BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η γεωργία θεματοφύλακας δασών κατά πυρκαγιών

Ο αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στο γεγονός ότι το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά σε πολλά μέρη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης φυγής από την ύπαιθρο με μοιραίες συνέπειες.

pa-800x450

2
0

Είτε στα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιταλία, η πυροσβεστική και οι κάτοικοι μάχονται με τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη, ωστόσο συχνά μάταια.

O Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, σε συνέντευξή του στην Deuthe Welle, αναφέρει ότι οι εγκαταλελειμμένες αγροτικές περιοχές στην Μεσόγειο αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς καθώς στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. «Με τους νέους να απομακρύνονται, οι αγροτικές περιοχές γερνάνε. Τα χωριά και οι παλιοί οικισμοί σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών, θα πρέπει να εστιάσει στη νότια Ευρώπη, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις  αγροτικές περιοχές.».

Όπως εξηγεί ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ τα φυσικά δάση κινδυνεύουν υπερβολικά σε περίπτωση καύσωνα ή πυρκαγιών, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιθαγενών φυτών και εντόμων αλλά και πολύ νεκρό ξύλο. «Προκειμένου να καταστούν τα δάση λιγότερο ευαίσθητα στη φωτιά, θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτιά να βρίσκει λιγότερη τροφή εκεί και επομένως να μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα. Αυτό είναι δυνατό πάνω από όλα μέσω της εντατικής γεωργίας και της ελεγχόμενης βοσκής στα δάση.», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος και ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης, ο οποίος θεωρεί ότι η ενθάρρυνση εγκατάστασης καλλιεργειών με μεγάλη υδατοπεριεκτικότητα  μπορούν να αναστείλουν  ή να μειώσουν  σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τέτοιες καλλιέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι άκρως αποδοτικές για τους αγρότες, είναι: μηδική, τριφύλλια, αραβόσιτος, κινόα, τεφ κλπ. Κατά τον ίδιο, μπορεί οι εκτάσεις αυτές να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις ως ζώνες ανάσχεσης πυρκαγιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία