BACK TO
TOP
Κοινωνία

Έμφαση στα ΠΟΠ, στο έξτρα παρθένο και σε εμφιαλωμένους οίνους και αποστάγματα για το ειδικό σήμα «Ελληνική Κουζίνα»

Καθορίστηκαν με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη οι προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

KAR_0361

14
0

Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ., που  πήρε ΦΕΚ (159) πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την απόφαση στα υποχρεωτικά κριτήρια της λίστας ελέγχου για την λήψη του ειδικού σήματος ΕΣΠΕΚ περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Προσφορά τουλάχιστον επτά εδεσμάτων ελληνικής ή τοπικής κουζίνας που ακολουθούν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με τον γεωγραφικό χάρτη της επιχείρησης/ περιφέρεια ή βασίζονται σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση τα παρεχόμενα εδέσματα «Ελληνικής Κουζίνας» θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π.
  • Προσφορά «ελληνικής σαλάτας» κατά τους θερινούς μήνες.
  • Προσφορά τουλάχιστον τεσσάρων ελληνικών τυριών, με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές παραγωγές. Σε περίπτωση που προσφέρεται φέτα, αυτή είναι μόνο ελληνικής παραγωγής και αποκλειστικά Π.Ο.Π. ενώ αποκλείεται η προσφορά τύπων τυριού υποκατάστατων της φέτας (π.χ. λευκό τυρί).
  • Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιολάδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά (εφόσον η συνταγή και η παράδοση προβλέπει χρήση ελαιόλαδου) και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης(ενημέρωση καταναλωτών).
  • Οι υποψήφιες για τη λήψη του Σήματος επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο. Η λίστα οίνου και αποσταγμάτων περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων.

 

 

Άρθρο 1

Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

  1. Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.) θεσπίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 4582/2018.
  2. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.
  3. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης. Η απόκτηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι προαιρετική.
  4. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται για μια τριετία στο όνομα της επιχείρησης και αφορά στη συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η επιχείρηση, εφόσον επιθυμεί την ανανέωση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., πρέπει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη λήξη της τριετίας να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Τουρισμού, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στα στο άρθρο 5 της παρούσας.

Άρθρο 2

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης του Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν: α) στην περίπτωση του διοικητικού ελέγχου, τα υποχρεωτικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 1 του άρθρου 7 της παρούσας και β) στην περίπτωση του δειγματοληπτικού επιτόπιου ελέγχου, τα υποχρεωτικά κριτήρια που περιγράφονται στον Πίνακα 2 και λάβουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών από τα «βαθμολογούμενα κριτήρια» που περιλαμβάνονται στον πίνακα 3 του άρθρου 8 της παρούσας. Οι πίνακες 1, 2 και 3 αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Διαδικασία Χορήγησης του Ειδικού Σήματος

Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

  1. Αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου & Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.
  2. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών του άρθρου 5 καθώς και της συμπλήρωσης της λίστας ελέγχου (Πίνακας 1) του άρθρου 7, όπου περιγράφονται τα υποχρεωτικά κριτήρια για την απόκτηση του Σήματος.
  3. Ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 20% των ετήσιων σημάτων ποιότητας που χορηγήθηκαν. Ο έλεγχος εκ μέρους των ειδικών συλλογικών οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της παρούσας για τη χορήγηση του Σήματος, όπως περιγράφονται στους πίνακες 2 και 3 του άρθρου 8 της παρούσας. Τα ΕιδικάΣυλλογικά Όργανα αποτελούνται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (ΠΟΕΣΕ), ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. Το κόστος των προς δοκιμή φαγητών και κρασιών βαρύνει την επιχείρηση. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού που συμμετέχουν στα ειδικά συλλογικά όργανα, έχουν υποχρεωτικά παρακολουθήσει πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στην “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων” του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλου πιστοποιημένου Κέντρου Δια Βίου Μάθησης. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ επιλέγονται από σχετική κατάσταση που υποβάλλει κάθε χρόνο η ΠΟΕΣΕ.
  4. Η επιλογή της μεθόδου της δειγματοληψίας καθώς και του τελικού ποσοστού των ελέγχων πραγματοποιείται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας και αποτελεί συνάρτηση του συνολικού αριθμού των χορηγήσεων Ε.Σ.Π.Ε.Κ. και της γεωγραφικής διασποράς των επιχειρήσεων που έλαβαν σχετικό σήμα. Η σχετική εισήγηση και ο προγραμματισμός των ελέγχων πραγματοποιείται μέσα στο α’ τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους και εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο. Ο επιτόπιος έλεγχος του συλλογικού οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάκληση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 8 (Πίνακας 2 και 3) της παρούσας δεν τηρείται και εάν δεν ισχύουν πλέον τα κριτήρια του άρθρου 7 (Πίνακας 1) της παρούσας, που οδήγησαν στην αρχική χορήγηση του Σήματος.
  5. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. από την αρμόδια Υπηρεσία κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο, εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. κατά τις διατάξεις της παρούσας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.
  6. Σε περίπτωση χορήγησης Σήματος από την αρμόδια Υπηρεσία και διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο από το συλλογικό όργανο ελέγχου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε συνέχεια υποβολής σχετικής Έκθεσης Ελέγχου, το Σήμα ανακαλείται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία και η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μετά την πάροδο της πενταετίας. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση ουδεμία αξίωση έχει κατά του Υπουργείου Τουρισμού.
  7. Η αρμόδια Υπηρεσία εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών/ παραστατικών εκδίδει σχετική Απόφαση και χορηγεί το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία.

