Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% στην Ισπανία, κατά 25% στην Ελλάδα, κατά 20% στην Ιταλία και κατά 16% στη Γαλλία. Παράλληλα, όλοι οι μεσογειακοί προορισμοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, καθώς οι παραθεριστές επιλέγουν εκδρομές στην παραλία με ήλιο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία κυλιόμενη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), «Monitoring Sentimentfor Intra-European Travel – Wave 19», η οποία αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αύξηση του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος μεταξύ των Ευρωπαίων για την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2024. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην έντονη επιθυμία για ταξίδια μεταξύ των Ισπανών, Ιταλών και Βρετανών ταξιδιωτών. Και στις τρεις αυτές χώρες, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες ανέφεραν πρόθεση να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το 36% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι τους επόμενους μήνες, αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενα άλλο 33% σχεδιάζει ένα κάνει και δεύτερο ταξίδι, ενώ μόνο το 24% σχεδιάζει να κάνει τρία ή περισσότερα ταξίδια.
Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει, η ζήτηση για προορισμούς στη Μεσόγειο κορυφώνεται, με τους περισσότερους Ευρωπαίους ταξιδιώτες (45%) να επιλέγουν πιο ζεστές τοποθεσίες για τις επόμενες διακοπές τους. Το ενδιαφέρον για τον Νότο της Ευρώπης είναι σταθερό σε σύγκριση με το 2023, αλλά μειώνεται κατά 10% από το 2022. Οχι όμως για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, οι δυτικοί (18%) και οι βόρειοι προορισμοί (13%) συνεχίζουν να έχουν έντονη ζήτηση. Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίες επιλογές, η καθεμία προτιμάται από το 8% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενες από τη Γαλλία με 7% και την Ελλάδα με 6%.
Αυτό αποδίδεται εν μέρει στη σταθερή προτίμηση των ταξιδιωτών για εκδρομές στον ήλιο και στην παραλία, με το 19% να επιλέγει αυτόν τον τύπο διακοπών για τους επόμενους έξι μήνες. Αλλοι ταξιδιώτες επέλεξαν διακοπές πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς (17%), εκδρομές στη φύση και σε εξωτερικούς χώρους (14%) και διακοπές στην πόλη (13%).
Η αντίληψη της ασφάλειας ενός προορισμού (16%) είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους ταξιδιώτες κατά τη διαδικασία επιλογής μέρους για τις διακοπές τους, ακολουθούμενη από τον ευχάριστο καιρό (13), τις ευκαιρίες (11%), τους φιλικούς ντόπιους και τις σταθερές θερμοκρασίες (και οι δύο 8%).
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες: το 45% ταξίδεψε ή θα ταξιδέψει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και το 39% επιλέγει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μόνο το 12% στοχεύει να ταξιδέψει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι οι καύσωνες και οι μεγάλοι αριθμοί τουριστών σε προορισμούς με πεπερασμένη φέρουσα ικανότητα, που επηρέασαν τμήματα της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2023, δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα φετινά σχέδια.
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μεταφοράς για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Οι πτήσεις ευνοούνται από πάνω από τους μισούς (54%) Ευρωπαίους, σημειώνοντας αύξηση 5% από πέρυσι. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την πλήρως αποκατασταθείσα αεροπορική συνδεσιμότητα και τη διαθεσιμότητα πτήσεων χαμηλού κόστους σε μια ποικιλία προορισμών σε όλη την Ευρώπη. Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (73%), την Ισπανία (68%) και την Ιταλία (62%) είναι πιο πιθανό να πετάξουν στους επόμενους προορισμούς διακοπών τους. Η οδήγηση προς τους προορισμούς διακοπών είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή, με το 28% των ερωτηθέντων να επιλέγει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο – μικρή μείωση από το 2023 (30%). Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους Γερμανούς (40%), στους Βέλγους (38%) και στους Αυστριακούς (35%). Οι μετακινήσεις με τρένο παραμένουν σταθερές στο 10%.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ταξιδιώτες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2024 περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος ταξιδιού (21%, μείωση 3% από πέρυσι), τα προσωπικά οικονομικά (16%) και τα γεωπολιτικά ζητήματα (11% ανησυχεί για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και 10% για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή). Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ενδεχόμενα προβλήματα στη μεταφορική συνδεσιμότητα αποτελούν επίσης σημαντικές ανησυχίες για το 10% των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες.