BACK TO
TOP
Κοινωνία

Aνομβρία και υπερκατανάλωση στερεύουν τους ταμιευτήρες νερού, χάνονται καλλιέργειες

Δεν σηκώνει αποσπασπατικές λύσεις το ζήτημα της διαχείρισης νερού λένε οι ειδικοί στην χώρα μας καθώς το πρωτογενές έλλειμα σε νερό εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας εντείνει φαινόμενα ερημοποίησης, με αποτέλεσμα να χάνονται καλλιέργειες.

sterevoun-tamieuthkes-nerou

35
0

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμους: μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Το θέμα έχει σηκώσει ψηλά και η βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία με επίκαιρη της ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιγράφει τις συνθήκες κρίσης, που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής ανομβρία, αναφερόμενη ειδικότερα στο νομό της, όπου δυναμικές καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, που καταλαμβάνουν το 25% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού, πλήττονται ανεπανόρθωτα. Ομοίως οι  αμυγδαλεώνες και οι καλλιέργειες οπωρώνων, η παραγωγή των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, έχει υποστεί μείωση άνω του 35% λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, σωρεύοντας τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη ακαρπία. Η πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλέστηκε και τις αναλύσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από το 80% της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Νομοί Σερρών, Κιλκίς και Πιερίας- βρίσκεται σε καθεστώς ξηρασίας, με το 30% να υποφέρει από σοβαρή και ακραία ξηρασία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο OPEN έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους.

Στο ερώτημα για το πως η Ελλάδα έφτασε να υποφέρει από λειψυδρία υπογράμμισε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται από τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

Αναφορικά με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία».

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι «εκεί έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, προσθέτει ο καθηγητής υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία