BACK TO
TOP
Κοινωνία

Γεμάτη προκλήσεις η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας

Η Διεθνής Ημέρας Αγρότισσα καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

n4817_4888l

211
0

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο, τη συμβολή και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την εξάλειψη της φτώχιας στις αγροτικές περιοχές. Η ιδέα να τιμηθούν οι γυναίκες της υπαίθρου με μια ειδική ημέρα προτάθηκε από διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, το 1995 στο Πεκίνο.

«Νιώθω τιμή, που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για την Ελληνίδα Αγρότισσα, τη γυναίκα που καθημερινά αγωνίζεται στη γη μας για να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς της καθώς και την ευημερία της κοινωνίας. Ως αγρότισσα έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, δυσκολίες αλλά γνωρίζω καλά τη δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουμε το δύσκολο και πολύτιμο αγώνα μας! Σήμερα, δεν γιορτάζουμε τη συνεισφορά μας-μόνο στην αγροτική παραγωγή-αλλά και την προσπάθεια κατάκτησης για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Αγωνιζόμαστε για δίκαιες αμοιβές, πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και ουσιαστική στήριξη από το κράτος, ο ρόλος μας δεν είναι μόνο να παράγουμε αλλά να συνεχίζουμε να προστατεύουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τις επόμενες γενιές. Ενωμένες, Δυνατές, Ακούραστες μπορούμε να φέρουμε την αλλα…Γή που μας αξίζει! Εμείς, Της Μάνας Γης Καρυάτιδες!», αναφέρει στο μήνυμα της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού.

Το 2026 θα είναι το Διεθνές Έτος Αγρότισσας

Τον σημαντικό ρόλο τους αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και όρισαν το έτος 2026 ως «Διεθνές Έτος Αγρότισσας» για να αναδείξουν τον ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στη γεωργία, που στηρίζει τις διεθνείς κοινότητες αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση όχι μόνο για το ρόλο των γυναικών στη γεωργία αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν: «Χρειάζονται ισχυρά δίκτυα και ηγεσία για τη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού και δίκαιου γεωργικού τοπίου, δίνοντας τη δυνατότητα στις αγρότισσες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία