BACK TO
TOP
Κοινωνία

Οι ημέρες του Πάσχα στα επιβλητικά Μετέωρα

Στο βάθος, προς τον νότο, τα Τρίκαλα και ο θεσσαλικός κάμπος. Βορειοδυτικά, ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Πίνδου και απέναντι, στο τέρμα του ορίζοντα, οι κορυφογραμμές των Αγράφων.

view-all-meteora-monasteries-meteora-thrones

35
0

 Στα Μετέωρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία στην Ελλάδα μετά το Άγιον Όρος, το Πάσχα συνδυάζει την κατανυκτική ατμόσφαιρα με τη γιορτινή έκρηξη της άνοιξης. Τα θεόρατα μαύρα βράχια που στέκουν αγέρωχα πάνω από την Καλαμπάκα είναι σαν να κλείνουν μέσα τους όλα τα χρώματα της γης, ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο που ντύνει τα πάντα γύρω τους. Από τα οκτώ μοναστήρια που διασώζονται, σήμερα είναι ενεργά τα έξι. Φημισμένη είναι η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Εδώ ακούγεται το «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί», η πονεμένη κραυγή του Χριστού πάνω στον Σταυρό, και η στιγμή σκορπά συγκίνηση στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τη Μεγάλη Παρασκευή μη σας κάνουν εντύπωση οι λιτοί Επιτάφιοι, καθώς ακολουθούν το πνεύμα της μοναστικής ζωής. Μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε την περιφορά στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, το παλαιότερο και το μεγαλύτερο μοναστήρι από όσα λειτουργούν σήμερα. Εναλλακτικά, η Μονή του Αγίου Στεφάνου δεν απαιτεί πολύ περπάτημα. Το Μεγάλο Σάββατο, οι λειτουργίες ξεκινούν στις 21.00 και αξίζει τον κόπο να παραμείνετε και μετά το «Χριστός Ανέστη», οπότε και αποχωρεί ο πολύς κόσμος. Η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα κατανυκτική.

Την Κυριακή του Πάσχα επιλέξτε μία από τις πολλές ταβέρνες της Καλαμπάκας που σουβλίζουν παραδοσιακά τον οβελία, ενώ η περιοχή συνεχίζει να γιορτάζει και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Άη Γιώργη Μαντηλά, στο Καστράκι. Το έθιμο θέλει τους νέους του χωριού να σκαρφαλώνουν πάνω στον βράχο που βρίσκεται δίπλα στο ξωκλήσι, για να κρεμάσουν πολύχρωμα μαντίλια και να πάρουν αυτά που είχαν βάλει πέρυσι για να τα μοιράσουν ως φυλαχτό στους συγκεντρωμένους.

Μικρές και μεγάλες περιπλανήσεις

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα τόσο θρησκευτικού όσο και αναρριχητικού τουρισμού. Εγγεγραμμένα στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα χαρακτηρίζονται από τον διεθνή οργανισμό ως «σχεδόν απρόσιτες κορυφές όπου μοναχοί εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις “στήλες του ουρανού” από τον 11ο αιώνα και μετά». Το επιβλητικό τοπίο, με τους κάθετους βράχους και τις μονές στην κορυφή τους, προσελκύει προσκυνητές από όλη τη χώρα. Τα βράχια είναι σημαδεμένα επίσης από τις δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, που προσφέρουν συγκίνηση και αδρεναλίνη.

Το τοπίο των Μετεώρων προσφέρεται και για πεζοπορίες, ειδικά την άνοιξη που η φύση τριγύρω οργιάζει και δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη. Μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από την πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμπάκα και, διασχίζοντας το παλιό κομμάτι της κωμόπολης, τη συνοικία Σοποτού, ανηφορίζει προς την Αγία Τριάδα. Το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο και μόνο προς το τέλος έχει χώμα. Είναι ανηφορικό, αλλά η υψομετρική διαφορά είναι μικρή και ομαλή (200 μ.). Έχει μήκος 1.100 μ. και θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά για να το περπατήσετε.

Αν δεν έχετε δει τα περτουλιώτικα λιβάδια την άνοιξη, τώρα είναι η ευκαιρία. Οδηγήστε από την Καλαμπάκα τη μεγάλη ευθεία μέχρι το χωριό Πύλη Τρικάλων (36 χλμ.), θαυμάστε το τοξωτό γεφύρι πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό και ανηφορίστε μέχρι το Περτούλι (28 χλμ.) και το Νεραϊδοχώρι.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία