Η εποχική µετακίνηση κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδροµές τους, είναι ένα από τα 8 εγγεγραµµένα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδος στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Α.Π.Κ. της Ανθρωπότητας (UNESCO – 2019), από κοινού µε την Αυστρία και την Ιταλία.
Στην Ασή Γωνιά Χανίων οι κτηνοτρόφοι συρρέουν µε τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του. Τα ζώα, στολισµένα µε τα πιο µελωδικά λέρια (κουδούνια), µαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία και αρµέγονται ένα-ένα.
∆ύο είναι οι σηµαντικές ηµεροµηνίες για τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους: Του Αγίου ∆ηµητρίου του Μυροβλύτου (26 Οκτωβρίου) και του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Του Αγίου ∆ηµητρίου, ξεκινούσαν οι νοµάδες ποιµένες από τα ορεινά βοσκοτόπια, για τα χειµαδιά σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος. Αµπάρωναν τα σπίτια τους στα ορεινά, άφηναν ένα φύλακα για όλο το χωριό και ξεκινούσαν µε τα πόδια, για ένα ταξίδι που διαρκούσε από 15 ηµέρες µέχρι και ένα µήνα.
Στα χειµαδιά έµεναν µέχρι το τέλος της άνοιξης και ξεκινούσαν την επιστροφή, για τα αγαπηµένα τους βουνά, του Αγίου Γεωργίου.
Σήµερα οι περισσότεροι µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι µεταφέρουν τα κοπάδια τους (πρόβατα, γίδια, γελάδια) µε φορτηγά αυτοκίνητα µε ειδική διαµόρφωση, για το σκοπό αυτό.
Να σηµειωθεί ότι, ο Μεγαλοµάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος συνδέεται, επίσης, µε τη γεωργία και τον πολλαπλασιασµό: Το όνοµα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σηµαίνει καλλιεργήσιµο και την περίοδο της εορτής του (23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυµία του «σποριάρης».
Σημείωση:
Φωτογραφικό στιγµιότυπο (Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος) µετακίνησης βοοειδών από την Τοπική Κοινότητα Μαυροµατίου του ∆ήµου Μουζακίου Θεσσαλίας, προς τις πλαγιές της Καράβας Ανατολική Αργιθέα Καρδίτσας.