BACK TO
TOP
Κοινωνία

Nέο πλαίσιο για την ανθεκτικότητα των δασών προτείνει η Κομισιόν

Έναν νέο κανονισμό προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρακολούθηση των δασών, ο οποίος θα καλύψει τα υφιστάμενα κενά πληροφόρησης όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δάση και θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βάση γνώσεων για αυτά, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη, οι ιδιοκτήτες δασών και οι διαχειριστές να ανταποκριθούν καλύτερα στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται στα δάση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους.

Μαυρη-πευκη

6
0

Τα δάση αποτελούν καίριο σύμμαχο  στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και της βιοοικονομίας. Δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά δάση υφίστανται πολλές και διαφορετικές πιέσεις, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την κλιματική αλλαγή και τη μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Η καλύτερη παρακολούθηση θα καταστήσει δυνατή τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών απέναντι σε διασυνοριακές απειλές από επιβλαβείς οργανισμούς, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, και θα στηρίξει τη συμμόρφωση με τη συμφωνηθείσα νομοθεσία της ΕΕ. Τέλος, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας των δασών να επιτελούν ζωτικής σημασίας περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές λειτουργίες τους, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου τους ως φυσικών καταβοθρών άνθρακα.

Καλύτερα δεδομένα, βελτιωμένη ανθεκτικότητα, νέες οικονομικές ευκαιρίες

Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των δασών και τη χρήση των δασικών πόρων και υπηρεσιών είναι διάσπαρτες και ελλιπείς, τα δεδομένα για τα δάση της ΕΕ είναι συχνά παρωχημένα και παράγονται με τη χρήση διαφορετικών ορισμών, με αποτέλεσμα σημαντικά κενά γνώσης. Οι ανακολουθίες αυτές θα αντιμετωπιστούν με ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, θα καταστήσει δυνατή τη συλλογή και την ανταλλαγή έγκαιρων και συγκρίσιμων δασικών δεδομένων που λαμβάνονται μέσω συνδυασμού τεχνολογίας γεωσκόπησης και μετρήσεων εδάφους. Παράλληλα, με βάση τις υφιστάμενες εθνικές προσπάθειες, το σύστημα θα προσφέρει δεδομένα και γνώσεις για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων πιο επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με τις φυσικές διαταραχές και τις δασικές καταστροφές σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, θα συμβάλει στη δημιουργία ολοκληρωμένης διακυβέρνησης των δασών, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ενθαρρύνοντάς τα να καταρτίσουν μακροπρόθεσμα δασικά σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές διαστάσεις πολιτικής και την πολυλειτουργικότητα των δασών. Η πρόταση δεν εισάγει νέες άμεσες διοικητικές απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες δασών και τους δασοκόμους.

Με βάση πιο αξιόπιστα και προσβάσιμα δεδομένα, οι διαχειριστές δασών και οι ιδιοκτήτες δασών θα είναι σε θέση να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα παρέχουν πρόσθετο εισόδημα, κλιμακώνοντας παράλληλα την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Ο νέος νόμος θα στηρίξει επίσης μια νέα αγορά για τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού ΜΜΕ και καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, η πρόταση θα στηρίξει την εφαρμογή άλλων βασικών νομοθετικών πράξεων, όπως ο κανονισμός LULUCF, οι οδηγίες για τους οικοτόπους και τα πτηνά, ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών, καθώς και η πιστοποίηση της απομάκρυνσης του άνθρακα, και ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης μόλις εγκριθεί από τους συννομοθέτες. 

Στο πλαίσιο της δασικής στρατηγικής της ΕΕ, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης πρόταση για επικαιροποιημένη δασική διακυβέρνηση της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ανανεωμένης, χωρίς αποκλεισμούς και διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, αρμόδιας για όλα τα δασικά και δασικά θέματα, η οποία θα αντικατοπτρίζει όλους τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους της δασικής στρατηγικής της ΕΕ.

Το 2022 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές και αποτελεί μια προειδοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή

 Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 22 Νοεμβρίου έκθεση σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οποία δείχνει ότι το 2022 κάηκαν σχεδόν 900.000 στρέμματα γης στην ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της Κορσικής. Λόγω των επιπτώσεων της αύξησης της θερμοκρασίας σε ορισμένα είδη, η αξία των δασικών εκτάσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 27% μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν με τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης και την παροχή ποιοτικών δεδομένων για τα δάση της ΕΕ. Η πρόταση για την παρακολούθηση των δασών αποτελεί βασικό παραδοτέο της Δασικής Στρατηγικής ΕΕ 2030 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Επόμενα Βήματα

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία