
Όπως τόνισε, η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη, ενώ ολοένα και λιγότεροι γίνονται οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, ο οποίος μας μυεί στην “τέχνη” του αρμέγματος, μία κάθε άλλο παρά εύκολη διαδικασία, μέσα σε συνθήκες κρύου και υγρασίας, όπως επισημαίνει, σήμερα δραστηριοποιούνται στην περιοχή μόλις επτά με οχτώ οικογένειες με αιγοπρόβατα, τη στιγμή που παλιότερα το 70% των κατοίκων είχαν ζώα. Ωστόσο, ειδικά από το ΄80 και μετά άρχισαν να φεύγουν πολλά άτομα από το επάγγελμα είτε γιατί η δουλειά είναι δύσκολη και προτίμησαν να αλλάξουν απασχόληση είτε γιατί βγήκαν στη σύνταξη και δεν υπήρχε κάποιος άλλος να αναλάβει το κοπάδι, εξήγησε ο κ. Βογιατζής.
Στην Ελλάδα για κάθε 20 κτηνοτρόφους που αποχωρούν, μόνο ένας νέος μπαίνει στο επάγγελμα, ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αφού για κάθε 10 άτομα που αποχωρούν από τον κλάδο εισέρχεται ένα νέο. Όπως είπε, το επάγγελμα του κτηνοτρόφου “σβήνει” γιατί πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά με καθημερινή εργασία( όργωμα, τάισμα ζώων), ενώ παράλληλα τα κοστολόγια είναι μεγάλα και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.
Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει πως είχε καλέσει εργάτες από την Ινδία (μέσω συγκεκριμένου προγράμματος), για να εργαστούν στην κτηνοτροφική μονάδα του στα Βασιλικά, ωστόσο, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας συνέχισαν το ταξίδι τους για… Γερμανία, καθώς ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να πάνε σε όποια χώρα Σένγκεν επιθυμούν, αρκεί να φανεί ότι έχουν φτάσει στη χώρα εισόδου, που είναι η Ελλάδα.
Πηγή: Ert news