Άρθρο 4

Ανάκληση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 3, το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα ανακαλείται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης.

β. Μετακόμιση (στην περίπτωση αυτή το Σήμα χορηγείται με σύντομη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές με την εγκατάσταση προϋποθέσεις και εφόσον στη νέα επιχείρηση δεν έχουν μεταβληθεί οι σχετικές με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις της παρούσας συνθήκες).

γ. Αλλαγή του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).

Άρθρο 5

Δικαιολογητικά χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού ή στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες τη διαβιβάζουν στην Κεντρική Υπηρεσία. Η αίτηση συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 7 της παρούσας απόφασης.

β. Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης.

γ. Αντίγραφο καταλόγου εδεσμάτων (στα ελληνικά και αγγλικά) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π.. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της παρούσας και μετά από ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

δ. Αντίγραφο καταλόγου εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων κατά προτίμηση από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εστιατόριο (στα ελληνικά και αγγλικά).

ε. Αντίγραφο καταλόγου τουλάχιστον τριών γευμάτων (set menu) που ακολουθούν ή βασίζονται σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και σε προϊόντα Π.Ο.Π. (στα ελληνικά και αγγλικά).

στ. Πρόσφατα πιστοποιητικά απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας καθώς και τυχόν ύπαρξη πιστοποιητικού HACCP.

ζ. Πιστοποιητικό του υπεύθυνου του εστιατορίου για την παρακολούθηση σεμιναρίου στην «Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» του οδηγού ΕΦΕΤ από πιστοποιημένο από τον ΕΦΕΤ φορέα ή εκπαιδευτή.

η. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001). Το παράβολο διατίθεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-παράβολο.

Άρθρο 6

Ηλεκτρονικό Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

  1. Στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, όπου καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν και καταχωρούνται τα εξής δεδομένα: επωνυμία της επιχείρησης, όνομα νόμιμου εκπροσώπου, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστοσελίδα.
  2. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να αναρτά στην ιστοσελίδα του (website), σε ψηφιακές πύλες (portals),σε εφαρμογές (applications) και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) που διαχειρίζεται το ίδιο ή εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα ή εταιρείες κατάλογο με την επωνυμία των επιχειρήσεων που κατέχουν Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνική Κουζίνα, την ακριβή τους διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα) για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Άρθρο 7

Λίστα Ελέγχου για διοικητικό έλεγχο

Η λίστα ελέγχου περιλαμβάνει τα υποχρεωτικά κριτήρια, δηλαδή τις ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά δεκατρία (13). Η αξιολόγησή τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο, ενώ το ΟΧΙ σημαί- νει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται. Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου έστω και σε ένα από τα προαναφερόμενα υποχρεωτικά κριτήρια αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης.

Γενική παρατήρηση: Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και του άρθρου 7 της παρούσας και μετά από ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Άρθρο 8

Λίστα Ελέγχου για Επιτόπιο έλεγχο από Ειδικά Συλλογικά όργανα Ελέγχου

Για τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιείται από Ειδικά Συλλογικά Όργανα Ελέγχου συμπληρώνεται η παρακάτω λίστα ελέγχου:

Τα υποχρεωτικά κριτήρια, είναι οι ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά 20 και δεν βαθμολογούνται. Η αξιολόγηση τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο, ενώ το ΟΧΙ σημαίνει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται. Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου,έστω και με ένα από τα προαναφερόμενα υποχρεωτικά κριτήρια, αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης.

Άρθρο 9

Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού είναι το ακόλουθο:


 

Άρθρο 10

Μεταβατικές διατάξεις

  1. Τα Ειδικά Σήματα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, που είναι σε ισχύ και έχουν χορηγηθεί με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 7827/19-4-2019 (Β΄ 1463) υπουργικής απόφασης, διατηρούνται σε ισχύ έως τη λήξη τους. Σε αυτή την περίπτωση τυχόν έκτακτος έλεγχος γίνεται με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 7827/19-4-2019 (Β΄ 1463) υπουργικής απόφασης.
  2. Η ανανέωση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί το Σήμα με την υπ’ αρ. 7827/19-4-2019 (Β΄ 1463) υπουργική απόφαση θα γίνει με τις διατάξεις της παρούσας.
  3. Στις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πριν από την ημερομηνία ισχύος της παρούσας, αυτό χορηγείται με τις διαδικασίες της υπ’ αρ. 7827/19-4-2019 (Β΄ 1463) υπουργικής απόφασης.

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

  1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπ’ αρ. 7827/19-4-2019 (Β΄ 1463) υπουργική απόφαση, με την επιφύλαξη των παρ. 1 και 3 του άρθρου 10.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία