίγονται, πάλι, στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον (…) Αυτό που συµβαίνει αυτή τη στιγµή δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τη νέα κανονικότητα. Να το αναγνωρίσει κανείς αυτό είναι το λιγότερο που µπορεί να ζητηθεί από αυτούς που λαµβάνουν τις αποφάσεις. Η αρχή θα γινόταν εάν οι πληµµύρες, οι πυρκαγιές και τα κύµατα καύσωνα δεν αναφέρονταν πλέον ως φυσικές καταστροφές. Συµβαίνουν εδώ και χιλιετίες. Αλλά αυτό που βιώνει ο κόσµος τώρα, δεν ξεπερνάει την ανθρωπότητα, είναι έργο της», περιγράφει η γερµανική εφηµερίδα Zeit σε άρθρο της για τα όσα συµβαίνουν στον πλανήτη.

Μάλιστα, αυτό που σχολιάζει ο ξένος τύπος, µε τα σχετικά του άρθρα είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν πλέον ότι τα φαινόµενα αυτά σχετίζονται µε την κλιµατική αλλαγή, εντούτοις επειδή έρχεται µια τέτοια µέρα, δεν προχωρούν σε βαθιές τοµές όπως να απελευθερώσουν µεµιάς τις οικονοµίες τους από τον άνθρακα ή να αποτρέψουν παντός είδους παρανοµίες µέσα σε δασικές περιοχές και οικοσυστήµατα. Αντιθέτως, αναλώνονται είτε σε πολιτικές ευθύνες διαχείρισης των ζητηµάτων που αφορούν στην πρόληψη ή αποκατάσταση των ζηµιών στους πληγέντες ή µανιφέστα µε τολµηρές προτάσεις και η ζωή συνεχίζεται… Oι επιστήµονες χτυπάνε εδώ και 10ετίες καµπανάκια για αλλαγή πορείας. Τελευταία µία οµάδα 14.000 επιστηµόνων ζητά να κηρυχθεί ο πλανήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ξεκάθαρο, σύµφωνα µε τους ειδικούς και το ότι οι πυρκαγιές που κατακαίουν την τάιγκα της Σιβηρία και έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, είναι φαινόµενο κλιµατικής αλλαγής.

«Η φύση µας θυµίζει (…) ότι δεν µπορούµε να εναποθέτουµε όλες τις ελπίδες µας σε εκείνη», σηµειώνει και «πρέπει να αρχίσουµε να προετοιµαζόµαστε» για τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Η Γιακουτία, µια τεράστια περιοχή µε πολύ λίγους κατοίκους, κινδυνεύει να είναι το πρώτο θύµα της κλιµατικής αλλαγής στον πλανήτη, προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Φιοντόροφ, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου Melnikov στο Γιακούτσκ. Ήδη η µέση ετήσια θερµοκρασία στην περιοχή αυτή, που είναι µια από τις πιο παγωµένες της Γης, έχει αυξηθεί κατά 3 βαθµούς Κελσίου, την ώρα που σε όλον τον πλανήτη η θερµοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθµό Κελσίου από την αρχή του 20υ αιώνα. Φέτος το καλοκαίρι η θερµοκρασία έφτασε πολλές ηµέρες το ρεκόρ των 39 βαθµών Κελσίου.

Κι αν είναι δύσκολο να συνδεθούν άµεσα οι πυρκαγιές µε την κλιµατική αλλαγή, η άνοδος της θερµοκρασίας σε παγκόσµιο επίπεδο και η ξηρασία τις καθιστούν πιο πιθανές και καταστροφικές, σύµφωνα µε τους ειδικούς.

 Χάθηκε το µέτρηµα στα πύρινα µέτωπα, µοντέλο Ιανού για αποκατάσταση ζηµιών

Για ακόµα ένα καλοκαίρι χάσαµε το µέτρηµα στα πύρινα µέτωπα σε όλη την Ελλάδα,
ενώ για µία ακόµη φορά µία οικολογική «τραγωδία» αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για το αν οι έχοντες
την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργική οδηγία είναι
να ακολουθηθεί η διαδικασία λήψης µέτρων ανακούφιση των πληγέντων στη Βαρυµπόµπη και στις άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής και αλλού, στη βάση του µοντέλου
που εφαρµόστηκε µε τον «Ιανό». Τα µέτρα αυτά, θα αφορούν τη χορήγηση αποζηµιώσεων στους πυρόπληκτους και θα κυµαίνονται από 600 έως και 6.000 ευρώ, απαλλαγή από εισφορές και ΕΝΦΙΑ, στήριξη αγροτών από ΕΛΓΑ κλπ. Πρόκειται για κονδύλια που θα δοθούν αρχικά και άµεσα για τις πρώτες ανάγκες και για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία