BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η κρίσιμη σημασία της εποπτείας της αγοράς για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας

Η σημασία μίας ισχυρής και ανεξάρτητης εποπτείας της αγοράς δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και ως εκ τούτου της κοινωνίας. Το πρόσφατο γεγονός με το δυστύχημα στο Λούνα Παρκ στην Χαλκιδική ανέδειξαν τα κενά στην ασφάλεια των καταναλωτών και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

UAS-pilots-training-requirements

18
0

Όπως ακριβώς οι ιατρικοί και νομικοί σύλλογοι, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τα οποία χορηγούν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και δεν ευθύνονται άμεσα για τις πράξεις των μελών τους αλλά ελέγχουν τις συνέπειές τους μέσω των πειθαρχικών τους συμβουλίων, έτσι και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) αξιολογεί την τεχνική επάρκεια των φορέων Επιθεώρησης/Πιστοποίησης και εκδίδει πιστοποιητικά διαπίστευσης. Φυσικά, εμπλέκεται μεταγενέστερα σε γεγονότα, όπως αυτά που απασχολούν την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες. Ως ένα σταθερό αίτημα των φορέων μας και της ευρύτερης κοινότητας της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει πλήρως την Εποπτεία της Αγοράς σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ 765/2008. Αυτή είναι μια κρίσιμη κίνηση που θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η εποπτεία της αγοράς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για σημαντικές επιχειρηματικές λειτουργίες. Προστατεύοντας τους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική προστασία και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων, διαμορφώνεται η βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς συμβάλλει στον έλεγχο οικονομικών προκλήσεων, όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), το οποίο έχει οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως ο Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης της Ελλάδας βάσει του Κανονισμού της ΕΕ 765/2008, δεσμεύεται να διασφαλίζει την τεχνική επάρκεια, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των φορέων πιστοποίησης, ελέγχου και δοκιμών. Ωστόσο, η εποπτεία της αγοράς, ως συμπληρωματική λειτουργία, παραμένει καθοριστική για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς.

Tο Ε.ΣΥ.Δ. παρόλο την έλλειψη πόρων προσπαθεί να είναι συνεπές στην αποστολή του να εκδίδει πιστοποιητικά διαπίστευσης και να αξιολογεί την τεχνική επάρκεια. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το Ε.ΣΥ.Δ. λειτουργεί υπό καθεστώς περιορισμένων πόρων, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική εφαρμογή του σημαντικού έργου του. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η έλλειψη πόρων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην πλήρη κάλυψη των αναγκών που απαιτεί η εποπτεία και η διασφάλιση ποιότητας των φορέων πιστοποίησης. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, απαιτούνται περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής επάρκεια του συστήματος.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,  ως επισπεύδουσα Αρχή για την λειτουργία του απαραίτητου μηχανισμού εποπτείας της αγοράς θα πρέπει, πρώτον και με άμεση προτεραιότητα να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, τις διαδικασίες και τα μέσα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥΔ, δεύτερον να προχωρήσει στην τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μέσω του οποίου, αναγνωρίζονται φορείς ελέγχου, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων στον υποχρεωτικό τομέα με την υιοθέτηση αυστηρότερων ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων και τρίτον να προχωρήσει στην νομοθέτηση σύγχρονου πλαισίου Ελέγχου της Αγοράς, σύμφωνα με τις υποχρεωτικές επιταγές της ΕΕ, κατά τα πρότυπα των άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ.

Τα ανωτέρω δεν θα προστατεύσουν μόνο τους καταναλωτές, αλλά θα προωθήσουν και τον υγιή ανταγωνισμό, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με κανονισμούς που ωφελούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την κοινωνία στο σύνολό της.

Οι φορείς μας παραμένουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για να συνδράμουν στη διαδικασία αυτή και είναι έτοιμοι να παρέχουν υποστήριξη για την άμεση και αποτελεσματική οργάνωση των μέτρων εποπτείας της αγοράς.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ασφαλέστερη και πιο ανταγωνιστική αγορά προς όφελος όλων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία