BACK TO
TOP
Κοινωνία

Συναγερμός για την «κόκκινη μέλισσα – νάνο», εντοπίστηκε η πρώτη αποικία στην Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι, ελέω της εμφάνισης του ασιατικού, επεκτατικού είδους μέλισσας, Apis Florea στην Μάλτα, με τους ειδικούς να φοβούνται για τις καταστροφικές ανισορροπίες που ενδέχεται να προκύψουν στο τοπικό οικοσύστημα.

κοκκινη_μελισσα

63
0

Το συγκεκριμένο είδος μέλισσας φημίζεται για τον επεκτατικό του χαρακτήρα, αφού πέρα από την Ασία, αποικίες της συναντώνται στην Μέση Ανατολή, την βορειοανατολική Αφρική και πλέον και στην Ευρώπη. Με δηλώσεις του στην Guardian, ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Dave Goulson, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις γηγενείς Ευρωπαϊκές μέλισσες, ελέω του ανταγωνισμού που θα προκύψει μεταξύ των ειδών για την εύρεση τροφής και των ασθενειών που πιθανότατα θα μεταφέρουν οι Apis Florea, στις οποίες οι εγχώριες μέλισσες δεν διαθέτουν ακόμα ανοσία.

Μετά την εύρεση της κυψέλης των ασιατικών μελισσών, διεξήχθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι για την επαλήθευση του είδους τους, και οι επιστήμονες αμέσως προχώρησαν στην απομάκρυνση και την εξόντωση τους, δίχως, όμως, να είναι σίγουροι πως κατάφεραν την πλήρη εξολόθρευση τους, αφού όπως αναφέρουν στην έρευνα τους που δημοσιεύθηκε το επιστημονικό εγχειρίδιο Journal of Apicultural Research, υπάρχει φόβος ότι μπορεί κάποιες να είχαν αποχωρήσει από την κυψέλη.

H καθηγήτρια μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, Juliana Rangel, τόνισε πως μάλλον οι Apis Florea ταξίδεψαν στην Ευρώπη μέσω ενός μεταφορικού πλοίου, αφού βρέθηκαν κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μάλτας, Birzebbuga, και υπογράμμισε πως η εμφάνιση τους στην γηραιά ήπειρο δείχνει την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην διασπορά διαφόρων ειδών σε νέες περιοχές.

Στις δηλώσεις της, μάλιστα, η Rangel ανέφερε πως τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά πιθανό οι Apis Florea να εμφανιστούν και σε άλλα νησιά της Μεσογείου, ελέω της μεγάλης συσσώρευσης νησιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, θέτοντας σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία