BACK TO
TOP
Κοινωνία

Καταχώρηση ως ΕΠΙΠ διεκδικούν οι «Μελιτζάνες αλα Ελληνικά»

«Μελιτζάνες αλα Ελληνικά» ονομάζεται το πρώτο ελληνικό πιάτο που διεκδικεί να καταχωρηθεί ως Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), στα πρότυπα της πίτσας Ναπολιτάνα που έχουν, μεταξύ άλλων, οι Ιταλοί.

image002_10

Λεωνίδας Λιάμης

10
0

Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, από την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και μένει πλέον να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, και αφού εξασφαλίσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση, να σταλεί για την τελική έγκριση στις Βρυξέλες.

Η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Macedonian Gourmet», που υλοποιήθηκε την τελευταία τριετία σε συνεργασία του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που είχε και το συντονιστικό ρόλο, με το τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του ΑΠΘ και την εταιρεία Catering Αφοί Κομπατσιάρη.

«Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από τρία εμβληματικά προϊόντα, τη μελιτζάνα, την τομάτα και τη φέτα που παράγονται και στην Κεντρική Μακεδονία και ερχόμαστε να το κατοχυρώσουμε ως το πρώτο ελληνικό ΕΠΙΠ πιάτο», ανέφερε κατά την παρουσίαση του ερευνητικού έργου, ο Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στο παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο οποίος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει πως πρόκειται για διαδικασία που θα είναι χρονοβόρα και ίσως απαιτήσει ακόμη και δύο χρόνια, πριν -και αν- τελεσφορήσει.



Η επιλογή του συγκεκριμένου παραδοσιακού πιάτου, όπως εξηγήθηκε, έγινε και για να «αγκαλιάσει» τους χορτοφάγους, ενώ συνάδει πλήρως και με την τοπική γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έχει αποτυπωθεί σε δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας.

Όπως ανέφερε στο Agronews η Λουκία Αικατερινιάδου, συντονίστρια εξωστρέφειας του προγράμματος, εάν το πιάτο καταφέρει να πάρει την πιστοποίηση ΕΠΙΠ, στα οφέλη που θα προκύψουν αναμένεται να είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη γαστρονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρα εν γένει.

«Είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της περιφέρειας με τοπικά προϊόντα κι όποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του έτοιμου φαγητού θα μπορέσουν να το βάλουν στο μενού τους. Ήδη η Αφοί Κομπατσιάρη το έχει υιοθετήσει» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σαμούρης.

Οφέλη, ωστόσο, προσδοκώνται και για τους παραγωγούς, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα και αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο, το φάκελο ανέλαβε να καταθέσει και να υποστηρίξει η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώδιμη μεμβράνη

Ταυτόχρονα με τη μελέτη των τοπικών συνταγών (σ. σ. αξιολογήθηκαν 155 συνταγές και προκρίθηκαν επτά) στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου αναπτύχθηκε και μια εδώδιμη μεμβράνη, η οποία προστατεύει το προϊόν που σκεπάζει, αλλά παράλληλα του προσδίδει και γεύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν η εδώδιμη αυτή μεμβράνη έχει παραχθεί με χρήση και αιθέριων ελαίων από θυμάρι και ρίγανη, δύο αρωματικά φυτά που έχουν συν τοις άλλοις και αντιμικροβιακή δράση, οπότε λειτουργούν αφενός ως συντηρητικό για το φαγητό και αφετέρου προσθέτουν γεύση και άρωμα στο περιεχόμενο του πιάτου.

Προς το παρόν, πάντως, όπως διευκρίνισε ο Δημήτρης Βλάχος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, η μεμβράνη είναι σε πειραματικό στάδιο και θα χρειαστεί να δοκιμαστεί σε πιλοτικό στάδιο, για να γίνουν τυχόν βελτιώσεις, πριν πάρει το δρόμο για την παραγωγή της σε βιομηχανική κλίμακα. Κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, και χρόνο και χρήμα.

Το έργο Macedonian Gourmet ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27, στα επενδυτικά σχέδια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αφορά στο έτοιμο φαγητό και είχε στόχο την ανάδειξη παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, που θα έμπαιναν ως έτοιμο προϊόν συντηρημένο, βασισμένο σε συνταγές της Κεντρικής Μακεδονίας και την κουζίνα της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία