BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η Τουρκία δεν επιτρέπει την λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Η Τουρκία δεν επιτρέπει την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου, ανήμερα δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά μόνον μια βδομάδα μετά στις 23 Αυγούστου, όταν και εορτάζονται τα Εννιάμερα της Παναγίας.

sumela

10
0

Το ιστορικό μνημείο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και μια φορά τον χρόνο συνηθίζεται να παραχωρείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ελέω της συγκεκριμένης απόφασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρευρεθεί για την μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού στην γενέτειρα του Ίμβρο, ενώ στην θεία λειτουργία θα παρευρίσκεται ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και πέρυσι, όταν τελικά μόλις τρεις μέρες πριν τις 15 Αυγούστου με απόφαση Ερντογάν παραχωρήθηκε τελικά η άδεια για την τέλεση της λειτουργίας, παρά την αρχική ανένδοτα αρνητική στάση της Τουρκίας.

Η λειτουργία του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί σύμβολο των αγώνων και του πολιτισμού της χριστιανικής ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην Τουρκία. Χτίστηκε ήδη από το 386 μ.Χ., και λειτουργούσε ως μοναστήρι μέχρι και την μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία