
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν από κοινού το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φλάνδρας για τη γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, ILVO, που είναι ο συντονιστής του έργου, και η reframe.food, που ασχολείται με την επικοινωνία του προγράμματος και την εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του.
Με στόχο τη βιωσιμότητα της αλιείας στην Ευρώπη
Πρωταρχικός στόχος του OptiFish είναι να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αλιείας στην Ευρώπη, ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου και, κατ’ επέκταση, την εμπιστοσύνη στα αλιευτικά προϊόντα. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογίες με βάση τόσο την τεχνητή νοημοσύνη όσο και την ηλεκτρονική και γενετική παρακολούθηση, με ζητούμενο την αποτελεσματική διαχείριση της αλιείας, την αυτοματοποιημένη αναγνώριση ειδών και τη μείωση των παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων. Συνοπτικά, στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται οι ακόλουθες τεχνολογίες:
- Υψηλής ανάλυσης ταυτοποίηση ειδών και αξιολόγηση της υγείας των ιχθυοπληθυσμών βάσει DNA, με στόχο την αντιμετώπιση λανθασμένων ή ελλιπών αναφορών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και την ανίχνευση προστατευόμενων, απειλούμενων και υπό κίνδυνο ειδών.
- Κάμερες ηλεκτρονικής παρακολούθησης για την επιτήρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, την εκτίμηση της σύνθεσης αλιευμάτων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και την πρόληψη παράνομων αλιευτικών πρακτικών.
- Ρομποτική τεχνολογία για την ακριβέστερη αναγνώριση ειδών και την ενίσχυση της αυτόματης παρακολούθησης αλιευμάτων.
- Υπερφασματικές / Πολυφασματικές κάμερες για την αξιολόγηση της ποιότητας και της υγείας των ψαριών (βλάβες στο δέρμα, συμπτώματα αλλοίωσης, βακτήρια, παράσιτα κτλ.), τόσο εν πλω όσο και μέσω δοκιμών στην ξηρά.
- Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και αναφοράς τόσο για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ελέγχου αλιευμάτων όσο και για την παροχή γεωχωρικών πληροφοριών στους αλιείς σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση των αποφάσεων που λαμβάνουν.
Πιλοτικές μελέτες σε πραγματικές συνθήκες
Καθώς το OptiFish επιδιώκει να καλύψει βασικές ανάγκες της ευρωπαϊκής αλιευτικής βιομηχανίας, προσφέροντας στους επαγγελματίες καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δραστηριότητάς τους, η δοκιμή των λύσεων αυτών σε πραγματικές συνθήκες αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του έργου.
Οι πιλοτικές μελέτες που πραγματοποιούνται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αλιευτικών πρακτικών, από τη βιοτεχνική αλιεία στον Βισκαϊκό Κόλπο (Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός) και τη βενθοπελαγική αλιεία μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας σε Μεσόγειο, Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα, μέχρι τη βιομηχανική αλιεία στη Βόρεια Θάλασσα. Εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τη διαλογή των αλιευμάτων στα διαφορετικά αυτά περιβάλλοντα, συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία για τον έλεγχο και τη διασφάλιση τόσο της χρηστικότητας όσο και της επεκτασιμότητας των τεχνολογιών αυτών.
Ανοίγοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο αλιευτικό μέλλον
Ο πρώτος χρόνος του OptiFish σηματοδοτήθηκε από την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εταίρων και την παραγωγή πρωτοποριακού έργου στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της βιώσιμης αλιείας στην Ευρώπη, στόχος για το επόμενο έτος είναι οι τεχνολογίες να δοκιμαστούν και να εξελιχθούν ώστε να μετουσιωθούν σε πρακτικές λύσεις για τους επαγγελματίες της αλιευτικής βιομηχανίας, διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αλιευτική κοινότητα και επιδιώκοντας τη διαρκή ανατροφοδότηση από αυτήν μέσα από έρευνες και διαδραστικά εργαστήρια.