BACK TO
TOP
Κοινωνία

Σε πύρινο κλοιό η Βορειοανατολική Αττική

Συνεχίζει να μαίνεται στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και με την βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο άνω των 20 χιλιομέτρων.σ

Φωτια_

14
0

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη. Υπενθυμίζεται ότι στους κατοίκους των ίδιων περιοχών είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.
Νωρίτερα, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Στο μεταξύ, εκκενώθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή και η Ιερά Μονή Πεντέλης.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Πρόεδρος Κοινότητας Γραμματικού: Εάν συνεχίσει έτσι, η φωτιά σε μισή ώρα θα είναι στον οικισμό

"Η φωτιά βρίσκεται στο πρώτο σπίτι, οι φλόγες απέχουν περίπου 5 – 10 μέτρα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν εναέριες δυνάμεις, και ένα πυροσβεστικό όχημα. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και ήδη κάνουν ό, τι μπορούν τα παιδιά της Πυροσβεστικής", είπε στο ΕΡΤΝews ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, Σπύρος Ζαγάρης. "Η φωτιά βρίσκεται στη ρεματιά κι αν συνεχίσει έτσι σε μισή ώρα θα έχει μπει μέσα στον οικισμό ολοκληρωτικά", πρόσθεσε.

Είναι ενήμεροι οι κάτοικοι, έχει γίνει εκκένωση από τις πρώτες ώρες χθες και δεν ακολούθησε νέο μήνυμα 112, είπε επίσης ο κ. Ζαγάρης.

"Τα μέτωπα εδώ είναι πολύ μεγάλα και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν να κάνουν οτιδήποτε. Η περιοχή έχει ζήσει πυρκαγιές το 2007, το 2009, το 2013 και πιο πρόσφατα προκλήθηκε φωτιά από κεραυνούς", είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρ'όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και από την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Γιώργος Ηλίας, μιλώντας στην εκπομπή "Συνδέσεις” τόνισε ότι η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια και έχει καταστραφεί όλο το χωριό. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ.  "Ήρθαν τα αεροπλάνα. Αυτό είναι κομβικό σημείο. Να μην ανέβει η φωτιά στο βουνό, γιατί μετά μπορεί να πάει στο Γραμματικό από άλλη πλευρά, να κατέβει παραλία Βαρνάβα. Πρέπει να επικεντρωθούν εδώ, να τελειώσει αυτό το κομμάτι” τόνισε.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Βαρνάβα Σπύρος Ηλίας τόνισε από πλευράς του ότι καίγονται ακόμα σπίτια στην περιοχή του.  "Όλα τα πυροσβεστικά εξαφανίστηκαν από τον οικισμό και καίγονται σπίτια μέσα στον Βαρνάβα. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να βρω κάποιον υπεύθυνο να μας στείλει ένα πυροσβεστικό μέσο στο χωριό να σώσει ότι μπορεί να σωθεί” σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιες Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικής, Νίκος Λαυράνος, μιλώντας στην ΕΡΤ  σημείωσε ότι η πυρκαγιά του Βαρνάβα είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης. Πρόσθεσε ότι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων που μετά την εντολή εκκένωσης βρέθηκαν παγιδευμένοι στις φλόγες.

"Κάνουμε αντιπυρική ζώνη, αλλά χρειαζόμαστε εναέρια μέσα” είπε στο ΕΡΤΝews η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου ενώ επανέλαβε ότι εκκενώθηκε το ΠΙΚΠΑ και το Νταού Πεντέλης. "Καίγεται δασώδης περιοχή, δύσβατη πίσω από το 414  Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων", είπε η δήμαρχος διευκρινίζοντας ότι η φωτιά κατεβαίνει από την σπηλιά του Νταβέλη.

Η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για την εκκένωση του Παίδων Πεντέλης, του Κέντρου Υγείας Ραφήνας και του πρώην ΠΙΚΠΑ

Στις 05:05 ξεκίνησε η εκκένωση του Παιδων Πεντέλης και ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες κινήσεις στις 05:58. 19 παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού, ανέφερε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας:

Επίσης, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία. Στο σημείο έσπευσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου καθώς και η Διοικήτρια και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ. Η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές. Το ΚΥ Ραφήνας εκκενώθηκε στις 05:30, από όπου 4 ατομα προσωπικό μετακινήθηκαν με ίδια μέσα.

αράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα - Σταμάτα - Δροσιά - Διόνυσο και Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα - Σταμάτας - Δροσιάς - Διονύσου - Πεντέλης.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

1) λεωφόρος Μικροχωρίου

2) Γραμματικού - Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα

4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα

5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα

6) έξοδος χωριού Γραμματικού

7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή

8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως

9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

13) λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας και Μακαρίου

14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου

15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως

16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού

17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών

18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη

19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου

20) κόμβος Αγ. Στεφάνου

21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας

22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων

23) Γραμματικό προς Καλέτσι

24) "my market" Γραμματικού προς Ανω Σούλι

25) Σκούφου και Διονύσου

26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους

27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως

28) Πεντέλης και Αναπαύσεως

29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης

30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Νέα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται από τις 6:30 το πρωί στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται από τη φωτιά.

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία "ΣΩΤΗΡΙΑ" και "Γεώργιος Γεννηματάς". Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται και άλλα, Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ νέα εστία φωτιάς, ξέσπασε λίγο πριν από τη 1:00 στον Διόνυσο. Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια.

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου, καθώς άλλαξε η φορά των ανέμων.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια. Άλλοι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα ξημερώματα το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής "Όλυμπος", στο Καπανδρίτι. Δήλωσε ότι "είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Είμαστε στο πεδίο, το δουλεύουμε, η δουλειά που γίνεται τη νύχτα, θα φανεί το πρωί".

Χθες η αστυνομία, προχώρησε σε 180 απομακρύνσεις εκ των οποίων οι 80 αφορούν σε απεγκλωβισμούς.

Αγωνιώδεις προσπάθειες γίνονται για να σωθούν και τα ζώα. Στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής. Ανοιχτό είναι και το κλειστό του Γαλατσίου. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα εδώ.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Αναβολή της άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, λόγω της πυρκαγιάς    

Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία