BACK TO
TOP
Κοινωνία

Δραματικός ο απολογισμός στην Βαλένθια από την κακοκαιρία DANA

Δραματικές είναι οι περιγραφές των κατοίκων των περιοχών της Βαλένθια που σαρώθηκαν από την κακοκαιρία DANA με τον τραγικό απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 95 νεκρούς την ώρα που σωστικά συνεργεία και περισσότεροι από 1.100 στρατιώτες διεξάγουν αγωνιώδεις έρευνες μέσα στη λάσπη για τον εντοπισμό αγνοούμενων.

0456e2561baa1b46a0ddf40da198be82_INT29440631-13333

66
0

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τα αυτοκίνητα που παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Μόνο χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήηκαν 200 επιχειρήσεις διάσωσης στο έδαφος και 70 μέσω αέρος.

Σε μια προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Βαλένθια ανακοίνωσε ένα πακέτο 250 εκατ. ευρώ «χωρίς γραφειοκρατία» για τους πληγέντες διευκρινίζοντας ότι κάθε ένας θα πάρει από τουλάχιστον 6.000 ευρώ για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του.

Παγιδευτήκαμε σαν τα ποντίκια

Περιγράφοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια των χειρότερων πλημμυρών από το 1996 όταν 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταρρακτώδεις βροχές στα Πυρηναία όρη, ο δήμαρχος της περιοχής Utiel, που θεωρείται ως το «σημείο μηδέν» της τραγωδίας, Ρικάρντο Γκαμπαλντόν, είπε «παγιδευτήκαμε σαν τα ποντίκια. Αυτοκίνητα και κάδοι με σκουπίδια έτρεχαν στους δρόμους. Το νερό ανέβηκε γρήγορα στα 3 μέτρα».

Αρχικά οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις βροχές καθώς είχε προηγηθεί ένα διάστημα μεγάλης ξηρασίας όμως η εξέλιξη της κακοκαιρίας προκάλεσε τρόμο.

«Οι άνθρωποι ήταν πολύ χαρούμενοι στην αρχή, επειδή προσεύχονταν για βροχή, καθώς τα εδάφη τους χρειάζονταν νερό. Αλλά μέχρι τις 12 το μεσημέρι η καταιγίδα είχε χτυπήσει πραγματικά και ήμασταν όλοι αρκετά τρομοκρατημένοι» είπε ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην Utiel.

Λέκκας: Πολύ δύσκολο να δοθεί προειδοποίηση για τέτοια φαινόμενα

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι συνέβη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για μία ακραία περίπτωση καταστροφής η οποία συνδύασε πολλά φαινόμενα,

«Πρώτον, το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης. Πάνω από 400 χιλιοστά καταγράφτηκαν σε ορισμένες περιοχές μέσα σε ένα οχτάωρο. Που σημαίνει ότι η ραγδαιότητα της βροχής ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Στη συνέχεια, αυτό το νερό έπεσε πάνω σε ένα ιδιόμορφο ανάγλυφο. Ένα ανάγλυφο το οποίο διευκόλυνε την ταχεία ροή των νερών. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα ποτάμια. Έχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα ξαφνική. Δηλαδή είναι τα λεγόμενα flash floods στα οποία μεγάλες ποσότητες νερού ρέουν με μεγάλη ταχύτητα, κυρίως προσβάλλουν οικιστικά κέντρα. Άρα έχουμε πολύ μεγάλη βροχόπτωση, έντονη βροχόπτωση, μεγάλες ταχύτητες νερού, μεγάλες ποσότητες νερού και κυρίως αυτή η μεγάλη ταχύτητα του νερού παρέσυρε αντικείμενα και αυτοκίνητα τα οποία απέφραξαν διόδους του νερού με αποτέλεσμα το νερό αυτό να ξεχυθεί εκτός από τις παραποτάμιες και σε άλλες περιοχές. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό φαινομένων που συνέβαλαν σε αυτό που βλέπουμε, που δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τι ακριβώς διαστάσεις έχει και τι επιπτώσεις έχει» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

Όσον αφορα΄τις καταγγελίες ότι η προειδοποίηση για αυτό που θα συνέβαινε ήρθε πολύ αργά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι αυτά τα ξαφνικά φαινόμενα. Δηλαδή η επιστημονική πληροφόρηση που πολλές φορές δεν είναι σωστή, είναι λάθος, καθυστερεί, γιατί καταλαβαίνετε ότι έχει πολλές αβεβαιότητες η επιστημονική προειδοποίηση. Είναι φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο αυτό θέμα και εδώ στον ελληνικό χώρο. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε 5 άτομα που έχουμε μεγάλη εμπειρία πάνω στα θέματα αυτά, αιφνιδιαζόμαστε πολλές φορές από τα φαινόμενα της φύσης. Δηλαδή ενώ υπολογίζουμε άλλα έρχονται άλλα. Να σκεφτείτε υπάρχουν τρία μοντέλα πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων – το γερμανικό, το γαλλικό, το αμερικάνικο – μεταξύ των οποίων τεράστιες αποκλίσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει προειδοποίηση και να δει την εξέλιξη των φαινομένων σε πολύ σύνθετα φαινόμενα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα από το να κατανοήσουμε ακριβώς τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται και στην ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια της Γης».

Οργή για το καθυστερημένο 112

Η οργή στρέφεται εναντίον της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια. Κι αυτό γιατί η τοπική κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα αλλά και την απόλυτη ευθύνη να συντονίσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που πλήττονται. Αντί να το κάνει αυτό, ωστόσο, έστειλε ένα μήνυμα μέσω του συστήματος 112 της Ισπανίας στις 8:12 το βράδυ, 8 ώρες αφού είχαν ξεκινήσει οι πλημμύρες και 10 ώρες μετά την προειδοποίηση για «ακραίο κίνδυνο» της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας, ΑΕΜΕΤ.

«Το μέγεθος της τραγωδίας εγείρει αμφιβολίες για το αν ο πληθυσμός προειδοποιήθηκε πολύ αργά: Η Πολιτική Προστασία έστειλε ειδοποιήσεις όταν υπήρχαν ήδη πλημμυρισμένες πόλεις», έγραφε ένας τίτλος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo. Όπως συνεχίζει η εφημερίδα, «εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη σε βιομηχανικές περιοχές και σε δρόμους, επειδή οι δρόμοι ήταν ήδη αποκομμένοι και η πρόσβαση είχε διακοπεί».

πηγή: protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία