Με αυτό το τετράγωνο των κινήσεων, η κυβέρνηση δομεί τη στρατηγική της, ενόψει των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων στο μέτωπο της μετάλλαξης «Όμικρον», με τους ειδικούς να αναμένουν κορύφωση των μολύνσεων και την προσοχή να εστιάζει στους αποκαλούμενους «σκληρούς» δείκτες του πανδημικού ιού, οι οποίοι σχετίζονται με τις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι τελευταίες εξελίξεις πέριξ της Covid-19 αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε μία ακόμα πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βαδίζοντας σε ένα momentum, έτσι κι αλλιώς, αποφάσεων όσον αφορά στην…τύχη του πλαισίου των μέτρων που εφαρμόζονται πριν την Πρωτοχρονιά. Και η επιτροπή των ειδικών, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι μετά την 17η Ιανουαρίου για τα καταστήματα της εστίασης και της διασκέδασης, όσο ο…κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, αλλά και όσους δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην αναμνηστική δόση.
Οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας είναι εμφανές ότι αναμένουν την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι στο…συρτάρι υπάρχει έτοιμο πλάνο περαιτέρω αυστηροποίησης των περιορισμών, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Με στόχο, πάντως, τη θωράκιση του συστήματος της υγείας, αλλά και την άνοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, η πρώτη κίνηση ήρθε στο προσκήνιο. «Έχει ληφθεί μία απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το επτάμηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει εννέα μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους.
Όσοι συμπολίτες μας, αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε (Αντέννα) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Την ίδια στιγμή, ο…κλοιός σφίγγει και για την ηλικιακή ομάδα των «εξηντάρηδων», καθώς έχουν μία εβδομάδα προθεσμία να ενταχθούν στην κατηγορία των εμβολιασμένων. Από τις 16 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όποιος δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα έχει πρόστιμο 100 ευρώ σε μηνιαία βάση. Και, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, τα πρόστιμα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά, καθώς δε θα δοθεί καμία παράταση.
Μείζον ερώτημα των τελευταίων εικοσιτετράωρων αποτελεί και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας και για την ομάδα των 50 έως 60 ετών. Το Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζει όλα τα δεδομένα γύρω από τη συγκεκριμένη κίνηση, αν και δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν, εξακολουθητικά…ανοιχτό παράθυρο.
«Έχουμε το επτάμηνο σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, για να θεωρείται κανείς ότι έχει όλα τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων. Εάν κάποιος δεν κάνει την τρίτη δόση και έχει παρέλθει το επτάμηνο, δε θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε μία σειρά από χώρους. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο να σπεύσουν και άλλοι συμπολίτες μας να κάνουν την τρίτη δόση. Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, παρακολουθώντας και σταθμίζοντας τα δεδομένα και της δυναμικής της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, ό,τι χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε», ανέφερε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή: Capital.gr